Black Cohosh (Zilverkruid) en de overgang

Overgangsklachten zijn erg vervelend. Daarom wenden veel vrouwen zich tot “Black Cohosh” alias Zilverkruid. Het is een middel dat steeds populairder wordt. Het middel belooft de overgangsklachten, zoals nachtzweten en opvliegers te verminderen. Kortdurend onderzoek naar dit middel bleek ook positieve resultaten te geven. In ieder geval werkte het beter dan een neppil. Uit uitgebreider onderzoek bleek dat het toch niet werkt. De verklaring van de eerdere positieve resultaten zou kunnen zijn dat de overgangsfase veel ups en downs kent, en waarschijnlijk waren de eerdere resultaten gewoon toeval. Black Cohosh werkt dus waarschijnlijk NIET tegen overgangsklachten.

Effectiviteit, bijwerkingen en veiligheid

  • In klinische studies hebben mensen zilverkaars genomen  gedurende 12 maanden met geen ernstige schadelijke effecten. De enige gemelde bijwerkingen waren kleine problemen, zoals maagklachten of huiduitslag.
  • Er zijn gevallen van leverschade bekend, sommige van hen zeer ernstig. Dit is zeldzaam en het is niet helemaal zeker dat de zilverkaars er voor verantwoordelijk was. Het is toch raadzaam om bij leverproblemen dit middel niet te gebruiken. Symptomen van leverproblemen zijn o.m. buikpijn, donkere urine en geelzucht.

    Het risico van interacties tussen geneesmiddelen en zilverkaars lijkt klein.
    Het is niet duidelijk of zilverkaars veilig is voor vrouwen die hormoongevoelige aandoeningen zoals borstkanker hebben of hebben gehad.
  • Het is niet verstandig om dit middel tijdens zwangerschap of borstvoeding te gebruiken.

Zoek je volgende bestemming