Kombucha, wat is het en is het gezond?

Wat is kombucha?

Kombucha is een koolzuurhoudende zoetzure drank gemaakt met thee. Veel mensen zeggen dat het helpt bij het verlichten of voorkomen van een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, van haaruitval tot kanker en aids. Er is weinig wetenschappelijk bewijs om de beweringen te staven, maar sommige elementen van de drank kunnen goed voor je zijn.

Kombucha bestaat al bijna 2000 jaar. Het werd eerst gebrouwen in China en vervolgens verspreid naar Japan en Rusland. Het werd begin 20e eeuw populair in Europa. De verkoop in de Verenigde Staten stijgt vanwege zijn reputatie als gezondheids- en energiedrank.

Kombucha-ingrediënten

De basisingrediënten in kombucha zijn gist, suiker en zwarte thee. De mix wordt een week of langer opzij gezet. Gedurende die tijd vormen zich bacteriën en zuren in de drank, evenals een kleine hoeveelheid alcohol. Dit proces staat bekend als fermentatie en is vergelijkbaar met hoe kool wordt geconserveerd als zuurkool of kimchi, of hoe melk wordt omgezet in yoghurt.

Deze bacteriën en zuren vormen een film bovenop de vloeistof, een zogenaamde symbiotische kolonie bacteriën en gist. Je dit gebruiken om meer kombucha te fermenteren.

Kombucha-bacteriën omvatten melkzuurbacteriën, die als probioticum kunnen werken. Kombucha bevat ook een gezonde dosis B-vitamines.

Kombucha gezondheidsvoordelen

Voorstanders zeggen dat het je spijsvertering helpt, je lichaam van gifstoffen ontdoet en je energie een boost geeft. Er wordt ook gezegd dat het uw immuunsysteem stimuleert, u helpt af te vallen, hoge bloeddruk en hartaandoeningen afweert en kanker voorkomt. Maar er is niet veel bewijs om deze beweringen te ondersteunen.

Beweringen over de kracht van kombucha om de spijsvertering te bevorderen, komen voort uit het feit dat fermentatie probiotica maakt. Probiotica helpen bij diarree en prikkelbare darmsyndroom (IBS), en ze kunnen zelfs uw immuunsysteem versterken.

Wanneer kombucha wordt gemaakt van groene thee, profiteert u ook van de voordelen. Dit omvat bioactieve verbindingen, zoals polyfenolen, die werken als antioxidanten. Antioxidanten beschermen uw cellen tegen beschadiging.

Groene thee kan u ook helpen vet te verbranden en u tegen hartaandoeningen te beschermen. Dierstudies laten zien dat de drank onder meer het cholesterol en de bloedsuikerspiegel verlaagt. Maar onderzoek heeft niet aangetoond dat het dezelfde effecten heeft bij mensen.

Kombucha de risico’s

Het maken van kombucha houdt in dat je bacteriën laat groeien in een vloeistof die je gaat drinken. Veel van de bacteriën worden als probiotica beschouwd, maar als het niet goed wordt bereid, kunnen er schadelijke bacteriën of schimmels in groeien.

Sinds het midden van de jaren negentig zijn er verschillende gevallen van ziekte en ten minste één sterfgeval gemeld bij mensen die kombucha dronken. Tot de aandoeningen behoorden leverproblemen, melkzuuracidose (een opeenhoping van melkzuur in het lichaam), allergische reacties en misselijkheid.

Het gebruik van Kombucha is alleen veilig als het op de juiste manier wordt bereid. De mogelijke nadelen wegen niet op tegen de onbewezen voordelen.

Zorg dat het op de juiste manier wordt voorbereid. Als je het thuis maakt, raden experts aan om glazen, roestvrijstalen of plastic bakjes te gebruiken. Houd alles hygiënisch, ook de uitrusting en je handen.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

11 + 7 =