Afrikaanse mango, Irvingia gabonensis

Wat is het?

Als je had gehoopt dat Afrikaanse mangosupplementen zouden helpen bij het afvallen, moet je weten dat het onderzoek hiernaar schaars is.

Irvingia gabonensis (IG) is de Latijnse naam van de boom die in Centraal- en West-Afrika wordt gekweekt en die een vrucht produceert die lijkt op een mango en bijgenaamd Afrikaanse mango, wilde mango, dika-noot of bosmango.

In gebieden waar IG groeit, wordt het vlees veel gegeten. Maar het is het zaad of de noot (vers of gedroogd) die de zogenaamd krachtige ingrediënten bevat. Het zaadextract wordt bijna uitsluitend online verkocht en wordt geleverd in poeder, vloeistof en capsules.


Wat zijn de claims?

Sommige websites beweren dat het hoge gehalte aan oplosbare vezels van IG-zaad buikvet kan wegsmelten en taillelijnen kan afsnijden. Het wordt vaak gecombineerd met andere ingrediënten zoals groene thee en op de markt gebracht als vetverbrandend supplement.

Mogelijk ziet u beweringen dat het innemen van het supplement 30-60 minuten voor de maaltijd de eetlust kan verminderen, het cholesterolgehalte in het bloed en triglyceriden kan verlagen, de groei van vetcellen kan verminderen, de afbraak van vetten kan stimuleren en de bloedsuikerspiegel kan verbeteren. Er zijn ook beweringen dat het zeer effectief is om vet en cholesterol kwijt te raken.


Wat laat het onderzoek zien?

Er zijn een paar onderzoeken naar de gezondheidseffecten van IG-extracten, en de meeste zijn gesponsord door supplementenmakers. Dat is een rode vlag, zegt Marisa Moore, RD, een woordvoerster van de Academie voor Voeding en Diëtetiek.

Enkele onderzoeken hebben aangetoond dat supplementen die IG-extract bevatten, kunnen helpen bij het afvallen en het cholesterolgehalte in het bloed verlagen. Onderzoekers suggereren dat het hoge vezelgehalte van het zaad concurreert met cholesterol en helpt het te verwijderen.

In twee onderzoeken onder mensen met een vetarm, caloriearm dieet, vielen mensen meer af bij het gebruik van IG dan bij degenen die een placebo slikten. Een andere studie combineerde IG met een ander kruidenpreparaat, Cissus quadrangularis, en resulteerde in gewichtsverlies. De combinatie van ingrediënten maakt het moeilijk om de rol van IG alleen te isoleren. Alle drie deze onderzoeken werden gefinancierd door de supplementenmaker. Er is meer onderzoek nodig.

Er zijn meer studies nodig voordat voedingsdeskundigen de supplementen aanbevelen. Er bestaat niet zoiets als een magische pil die de kilo’s eraf haalt. Het IG-extract is rijk aan vezels, net als de vezels in voedingsmiddelen die u kunnen helpen om gewicht te verliezen, het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen en de bloedsuikerspiegel op peil te houden. In plaats van te vertrouwen op supplementen, zijn goede voeding en lichaamsbeweging beproefde methoden om af te vallen en een betere algehele gezondheid te bereiken. Overleg met uw arts voordat u Afrikaanse mango of andere supplementen inneemt. Uw zorgverlener heeft een volledig verslag nodig van alles wat u inneemt, om op eventuele interacties en reacties te letten.

Afrikaanse Mango bijwerkingen

Bij orale inname: Irvingia gabonensis is MOGELIJK VEILIG voor volwassenen wanneer een ruw zaadextract tot 4 weken wordt ingenomen, of wanneer een specifiek gestandaardiseerd zaadextract genaamd IGOB131 tot 10 weken wordt gebruikt. De enige gerapporteerde bijwerkingen zijn winderigheid, hoofdpijn en slaapproblemen.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

20 + zeventien =