Kan het eten van soja mijn risico op borstkanker vergroten?

Studies tonen aan dat een levenslang dieet dat rijk is aan sojaproducten het risico op borstkanker bij vrouwen vermindert. Dit beschermende effect is minder dramatisch voor vrouwen die minder soja eten of op latere leeftijd soja gaan eten. Soja bevat eiwitten, isoflavonen en vezels, die allemaal gezondheidsvoordelen bieden.

Er werd ooit gedacht dat sojaproducten het risico op borstkanker verhogen. Het eten van een matige hoeveelheid sojavoedsel verhoogt echter het risico op borstkanker – of andere vormen van kanker niet. Een matige hoeveelheid is één tot twee porties sojaproducten per dag, zoals tofu, sojamelk.

Dus waar kwam het idee vandaan dat soja het risico op borstkanker verhoogt?

Isoflavonen, die in soja voorkomen, zijn plantaardige oestrogenen. Hoge oestrogeenspiegels zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op borstkanker. Voedselbronnen van soja bevatten echter onvoldoende isoflavonen om het risico op borstkanker te vergroten.

Soja- of isoflavonsupplementen bevatten daarentegen over het algemeen hogere niveaus van isoflavonen. Sommige onderzoeken hebben een verband gesuggereerd tussen soja- of isoflavonsupplementen en een verhoogd risico op borstkanker bij vrouwen met een familiale of persoonlijke geschiedenis van borstkanker of schildklierproblemen.

Het nemen van een supplement met soja heeft dus een ander effect dat gewoon soja eten.

Praat met uw arts of diëtist voordat u supplementen inneemt.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

18 − 13 =