Mediterraan dieet vergroot kans op zwangerschap

Een dieet met veel enkelvoudige onverzadigde vetten kan mogelijk de kans op een zwangerschap verdrievoudigen bij vrouwen die vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan. Specialisten denken dat ook kan helpen bij vrouwen die op een natuurlijke manier zwanger proberen te worden. Enkelvoudige onverzadigde vetten zijn onder meer te vinden in olijf olie, pinda’s, amandelen en cashewnoten.

    cashew

Het onderzoek is gedaan bij 147 vrouwen van in de 30 die een IVF behandeling ondergingen. Ze vonden dat de vrouwen die de meeste enkelvoudige onverzadigde vetten aten de meeste kans hadden op een zwangerschap als gevolg van IVF. Deze vrouwen haalden 25% van hun calorieën uit enkelvoudige vetten. Vrouwen die maar 9% van hun calorieën uit enkelvoudige onverzadigde vetten haalden hadden veel minder kans op een zwangerschap.  Het eten van veel verzadigde vetten, te vinden in zuivelproducten en rood vlees lijkt nadelig te werken bij het zwanger worden. Deze vrouwen hadden ook minder geschikte eicellen voor reageerbuisbevruchting. Bij mannen kan het ook negatieve effecten hebben op de vruchtbaarheid.

Het dieetpatroon wat het beste werkt is te vergelijken met dat van het Mediterrane dieet. De onderzoekers waarschuwen wel dat er meer onderzoek nodig is onder meer vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan voordat men het advies kan geven om de voedingsstijl aan te passen. Ze weten dus nog niet zeker of het echt werkt. Aan de andere kant is het Mediteraans dieet heel gezond, en uit onderzoek blijkt dat het een beschermende factor is voor hartziekten, dus het heeft geen nadelige gevolgen.

Het onderzoek heeft ook gekeken naar meervoudige onverzadigde vetten, waarvan veelal gedacht wordt dat ze gezond zijn. Ze hebben gevonden dat vrouwen die veel meervoudig onverzadigde vetten binnenkregen eicellen van mindere kwaliteit hadden. De onderzoekers leggen uit dat er verschillende soorten zijn en dat de vrouwen vooral omega 6 binnenkregen. Omega 3 (visolie) was niet schadelijk voor de vruchtbaarheid. Vrouwen die zwanger willen worden moeten het wel blijven eten.

De onderzoekers weten niet waarom bepaalde vetten een negatief of een positief effect hebben op de vruchtbaarheid. Daarvoor is meer onderzoek nodig.

Zoek je volgende bestemming