Gentiaanwortel: gebruik, voordelen en bijwerkingen

Gentiaanwortel is een kruid dat al eeuwenlang voor medicinale doeleinden wordt gebruikt.

Het komt van een groot geslacht van planten dat typisch groeit in de bergklimaten van Europa, Azië en Amerika. Deze planten hebben trompetachtige bloemen in blauw, geel en andere kleuren.

Mensen gebruiken van oudsher gentiaanwortel om ontstekingen en zwellingen te bestrijden, geïnfecteerde wonden te behandelen en als tegengif voor dierlijk gif te dienen. Er zijn echter weinig wetenschappelijke studies over het gebruik ervan.

Wat is gentiaanwortel?

Gentiaanwortel is afkomstig van bloeiende planten in het geslacht Gentiana, waaronder meer dan 400 soorten die groeien in de hooglanden in delen van Europa, Azië en Amerika.

Gentiana-bloemen zijn er in verschillende prachtige kleuren, maar alleen de wortel wordt gebruikt voor medicinale doeleinden.

Het is geelbruin en kan worden gedroogd en verwerkt tot pillen, theeën, tincturen en extracten. In de traditionele geneeskunde mengen mensen het vaak met water en brengen het topisch aan of consumeren het als een drankje.

Mensen hebben water met gentiaanwortel gebruikt om zwelling in de lever, milt en maag te behandelen.

Ze hebben ook pleisters gemaakt van gentiaanwortel en azijn gebruikt voor huidontstekingen, geïnfecteerde wonden en beten van giftige dieren.

Gentiaanwortel staat bekend om zijn bittere smaak. Het wordt met name in traditionele omgevingen gebruikt als een spijsverterings tonicum om de maag-, lever- en galblaasfunctie te stimuleren.

In feite komt de naam gentiaan van de oude Illyrische koning Gentius, die identificeerde dat het kruid als tonicum kon worden gebruikt.

Zelfs vandaag blijft het een bestanddeel van alcoholische aperitieven, die vóór de maaltijd worden geserveerd om de eetlust te stimuleren, evenals digestieven, die na de maaltijd worden geserveerd om de spijsvertering te bevorderen.

Mensen gebruiken gentiaanwortel om bitters te maken die aan sommige alcoholische dranken worden toegevoegd. Het is ook een ingrediënt in Moxie, een van de oudste merken frisdrank in de Verenigde Staten, dat bekend staat om zijn bittere nasmaak.

Samenvatting

Gentiaanwortel is afkomstig van planten van het geslacht Gentiana. Het wordt in de traditionele geneeskunde gebruikt als hulpmiddel bij de spijsvertering en als behandeling voor verschillende aandoeningen. Onderzoekers blijven de geneeskrachtige eigenschappen ervan vandaag onderzoeken.

Voordelen

Hoewel gentiaanwortel in de traditionele geneeskunde een breed scala aan toepassingen heeft, ondersteunen maar weinig wetenschappelijke studies de vermeende voordelen ervan.

De belangrijkste actieve stoffen in gentiaanwortel zijn iridoïden, secoiridoïden, xanthonen en flavonoïden.

De hoeveelheden van deze verbindingen in de plant zijn afhankelijk van het type Gentiana-plant, tijd en jaar van oogst en droogproces. Het kan dus zijn dat niet elke bereiding van gentiaanwortel dezelfde voordelen biedt.

Kan helpen bij artritis

 

Gentiaanwortel kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben en daarom helpen bij ontstekingsaandoeningen.

Een van de belangrijkste iridoïden in gentiaanwortel, bekend als gentiopicroside, kan bijvoorbeeld helpen bij de behandeling van reumatoïde artritis.

Reumatoïde artritis is een chronische ontstekingsaandoening die ontstaat doordat het immuunsysteem gezonde cellen aanvalt. Dit leidt tot pijn, ontsteking en zwelling in de gewrichten.

Uit reageerbuis- en dierstudies is gebleken dat gentiopicroside ontstekingen in verband met artritis bestrijdt, mogelijk door de vorming van cellen die botten afbreken te voorkomen.

Bovendien ontdekte een onderzoek bij ratten met artritis dat gentiopicroside de hoeveelheid ontstekingsmarkers in het bloed significant verlaagde en ontstoken gewrichten verbeterde.

Hoewel deze resultaten suggereren dat gentiaanwortel kan helpen bij artritis en andere ontstekingsaandoeningen, hebben geen studies dit effect bij mensen getest.

De meeste onderzoeken hebben geëxtraheerde gentiopicroside van Gentiana-planten gebruikt. Het is onduidelijk of het consumeren van gentiaanwortel in de doorgaans verkrijgbare vormen dezelfde effecten heeft als het nemen van gentiopicroside alleen.

Het is ook belangrijk op te merken dat sommige onderzoeken suggereren dat gentiopicroside niet in ruwe vormen voorkomt en alleen in gedroogde gentiaanwortel.
Sinus-infecties

Onderzoekers hebben de ontstekingsremmende effecten van gentiaanwortel onderzocht bij mensen met sinusitis. Symptomen zijn onder meer congestie, hoofdpijn en aangezichtspijn als gevolg van een ontsteking van de sinussen.

Gentiaanwortel is een onderdeel van Sinupret, een kruidenbehandeling voor sinusitis die al meer dan 80 jaar op de markt is. Sinupret bevat ook verbena, zuring, vlierbloemen en primulabloemen .

Onderzoekers weten niet precies hoe Sinupret helpt bij sinusitis. De iridoïden en flavonoïden van gentiaanwortel kunnen bijdragen aan de voordelen ervan.

Een reageerbuisstudie in menselijke cellen wees uit dat Sinupret de slijmverwijdering verbeterde.

Een gecontroleerde studie gaf 184 kinderen met sinusinfecties Sinupret en liet hen gedurende 10 dagen een zoutoplossing gebruiken.

Degenen die deze behandeling ontvingen, ervoeren een significant verbeterde neusverstopping, loopneus en postnasale infusie vergeleken met degenen die alleen de zoutoplossing gebruikten.

Meer onderzoek is nodig om de effectiviteit van Sinupret bij de behandeling van sinusinfecties volledig te begrijpen.

Bovendien is Sinupret een kruidenmengsel dat gentiaanwortel bevat, dus het is onduidelijk of gentiaanwortel op zichzelf dezelfde voordelen zou hebben.

Spijsvertering

Iridoïden en secoiridoïden bij Gentiana-soorten kunnen de eetlust vergroten en beschermende effecten hebben op het spijsverteringsstelsel. Deze verbindingen omvatten gentiopicroside, amarogentine en amaroswerin,

Deze verbindingen dragen bij aan de bittere smaak van gentiaanwortel. Het consumeren van bittere stoffen kan het lichaam stimuleren om speeksel en maagsappen af ​​te scheiden, waardoor de eetlust en een goede spijsvertering worden bevorderd .

Een onderzoek bij 50 kinderen met anorexia wees uit dat degenen die dagelijks gentiaanwortelextract namen na 2 maanden de eetlust, het gewicht en de calorie-inname aanzienlijk hadden verhoogd, vergeleken met een placebogroep.

De mogelijke eetlustopwekkende effecten van gentiaanwortel zijn een van de redenen waarom het een veelgebruikt ingrediënt is in aperitieven en bittere likeuren.

Behalve dat het een slechte eetlust behandelt, kan gentiaanwortel maagklachten, misselijkheid en gasvorming helpen behandelen,

Er zijn echter geen recente studies bij mensen die hebben gesuggereerd dat gentiaanwortel bij deze problemen kan helpen. Er is niet genoeg bewijs om het gebruik ervan te ondersteunen.

In feite kunnen producten zoals gentiaanwortel die maagsappen stimuleren, bepaalde problemen verergeren. Te veel maagzuur kan bijvoorbeeld zure reflux en zweren veroorzaken.

Samenvatting

Sommige mensen beweren dat gentiaanwortel kan helpen bij artritis, sinusitis, lage eetlust en spijsverteringsproblemen. Er zijn echter maar weinig onderzoeken die deze traditionele toepassingen ondersteunen.

Minpunten

Er is niet veel onderzoek gedaan naar het effect van gentiaanwortel bij mensen. Daarom is het moeilijk om de mogelijke bijwerkingen en nadelen te beoordelen.

Gentiaanwortel lijkt veilig te zijn wanneer het via de mond wordt ingenomen in combinatie met de andere kruiden in Sinupret.

De bovengenoemde studie naar het gebruik van Sinupret bij kinderen met sinusinfecties meldde geen bijwerkingen van het product.

Toch vermeldt het Sinupret-label enkele mogelijke bijwerkingen, waaronder huiduitslag en maagklachten. Sommige mensen kunnen ook overgevoelig zijn voor gentiaanwortel en bijwerkingen krijgen.

Over het algemeen is er geen documentatie over de veiligheid van gentiaanwortel op zichzelf, noch over de verschillende beschikbare preparaten en het bereik van aanbevolen doseringen.

Zonder voldoende informatie over dit kruid mogen kinderen en zwangere en zogende vrouwen geen gentiaanwortel nemen.

Bovendien is aangetoond dat gentiaan-extract de bloeddruk bij ratten verlaagt.

Dit bewijs is niet noodzakelijkerwijs van toepassing op mensen. Personen met een lage bloeddruk of die medicijnen gebruiken om de bloeddruk te verlagen, moeten aan de veilige kant blijven en gentiaanwortel vermijden.

Samenvatting

Er is niet veel onderzoek gedaan naar de veiligheid of bijwerkingen van gentiaanwortel. Kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven en degenen die bloeddrukmedicatie gebruiken, moeten gentiaanwortel vermijden.

Dosering en vormen

Gentiaanwortel is waarschijnlijk veilig voor de meeste gezonde mensen als het in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Mensen kunnen het bijvoorbeeld consumeren in combinatie met andere kruiden in Sinupret of als onderdeel van een likeur of drankje met bittertjes.

Er is echter niet genoeg informatie over de effecten van medicinale hoeveelheden gentiaanwortel bij mensen om een ​​gestandaardiseerde dosering te ondersteunen.

De aanbevolen hoeveelheden die worden vermeld op gentiaanwortelsupplementen variëren. Ze bevatten 0,5–1,5 ml voor vloeibare extracten, 500–900 mg voor pillen en 1–2 theelepels voor thee.

Het is ook belangrijk op te merken dat de Food and Drug Administration (FDA) supplementen niet zo streng reguleert als medicijnen. Daarom is het mogelijk dat de inhoud en claims die op supplementlabels worden vermeld, niet juist zijn (16).

Over het algemeen is wetenschappelijk bewijs dat het therapeutisch gebruik en de veiligheid van gentiaanwortel ondersteunt, schaars.

Hoewel gentiaanwortel in kleine hoeveelheden aanvaardbaar kan zijn in een product of drankje met meerdere ingrediënten, is het nemen van supplementen misschien niet de moeite waard. Sommige supplementen kunnen ook duur zijn.

Praat met uw arts voordat u gentiaanwortelsupplementen probeert. Als u bijwerkingen ervaart, stop dan met het gebruik ervan.

Samenvatting

Er is geen gestandaardiseerde dosering van gentiaanwortel in een van de beschikbare vormen. Aanbevelingen op supplementen variëren, en bijwerkingen blijven grotendeels onbekend.

 

Gentiaanwortel staat bekend om zijn bittere smaak, en mensen gebruiken het al eeuwen in de traditionele geneeskunde.

Verschillende verbindingen in gentiaanwortel kunnen therapeutische effecten hebben, zoals ontstekingsremmende eigenschappen en spijsvertering. Er is echter minimaal wetenschappelijk bewijs om de effectiviteit ervan te ondersteunen.

De veiligheid van gentiaanwortelsupplementen is ook onduidelijk.

Als u gentiaanwortel wilt proberen, neem dan eerst contact op met uw arts.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

16 − 13 =