Coenzym Q10- Effectiviteit en veiligheid (ubiquinol)

Co-enzym Q – 10 ( Co- 10 ) is een vitamine – achtige stof gevonden in het lichaam , maar vooral in het hart , lever , nieren en pancreas . Het zit in kleine hoeveelheden in vlees en vis . Co-enzym Q – 10 kan ook worden gemaakt in een laboratorium .

Veel mensen gebruiken co-enzym Q – 10 voor de behandeling van aandoeningen van hart en bloedvaten, borstpijn ( angina ) , hoge bloeddruk en hartproblemen gekoppeld aan bepaalde kanker geneesmiddelen . Het wordt ook gebruikt voor diabetes , tandvleesontsteking ( zowel oraal en rechtstreeks op het tandvlees ) , borstkanker , ziekte van Huntington , ziekte van Parkinson , spierdystrofie , toenemende inspanningstolerantie , chronisch vermoeidheidssyndroom (CFS ) en de ziekte van Lyme . Sommige mensen denken dat co-enzym Q – 10 haarverlies tegen gaat.
Sommige mensen denken ook dat co-enzym Q – 10 meer energie geeft . Dit komt omdat co-enzym Q – 10 een rol bij de productie van ATP , een molecuul dat functioneert als een oplaadbare batterij in de overdracht van energie . Co-enzym Q – 10 is onderzocht voor het behandelen van erfelijke of verworven aandoeningen die de energieproductie van cellen beperken ( mitochondriale aandoeningen ) , en voor het verbeteren van sportprestaties .

Sommige mensen gebruiken co-enzym Q – 10 voor het versterken van het immuunsysteem bij hiv / aids , mannelijke onvruchtbaarheid , migraine , en het tegengaan van spierpijn dat soms veroorzaakt wordt door een groep van cholesterolverlagende geneesmiddelen .

Co-enzym Q – 10 is zelfs geprobeerd voor het verhogen van de levensduur . Dit idee begonnen omdat co-enzym Q – 10 niveaus het hoogst zijn in de eerste 20 jaar van het leven. Sommige mensen dachten dat het herstel van het niveau co-enzym Q10 – leidt tot een langer leven wanneer het gebruikt wordt in de laatste levensjaren . Het idee werkt bij bacteriën, maar niet bij proefdieren . Meer onderzoek is nodig om te zien of dit werkt bij mensen .

Roken vermindert ook het niveau aan co-enzym q10.

Co-enzym Q – 10 werd eerst geïdentificeerd in 1957 . De “Q – 10 ” verwijst naar de chemische samenstelling van de stof . Het wordt geproduceerd door het vergisten van bieten en suikerriet met speciale giststammen .

Hoe effectief is het?
De effectiviteitsscore uit de “Natural Medicines Comprehensive Database” welke gebaseerd is op wetenschappelijk bewijs geeft aan dat het:

Waarschijnlijk effectief is voor …

Co-enzym Q – 10 -deficiëntie . Dit is een zeer zeldzame aandoening . De symptomen zijn zwakte, vermoeidheid , en epileptische aanvallen .
Aangeboren of verworven aandoeningen die de productie van energie te beperken in de cellen van het lichaam ( mitochondriale aandoeningen ) . Verbetering van de symptomen is traag . Het duurt zes maanden voordat enig effect zichtbaar zou kunnen zijn.

Mogelijk effectief voor …

Congestief hartfalen ( CHF ) . Er is geen bewijs dat het nemen van co-enzym Q – 10 alleen kan helpen. Maar er zijn aanwijzingen (hoewel controversiële ) dat het nuttig zou kunnen zijn wanneer het genomen wordt in combinatie met andere medicijnen en behandelingen .
Verminderen van het risico van extra hartproblemen bij mensen die een hartaanval hebben gehad ( myocardinfarct , MI ) hebben gehad. Wanneer gestart binnen 72 uur na MI en genomen voor een jaar , lijkt co-enzym Q – 10 om het risico van hart-gerelateerde problemen waaronder niet-fatale MI aanzienlijk te verlagen .

Hoge bloeddruk ( hypertensie ) . Inname van co-enzym Q – 10 op zichzelf of samen met andere medicijnen voor de behandeling van hoge bloeddruk lijkt de bloeddruk te verlagen.

.
Het voorkomen van migraine . Inname van co-enzym Q – 10 via de mond lijkt te helpen bij voorkomen migraine . De frequentie van hoofdpijn kan verminderen met ongeveer 30 % en het aantal dagen met hoofdpijn gerelateerde misselijkheid met ongeveer 45 % bij volwassenen.
Ziekte van Parkinson. Uit sommige

onderzoeken blijkt dat het nemen van co-enzym Q – 10 supplementen misschien de ziekte van Parkinson kan vertragen wanneer het zich in een vroeg stadium bevindt.. Maar het nemen van een co-enzym Q – 10 supplement bij mensen met gevorderde Parkinson lijkt de symptomen niet de verbeteren
Verbetering van het immuunsysteem van mensen met hiv / aids .
Spierdystrofie. Voor sommige mensen heeft het een positief effect.
Mogelijk niet effectief voor …

Hoog cholesterol . Inname van co-enzym Q – lijkt niet een te hoog cholesterol te verlagen.

Waarschijnlijk niet effectief voor …

Het verbeteren van atletische prestaties .

Onvoldoende bewijs om de effectiviteit tarief voor …

Diabetes . Er is tegenstrijdige onderzoek over de effectiviteit van co-enzym Q – 10 voor diabetes .

Borstkanker. Er is voorlopig bewijs dat het nemen van co-enzym Q – 10 via de mond nuttig kan zijn in gevorderde borstkanker , samen met chirurgie en conventionele behandeling plus andere antioxidanten en omega – 3 en omega – 6 vetzuren.
    Mannelijke onvruchtbaarheid . Er zijn aanwijzingen dat co-enzym Q – 10 de dichtheid van sperma bij mensen met bepaalde soorten onvruchtbaarheid kan verbeteren, maar er is niet voldoende onderzoek gedaan .
Pijn op de borst ( angina pectoris )

Fibromyalgie . Er is een aantal voorlopige onderzoeken dat suggereert dat het nemen van co-enzym Q – 10 , samen met ginkgo misschien een gevoel van welzijn en minder pijn kan geven.
Een spier aandoening, de zogenaamde ” statine-geïnduceerde myopathie . ” Statines , een klasse van geneesmiddelen die worden gebruikt om cholesterol te verlagen , kunnen soms leiden tot spierpijn . Er is enig bewijs dat het nemen van co-enzym Q – 10 de pijn kan verminderen, maar niet al het bewijsmateriaal is positief.

Haaruitval verband met gebruik van warfarine

Vermoeidheid.
Ziekte van Lyme.
Andere aandoeningen.

Hoe werkt het ?

Co-enzym Q – 10 is een belangrijke vitamine – achtige stof, vereist voor de juiste werking van vele organen en chemische reacties in het lichaam . Het helpt de levering van energie aan cellen . Co-enzym Q – 10 lijkt ook te werken als anti oxidant . Mensen met bepaalde ziekten zoals hartfalen , hoge bloeddruk , periodontale ziekte , ziekte van Parkinson , sommige spierziekten en AIDS , kunnen lagere niveaus van co-enzym Q – 10 hebben .

Is het veilig?

Co-enzym Q – 10 is waarschijnlijk veilig voor de meeste volwassenen bij inname via de mond of wanneer het rechtstreeks op het tandvlees wordt aangebracht. Terwijl de meeste mensen co-enzym Q – 10 goed verdragen, kan het een aantal milde bijwerkingen hebben . Het kan maagklachten veroorzaken , verlies van eetlust , misselijkheid , braken en diarree . Het kan allergische huiduitslag veroorzaken bij sommige mensen.

Ook kan het de bloeddruk verlagen, dus wees voorzichtig als je een zeer lage bloeddruk hebt.

De bijwerkingen kunnen verminderen wanneer de . de totale dagelijkse dosis verdeeld wordt in kleinere hoeveelheden, twee of drie keer per dag. (in plaats van een grote hoeveelheid in een keer)

Co-enzym Q – 10 is wellicht veilig voor kinderen . Maar co-enzym Q – 10 mag niet worden gebruikt bij kinderen zonder medisch toezicht .

Bijzondere voorzorgen en waarschuwingen :
Zwangerschap en borstvoeding : Er is onvoldoende bekend over het gebruik van co-enzym Q – 10 tijdens de zwangerschap en borstvoeding . Blijf aan de veilige kant en gebruik het niet.
Hoge bloeddruk of lage bloeddruk : Co-enzym Q – 10 zou de bloeddruk kunnen verlagen . Het kan de effecten van de medicijnen die worden gebruikt om de bloeddruk te verlagen of te verhogen . Bespreek het gebruik van co-enzym Q – 10 met uw zorgverlener bij bloeddruk problemen.
Chirurgie: Stop het gebruik van co-enzym Q – 10 ten minste twee weken vóór een geplande operatie.

Zijn er interacties met medicijnen ?
Wees voorzichtig met deze combinaties .

Medicijnen voor kanker ( chemotherapie )
Co-enzym Q – 10 is een antioxidant . Er is enige bezorgdheid dat antioxidanten de effectiviteit van sommige medicijnen gebruikt voor kanker kunnen verlagen. Maar het is te vroeg om te weten of de interactie plaatsvindt .

Medicijnen tegen hoge bloeddruk ( antihypertensiva )
Co-enzym Q – 10 lijkt de bloeddruk te verlagen . Inname van co-enzym Q – 10 , samen met medicijnen voor hoge bloeddruk de bloeddruk te veel verlagen.
Sommige medicijnen voor hoge bloeddruk omvatten captopril ( Capoten ) , enalapril ( Vasotec ) , losartan ( Cozaar ) , valsartan ( Diovan ) , diltiazem ( Cardizem ) , amlodipine ( Norvasc ) , hydrochloorthiazide ( HydroDIURIL ) , furosemide ( Lasix ) , en vele anderen .

Warfarine ( Coumadin )
co-enzym Q – 10 kan de werkzaamheid van warfarine ( Coumadin ) verminderen en risico geven op van gevaarlijke stolsels.

(Visited 854 times, 1 visits today)