Kan het nemen van een vitamine D corona voorkomen?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er onvoldoende gegevens om het gebruik van vitamine D aan te bevelen om infectie met het virus dat COVID-19 veroorzaakt te voorkomen of om COVID-19 te behandelen.

In verschillende recente onderzoeken is gekeken naar de impact van vitamine D op COVID-19. Een onderzoek onder 489 mensen wees uit dat degenen met een vitamine D-tekort meer kans hadden om positief te testen op het virus dat COVID-19 veroorzaakt dan mensen met een normaal vitamine D-gehalte.

Ander onderzoek heeft hoge percentages vitamine D-deficiëntie waargenomen bij mensen met COVID-19 die acuut ademhalingsfalen hadden. Deze mensen hadden een significant hoger risico om te overlijden. En een kleine, gerandomiseerde studie in Amerika wees uit dat van de 50 mensen die in het ziekenhuis waren opgenomen met COVID-19 die een hoge dosis van een type vitamine D (calcifediol) kregen, er slechts één behandeling nodig had op de intensive care. Van de 26 mensen met COVID-19 die geen calcifediol kregen, moesten er daarentegen 13 op de intensive care worden behandeld.

Bovendien komt vitamine D-tekort veel voor in de Verenigde Staten, vooral onder Latijns-Amerikaanse en zwarte mensen. Deze groepen zijn onevenredig zwaar getroffen door COVID-19. Vitamine D-tekort komt ook vaker voor bij mensen die ouder zijn, mensen met een body mass index van 30 of hoger (obesitas) en mensen met hoge bloeddruk (hypertensie). Deze factoren verhogen ook het risico op ernstige COVID-19-symptomen.

In de afgelopen jaren hadden twee gerandomiseerde klinische onderzoeken die de effecten van vitamine D-suppletie bestudeerden, echter minder hoopvolle resultaten. In beide onderzoeken werden hoge doses vitamine D gegeven aan mensen met vitamine D-tekort en ernstig ziek – niet met COVID-19. Vitamine D verminderde de duur van hun ziekenhuisverblijven of hun sterftecijfers niet in vergelijking met degenen die een placebo kregen.

Verder onderzoek is nodig om te bepalen welke rol eventueel een vitamine D- en vitamine D-tekort kunnen spelen bij de preventie en behandeling van COVID-19.

Als u in de tussentijd een vitamine D-tekort heeft, overleg dan met uw arts of een supplement misschien iets voor u is. Als u zich zorgen maakt over uw vitamine D-spiegel, vraag dan uw arts om het te laten controleren.

Bron: mayoclinic

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

twee × 1 =