Heeft dieet effect op Vestibulaire migraine?

Vestibulaire migraine is een aandoening van migraine die duizeligheid veroorzaakt.
Mensen die duizeligheid ervaren, hebben het gevoel dat ze bewegen als ze dat niet zijn, of dat hun omgeving om hen heen beweegt als ze dat niet zijn. Duizeligheid kan aanvoelen als reisziekte.


Een vestibulaire migraine-episode duurt van enkele seconden tot enkele uren. De symptomen kunnen zijn:

verlies van evenwicht, gevoel van reisziekte, duizeligheid, licht gevoel in het hoofd, desoriëntatie of verwarring, misselijkheid en braken en hevige hoofdpijn.


Hoewel migraineaanvallen vaak terugkerende, kloppende hoofdpijn met zich meebrengen, is dat misschien niet het geval bij vestibulaire migraine-episodes, waardoor deze aandoening moeilijk te diagnosticeren is.
Sommige onderzoeken suggereren met name dat veranderingen in levensstijl en voedingspatroon de frequentie en ernst van vestibulaire migraineaanvallen kunnen helpen verminderen.Hoe beïnvloedt uw dieet vestibulaire migraineaanvallen?


De exacte oorzaak van vestibulaire migraine blijft onbekend. Deze aandoening lijkt echter vaker voor te komen bij vrouwen. Genetica, voeding, levensstijl en omgevingsfactoren kunnen ook een rol spelen.
Onderzoek suggereert dat het aanpassen van uw dieet het optreden en de intensiteit van migraineaanvallen kan verminderen.

 

Er is beperkt wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van een specifiek dieet op vestibulaire migraine, een vorm van migraine die gepaard gaat met evenwichtsstoornissen en duizeligheid. Er zijn echter aanwijzingen dat bepaalde voedingsgewoonten en het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan het verminderen van migraine-aanvallen.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat een dieet met weinig koolhydraten kan helpen bij het verminderen van migraine-aanvallen. Er zijn aanwijzingen dat mensen met migraine gevoeliger zijn voor fluctuaties in de bloedsuikerspiegel en dat een dieet met weinig koolhydraten deze fluctuaties kan verminderen.

Andere voedingstoevoegingen zoals magnesium, riboflavine (vitamine B2) en co-enzym Q10 zijn ook genoemd als voedingstoevoeging die mogelijk kunnen bijdragen aan vermindering van migraine-aanvallen.

Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen zoals chocolade, kaas, koffie, alcohol, en bepaalde soorten vis (zoals tonijn, makreel, sardines) kan ook nuttig zijn om migraine-aanvallen te verminderen.

Het is wel belangrijk om te weten dat geen dieet een wondermiddel is en het is raadzaam om de oorzaak van de migraine aan te pakken door een arts te raadplegen, en samen een plan te maken om de aanvallen te verminderen.

 


Voedingsmiddelen die mogelijk een negatief effect hebben:• gerijpte kazen
• alcohol (vooral rode wijn en bier)
aspartaam, een kunstmatige zoetstof
• chocola
• koffie en andere cafeïnehoudende dranken
• mononatriumglutamaat (MSG)
• vleeswaren zoals spek, worst, salami en vleeswaren
Andere voedingsmiddelen die de symptomen kunnen verergeren, maar minder ondersteunend bewijs hebben, zijn onder meer:
• citrus vruchten
• tomaten
• uien
• bonen en linzen
• noten en zaden
• gefermenteerd voedsel
• orgaanvlees, zoals runder- en kippenlevertjes
• gezouten, gerookte en gedroogde vis
• zuivelproducten zoals melk, kaas, room, ijs en yoghurt
• ingeblikte soepen, soepblokjes en bouillonblokjes met MSG
• vruchtensappen en koolzuurhoudende frisdranken
• saladedressings in flessen en verpakte dipsauzen
• vitamines en kruidensupplementen, vooral die cafeïne bevatten


Als u vermoedt dat andere voedingsmiddelen die hierboven niet worden vermeld, uw vestibulaire migrainesymptomen kunnen veroorzaken, moet u een arts raadplegen en overwegen om deze ook te verwijderen. Hoe meer voedselgroepen u in de eerste fase elimineert, hoe effectiever de voeding.
Houd er rekening mee dat deze voedselgroepen alleen tijdens de eliminatiefase moeten worden vermeden, omdat ze later opnieuw worden geïntroduceerd.Een eliminatiedieet voor vestibulaire migraine is zeer restrictief en verbiedt tal van gewone voedingsmiddelen, die na 2-3 weken opnieuw worden geïntroduceerd.


Mogelijke nadelen


Hoewel een eliminatiedieet de symptomen van vestibulaire migraine kan helpen verminderen, heeft het verschillende mogelijke nadelen.
Om te beginnen is een eliminatieaanpak zeer restrictief. U mag het niet gedurende langere tijd volgen zonder toezicht van een gezondheidswerker, zoals een arts of diëtist.
Het te lang beperken van meerdere voedselgroepen verhoogt het risico op tekorten aan voedingsstoffen.
Bovendien is het belangrijk op te merken dat het elimineren van triggervoedsel mogelijk niet voor iedereen werkt, omdat voeding mogelijk geen rol speelt bij ieders vestibulaire migraineaanvallen. Wat de symptomen van de ene persoon veroorzaakt, hoeft de andere niet te activeren.

Als u geen professionele begeleiding zoekt, kan een vestibulair migrainedieet uw risico op tekorten aan voedingsstoffen vergroten. In sommige gevallen helpt dit dieet uw symptomen niet te behandelen.


Samenvatting


Vestibulaire migraineaanvallen, die worden gekenmerkt door duizeligheid, kunnen buitengewoon ongemakkelijk zijn, hoewel het verwijderen van trigger voedsel de symptomen kan verlichten.
De meest voorkomende voedingstriggers zijn onder meer oude kazen, vleeswaren, chocolade, koffie, MSG en alcoholische dranken zoals rode wijn en bier. Mogelijk speelt ook het vasten of het overslaan van maaltijden een rol.
Sommige onderzoeken suggereren dat een eliminatiedieet kan helpen bij het beheersen van vestibulaire migraine-symptomen door specifieke triggers te identificeren.
Omdat eliminatiediëten zeer restrictief zijn, dient u deze alleen onder toezicht van een gezondheidsdeskundige te volgen. Onthoud dat voeding mogelijk geen rol speelt bij de migraine-symptomen van iedereen.

Duizeligheid


Vertigo is een gevoel van duizeligheid dat optreedt zonder enige begeleidende beweging. Het wordt veroorzaakt doordat je zintuigen je hersenen vertellen dat je lichaam uit balans is, ook al is dat niet zo. Vertigo is een symptoom van een onderliggende aandoening, geen diagnose op zich. Het kan het resultaat zijn van verschillende dingen.


Sommige soorten duizeligheid komen maar één keer voor, en sommige soorten zullen blijven terugkeren totdat de onderliggende aandoening is gevonden. Een van de meest voorkomende soorten duizeligheid wordt goedaardige positionele paroxysmale duizeligheid genoemd (BPPD) (staat voor een goedaardige aanvals gewijze bewegingsafhankelijke duizeligheid. BPPD wordt veroorzaakt door afzettingen die zich ophopen in uw binnenoor, waardoor uw evenwichtsgevoel wordt bestuurd. Vestibulaire neuritis, beroerte, hoofd- of nekletsel en de ziekte van Menière zijn alle andere aandoeningen die duizeligheid kunnen veroorzaken. Als u thuis last heeft van duizeligheid, zijn er verschillende huismiddeltjes die u kunt gebruiken om dit te behandelen.


Epley manoeuvre


de Epley-manoeuvre is de eerste strategie voor veel mensen die duizeligheid ervaren. Onderzoek wijst uit dat de Epley-manoeuvre buitengewoon effectief is voor mensen met BPPD. U kunt de manoeuvre thuis uitvoeren door deze eenvoudige procedure te volgen:

 1. Begin met rechtop te zitten op een plat oppervlak, met een kussen achter je en met de benen gestrekt.
 2. Draai je hoofd 45 graden naar rechts.
 3. Met uw hoofd nog steeds gekanteld, leun snel achterover met uw hoofd op het kussen. Blijf minstens 30 seconden in deze positie.
 4. Draai uw hoofd langzaam naar links, 90 graden, zonder uw nek op te tillen.
 5. Betrek uw hele lichaam door het naar links te draaien, zodat u zich helemaal aan uw linkerzijde bevindt.
 6. Keer langzaam terug naar uw oorspronkelijke positie, kijk vooruit en ga rechtop zitten.
  U kunt ook iemand laten assisteren bij de Epley-manoeuvre door uw hoofd te leiden volgens de hierboven beschreven stappen. Het kan drie keer achter elkaar worden herhaald en u kunt zich tijdens elke beweging duizelig voelen.

Semont-Toupet-manoeuvre is een vergelijkbare reeks bewegingen die u thuis kunt uitvoeren om duizeligheid te behandelen. Deze manoeuvre is minder bekend, maar sommige onderzoeken beweren dat het net zo effectief is. De Semont-Toupet-manoeuvre lijkt sterk op de Epley-manoeuvre, maar vereist minder nekflexibiliteit.

 1. Begin met rechtop te zitten op een plat oppervlak, met een kussen achter je en met de benen gestrekt.
 2. Ga liggen, draai naar rechts, en kijk naar je linkerkant, kijkend naar boven.
 3. Ga snel rechtop zitten en draai naar links, met je hoofd naar links gericht. Je kijkt nu naar de grond.
 4. Keer langzaam terug naar uw oorspronkelijke positie, kijk vooruit en ga rechtop zitten.
  Brandt-Daroff-oefening
  Deze oefening wordt meestal aanbevolen voor mensen met duizeligheid om thuis te doen, omdat het eenvoudig is om het zonder toezicht te doen. Voer de Brandt-Daroff-oefening alleen uit als u zich op een veilige plek bevindt en een tijdje niet gaat autorijden, omdat dit gedurende een korte periode verhoogde duizeligheid kan veroorzaken.
 5. Begin door op een plat oppervlak te gaan zitten, met uw benen bengelend zoals bij een stoel.
 6. Draai uw hoofd zo ver mogelijk naar links, en leg dan uw hoofd en romp op uw rechterkant. Je benen mogen niet bewegen. Blijf hier minstens 30 seconden.
 7. Ga rechtop zitten en draai uw hoofd terug naar de middelste positie.
 8. Herhaal de oefening aan de andere kant door uw hoofd zo ver mogelijk naar rechts te draaien en vervolgens op uw linkerzij te gaan liggen.
  U kunt deze oefening in een set van 5 herhalingen doen en deze zo vaak herhalen als 3 keer per dag, 2 keer per week.

 

Gingko biloba


Ginkgo biloba is onderzocht op zijn effecten op duizeligheid en is even effectief bevonden als de belangrijkste voorgeschreven medicatie om duizeligheid te behandelen. Gingko biloba-extract kan worden gekocht in vloeibare of capsulevorm. Elke dag 240 milligram ginkgo biloba innemen, zou uw duizeligheidssymptomen moeten verminderen en u een beter evenwichtig gevoel moeten geven.


Stress management


Sommige aandoeningen die duizeligheid veroorzaken, waaronder de ziekte van Menière, kunnen worden veroorzaakt door stress. Het ontwikkelen van coping-strategieën om door stressvolle omstandigheden te navigeren, kan uw duizeligheidsperioden verminderen. Het beoefenen van meditatie en diepe ademhalingstechnieken is een goede plek om te beginnen. Langdurige stress is niet iets waar je gewoon doorheen kunt ademen, en vaak zijn de oorzaken van stress geen dingen die je uit je leven kunt verwijderen. Als u zich gewoon bewust bent van de oorzaak van uw stress, kunt u uw duizeligheidssymptomen verminderen.
Yoga en tai chi
Van yoga en tai chi is bekend dat ze stress verminderen en tegelijkertijd de flexibiliteit en balans vergroten. Fysiotherapie die poliklinisch wordt uitgevoerd, traint uw hersenen om de oorzaak van uw duizeligheid te compenseren, en lichaamsbeweging die u thuis doet, kan dit effect nabootsen. Probeer eenvoudige yogahoudingen, zoals Child’s Pose en Corpse Pose, als u zich duizelig voelt. Wees voorzichtig met alles waarbij u plotseling voorover moet buigen, omdat uw symptomen hierdoor tijdelijk sterker kunnen aanvoelen.

 

 

 

Voldoende slaap


Gevoelens van duizeligheid kunnen worden veroorzaakt door slaapgebrek. Als u voor het eerst duizeligheid ervaart, kan dit het gevolg zijn van stress of slaapgebrek. Als u kunt stoppen met wat u doet en een kort dutje kunt doen, zult u merken dat uw duizeligheidsgevoel vanzelf over is.


Hydratatie


Soms wordt duizeligheid veroorzaakt door eenvoudige uitdroging. Het kan helpen om uw natriuminname te verminderen. Maar de beste manier om gehydrateerd te blijven, is door gewoon veel water te drinken. Houd uw waterinname in de gaten en probeer rekening te houden met warme, vochtige omstandigheden en zweterige situaties waardoor u mogelijk extra vocht verliest. Plan om extra water te drinken in tijden dat u de neiging heeft om uitgedroogd te raken. Misschien merkt u dat als u zich bewust bent van hoeveel water u drinkt, duizeligheidsepisodes verminderen.


Vitamine D


Als u vermoedt dat uw duizeligheid verband houdt met iets dat u niet binnenkrijgt, heeft u misschien gelijk. Een studie suggereert dat een tekort aan vitamine D de symptomen kan verergeren bij mensen met BPPD, de meest voorkomende oorzaak van duizeligheid. Een glas verrijkte melk of sinaasappelsap, ingeblikte tonijn en zelfs eidooiers zullen allemaal je vitamine D-gehalte een boost geven. Laat uw arts uw vitamine D-spiegel controleren, zodat u weet of u meer van uw dieet nodig heeft of dat u een supplement nodig heeft.


Alcohol vermijden


Afgezien van de duizeligheid die u voelt tijdens het drinken, kan alcohol de samenstelling van de vloeistof in uw binnenoor zelfs veranderen.Alcohol droogt je ook uit. Deze dingen kunnen uw evenwicht beïnvloeden, zelfs als u nuchter bent. Het verminderen van alcoholgebruik, of zelfs helemaal stoppen, kan uw duizeligheidssymptomen helpen.Vertigo is geen diagnose, maar het is een symptoom van een onderliggende aandoening als deze zich blijft voordoen. Het behandelen van duizeligheid thuis kan werken als een oplossing voor de korte termijn. Maar als u vaak last blijft hebben van duizeligheid, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Uw huisarts kan mogelijk een diagnose voor u stellen, of u wordt mogelijk doorverwezen naar een specialist in oor, neus en keel of neuroloog.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

3 × 4 =