Echinacea, effectiviteit en bijwerkingen

Dit informatieblad biedt basisinformatie over echinacea – gangbare namen, bruikbaarheid en veiligheid, en bronnen voor meer informatie.

Algemene namen: echinacea, paarse zonnehoed, zonnehoed, Amerikaanse zonnehoed
Latijnse naam:
Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia, Echinacea pallida
Achtergrond

Er zijn negen soorten echinacea bekend, die allemaal afkomstig zijn uit Noord-Amerika. Ze werden gebruikt door inheemse Amerikanen uit de regio Great Plains als traditionele medicijnen.
Echinacea wordt gebruikt als voedingssupplement bij verkoudheid en andere infecties, gebaseerd op het idee dat het het immuunsysteem zou kunnen stimuleren om infecties effectiever te bestrijden. Echinacea-preparaten zijn plaatselijk (op de huid aangebracht) gebruikt voor wonden en huidproblemen.
De wortels en bovengrondse delen van de echinacea-plant worden vers of gedroogd gebruikt om thee, geperst (uitgedrukt) sap, extracten, capsules en tabletten en preparaten voor uitwendig gebruik te maken. In voedingssupplementen kunnen verschillende soorten echinacea worden opgenomen, meestal Echinacea purpurea of ​​Echinacea angustifolia.

Hoeveel weten we?

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar echinacea en verkoudheid. Er is veel minder onderzoek gedaan naar het gebruik van echinacea voor andere gezondheidsdoeleinden.

Wat hebben we geleerd?

Het is niet aangetoond dat het nemen van echinacea nadat je verkouden bent, de tijd dat je ziek wordt verkort.
Het nemen van echinacea terwijl u gezond bent, kan uw kans op verkoudheid enigszins verkleinen. Het bewijs op dit punt is echter niet helemaal zeker. Momenteel financiert het National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) onderzoek om de actieve bestanddelen in echinacea te identificeren en om de effecten op het menselijke immuunsysteem te bestuderen van stoffen in bacteriën die in echinacea-planten leven.

Wat weten we over veiligheid?

Er zijn veel verschillende echinacea-producten. Ze kunnen verschillende plantensoorten of verschillende delen van de plant bevatten, op verschillende manieren worden vervaardigd en hebben naast echinacea andere ingrediënten. De meeste van deze producten zijn niet getest bij mensen.
Voor de meeste mensen is kortdurend oraal (via de mond) gebruik van echinacea waarschijnlijk veilig; de veiligheid van langdurig gebruik is onzeker.
De meest voorkomende bijwerkingen van echinacea zijn symptomen van het spijsverteringskanaal, zoals misselijkheid of buikpijn.
Sommige mensen hebben allergische reacties op echinacea, die ernstig kunnen zijn. Sommige kinderen die deelnamen aan een klinische proef met echinacea ontwikkelden huiduitslag, die mogelijk is veroorzaakt door een allergische reactie. Mensen met atopie (een genetische neiging tot allergische reacties) hebben meer kans op een allergische reactie bij het gebruik van echinacea.
Huidige gegevens wijzen erop dat het risico op interacties tussen echinacea-supplementen en de meeste medicijnen laag is.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

3 × 1 =