Gluten vrij dieet- voedingslijst

Om een ​​glutenvrij dieet te volgen, moet u tarwe en sommige andere granen vermijden terwijl u vervangers kiest die voedingsstoffen leveren voor een gezond dieet.

Een glutenvrij dieet is een eetplan waarbij voedingsmiddelen met gluten worden uitgesloten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst, rogge en triticale (een kruising tussen tarwe en rogge).

Doel

Een glutenvrij dieet is essentieel voor het beheersen van tekenen en symptomen van coeliakie en andere medische aandoeningen die verband houden met gluten.

Een glutenvrij dieet is ook populair bij mensen bij wie geen diagnose is gesteld van een aan gluten gerelateerde medische aandoening. De geclaimde voordelen van het dieet zijn een verbeterde gezondheid, gewichtsverlies en meer energie, maar er is meer onderzoek nodig.

    Coeliakie is een aandoening waarbij gluten de activiteit van het immuunsysteem triggeren die de bekleding van de dunne darm beschadigt. Deze schade verhindert na verloop van tijd de opname van voedingsstoffen uit de voeding. Coeliakie is een auto-immuunziekte.

    Niet-coeliakie-glutengevoeligheid veroorzaakt enkele tekenen en symptomen die verband houden met coeliakie – inclusief buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree, obstipatie, “mistige hersenen”, uitslag of hoofdpijn – ook al is er geen schade aan de weefsels van de dunne darm. Studies tonen aan dat het immuunsysteem een ​​rol speelt, maar het proces wordt niet goed begrepen.

    Gluten-ataxie, een auto-immuunziekte, tast bepaalde zenuwweefsels aan en veroorzaakt problemen met spiercontrole en vrijwillige spierbeweging.

    Tarwe-allergie is, net als andere voedselallergieën, het resultaat van het feit dat het immuunsysteem gluten of een ander eiwit dat in tarwe wordt aangetroffen, beschouwt als een ziekteverwekkende stof, zoals een virus of bacterie. Het immuunsysteem maakt een antilichaam tegen het eiwit aan, wat een reactie van het immuunsysteem op gang brengt die kan leiden tot congestie, ademhalingsmoeilijkheden en andere symptomen.

Dieetdetails

Het volgen van een glutenvrij dieet vereist zorgvuldige aandacht voor voedselselecties, de ingrediënten die in voedingsmiddelen worden aangetroffen en hun voedingswaarde.

Toegestaan ​​vers voedsel

Veel van nature glutenvrije voedingsmiddelen kunnen deel uitmaken van een gezond dieet:

    Fruit en groenten

    Bonen, zaden, peulvruchten en noten in hun natuurlijke, onbewerkte vorm

    Eieren

    Mager, onbewerkt vlees, vis en gevogelte

    De meeste magere zuivelproducten

Granen, zetmeel of meel die deel kunnen uitmaken van een glutenvrij dieet zijn onder meer:

    Amarant

    Arrowroot

    Boekweit

    Maïs – maïsmeel, grits en polenta gelabeld glutenvrij

    Vlas

    Glutenvrije meelsoorten – rijst-, soja-, maïs-, aardappel- en bonenmeel

    Hominy (maïs)

    Gierst

    Quinoa

    Rijst, inclusief wilde rijst

    Sorghum

    Soja

    Tapioca (cassave wortel)

    Teff

Granen zijn niet toegestaan

Vermijd alle voedingsmiddelen en dranken die het volgende bevatten:

    Tarwe

    Gerst

    Rogge

    Triticale – een kruising tussen tarwe en rogge

    Haver, in sommige gevallen

Hoewel haver van nature glutenvrij is, kan het tijdens de productie besmet zijn met tarwe, gerst of rogge. Haver en haverproducten met het label glutenvrij zijn niet kruisbesmet. Sommige mensen met coeliakie kunnen de glutenvrije gelabelde haver echter niet verdragen.

Tarwe termen om te weten

Er zijn verschillende soorten tarwe, die allemaal tarwegluten bevatten:

    Durum

    Eenkoren

    Emmer

    Kamut

    Spelt

Tarwemeel heeft verschillende namen op basis van hoe de tarwe wordt gemalen of het meel wordt verwerkt. Alle volgende meelsoorten bevatten gluten:

    Verrijkt meel met toegevoegde vitamines en mineralen

    Farina, gemalen tarwe die meestal wordt gebruikt in warme granen

    Grahammeel, een natuurlijk volkorenmeel

    Zelfrijzend bakmeel, ook wel fosfaatmeel genoemd

    Griesmeel, het deel van gemalen tarwe dat wordt gebruikt in pasta en couscous

Glutenvrije voedseletiketten

Als u bewerkte voedingsmiddelen koopt, moet u de etiketten lezen om te bepalen of ze gluten bevatten. Levensmiddelen die tarwe, gerst, rogge of triticale bevatten – of een daarvan afgeleid ingrediënt – moeten worden geëtiketteerd met de naam van het graan in de inhoudslijst van het etiket.

Voedingsmiddelen die volgens de regels van de Amerikaanse Food and Drug Administration als glutenvrij zijn geëtiketteerd, mogen minder dan 20 delen per miljoen gluten bevatten. Voedingsmiddelen met deze labels kunnen zijn:

    Natuurlijk glutenvrij eten

    Een bereid voedsel dat geen glutenbevattend ingrediënt bevat

    Voedsel dat tijdens de productie niet kruisbesmet is met glutenbevattende ingrediënten

    Voedsel met een glutenbevattend ingrediënt dat is verwerkt om gluten te verwijderen

Alcoholische dranken gemaakt van van nature glutenvrije ingrediënten, zoals druiven of jeneverbessen, kunnen als glutenvrij worden bestempeld.

Een alcoholische drank gemaakt van een glutenbevattend graan (tarwe, gerst, rogge en hybride granen

zoals triticale) kunnen een etiket dragen waarop staat dat de drank is “verwerkt”, “behandeld” of “vervaardigd” om gluten te verwijderen. Op het etiket moet echter staan ​​dat het glutengehalte niet kan worden bepaald en dat de drank wat gluten kan bevatten. Deze dranken mogen niet als glutenvrij worden bestempeld.

Bewerkte voedingsmiddelen die vaak gluten bevatten

Naast voedingsmiddelen waarin tarwe, gerst en rogge waarschijnlijk ingrediënten zijn, zijn deze granen standaardingrediënten in een aantal andere producten. Ook wordt tarwe- of tarwegluten toegevoegd als verdikkings- of bindmiddel, smaakstof of kleurstof. Het is belangrijk om etiketten van bewerkte voedingsmiddelen te lezen om te bepalen of ze tarwe bevatten, evenals gerst en rogge.

Vermijd in het algemeen de volgende voedingsmiddelen, tenzij ze als glutenvrij zijn bestempeld of zijn gemaakt met maïs, rijst, soja of ander glutenvrij graan:

    Bier, bier, porter, stout (bevatten meestal gerst)

    Brood

    Bulgur tarwe

    Gebak en taarten

    Snoepjes

    Granen

    Communie-wafels

    Koekjes en crackers

    Croutons

    Frietjes

    Gravies

    Imitatie vlees of zeevruchten

    Mout, moutaroma’s en andere moutproducten (gerst)

    Matzo

    Pasta’s

    Hotdogs en verwerkt lunchvlees

    Salade-dressings

    Sauzen, inclusief sojasaus (tarwe)

    Gekruide rijstmixen

    Doorgewinterde snacks, zoals aardappel en tortillachips

    Zelfbedruipend gevogelte

    Soepen, bouillon of soepmixen

    Groenten in saus

Medicijnen en supplementen

Recept- en vrij verkrijgbare medicijnen kunnen tarwegluten als bindmiddel gebruiken. Praat met uw arts of apotheker over de medicijnen die u gebruikt. Bij voedingssupplementen die tarwegluten bevatten, moet “tarwe” op het etiket vermeld staan.

Thuis en in restaurants glutenvrij eten

Vooral voor mensen met coeliakie is het belangrijk om blootstelling aan gluten te vermijden. De volgende tips kunnen u helpen kruisbesmetting in uw eigen voedselbereidingen thuis te voorkomen en glutenbevattend voedsel te vermijden als u uit eten gaat:

    Bewaar glutenvrij en glutenbevattend voedsel op verschillende plaatsen.

    Houd kookoppervlakken en voedselopslagruimtes schoon.

    Was de borden en kookgerei grondig.

    Rooster brood in de oven – of overweeg aparte broodroosters – om kruisbesmetting te voorkomen.

    Lees restaurantmenu’s indien mogelijk van tevoren online om er zeker van te zijn dat er opties voor u zijn.

    Ga vroeg of laat uit eten als een restaurant minder druk is en beter in staat is om aan uw behoeften te voldoen.

Resultaten

Het volgen van een strikt glutenvrij dieet is een levenslange noodzaak voor mensen met coeliakie. Het volgen van het dieet en het vermijden van kruisbesmetting leidt tot minder symptomen en complicaties van de ziekte.

Voor sommige mensen met niet-coeliakie glutengevoeligheid is de aandoening mogelijk niet levenslang. Sommige onderzoeken suggereren dat u het dieet gedurende een bepaalde periode, zoals een of twee jaar, kunt volgen en vervolgens uw gevoeligheid voor gluten opnieuw kunt testen. Voor andere mensen met niet-coeliakie glutengevoeligheid kan het dieet een levenslange behandeling zijn.

Sommige klinische onderzoeken hebben gekeken naar de voordelen van het dieet bij mensen die geen coeliakie hebben of die niet-coeliakie glutengevoeligheid hebben. Meer onderzoek is nodig om de juistheid van de volgende beweringen over de resultaten van het dieet te bepalen:

    Gewichtsverlies

    Algehele verbeterde gezondheid

    Verbeterde gastro-intestinale gezondheid

    Verbeterde atletische prestaties

Risico’s

De voedingsmiddelen die niet in een glutenvrij dieet zijn opgenomen, bevatten belangrijke vitamines en andere voedingsstoffen. Volkorenbrood en andere producten zijn bijvoorbeeld natuurlijke of verrijkte bronnen van het volgende:

    Ijzer

    Calcium

    Vezel

    Thiamine

    Riboflavine

    Niacine

    Foliumzuur

Daarom zal het volgen van een glutenvrij dieet waarschijnlijk uw opname van voedingsstoffen veranderen. Sommige glutenvrije broden en granen hebben aanzienlijk gevarieerde nutriëntenniveaus in vergelijking met de producten die ze vervangen.

Sommige glutenvrije voedingsmiddelen hebben ook een hoger vet- en suikergehalte dan het glutenbevattende voedsel dat wordt vervangen. Het is belangrijk om etiketten te lezen, niet alleen voor het glutengehalte, maar ook voor het algehele gehalte aan voedingsstoffen, zout, calorieën uit vetten en calorieën uit suikers.

U kunt met uw arts of diëtist praten over voedingsmiddelen die gezonde, voedingsrijke alternatieven bieden.

Kosten

De kosten van bereid glutenvrij voedsel zijn over het algemeen hoger dan de kosten van het voedsel dat wordt vervangen. De kosten van het volgen van een glutenvrij dieet kunnen aanzienlijk zijn, vooral als uw dieet voedingsmiddelen bevat die van nature niet glutenvrij zijn.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

twee × een =