Arginine en proline in voeding, wondgenezing bij diabetes

Chronische wonden bij diabetes, zoals voetzweren, zijn een groot probleem. Momenteel is er geen effectieve manier om de wondgenezing te bevorderen. Nieuw onderzoek geeft hoop.

Het gaat in dit geval wel om onderzoek bij ratten en niet bij mensen.

 

Ratten kregen een standaarddieet, een dieet met veel proteïne, of een dieet met veel proteïne, en proline en arginine supplementen. Bij de ratten werd een wond gecreëerd op hun rug, De ratten met het proteïne dieet waren beter af dan de ratten met het standaard dieet. Hun stikstof balans was beter. De ratten die ook de supplementen kregen waren beter af op dag 5. Ze hadden meer nieuwe bloedvaatjes bij het wondweefsel. Bloedvaten zorgen voor toevoer van zuurstof en voedingsstoffen. De onderzoekers vonden echter geen verschillen in huidgroei. Het is een veelbelovend onderzoek, zeker omdat de huidige mogelijkheden bij wondgenezing beperkt zijn. Uiteraard is er veel meer onderzoek nodig

(Visited 307 times, 1 visits today)