Coenzym Q10- Effectiviteit en veiligheid (ubiquinol)

Co-enzym Q – 10 ( Co- 10 ) is een vitamine achtige stof gevonden in het lichaam , maar vooral in het hart , lever , nieren en pancreas . Het zit in kleine hoeveelheden in vlees en vis . Co-enzym Q – 10 kan ook worden gemaakt in een laboratorium.

Co-enzym Q – 10 werd eerst geïdentificeerd in 1957 . De “Q – 10 ” verwijst naar de chemische samenstelling van de stof . Het wordt geproduceerd door het vergisten van bieten en suikerriet met speciale giststammen .

Waarvoor gebruikt men het?

Veel mensen gebruiken co-enzym Q – 10 voor de behandeling van aandoeningen van hart en bloedvaten, borstpijn ( angina ) , hoge bloeddruk en hartproblemen gekoppeld aan bepaalde kanker geneesmiddelen . Het wordt ook gebruikt voor diabetes , tandvleesontsteking ( zowel oraal en rechtstreeks op het tandvlees ) , borstkanker , ziekte van Huntington , ziekte van Parkinson , spierdystrofie , toenemende inspanningstolerantie , chronisch vermoeidheidssyndroom (CFS ) en de ziekte van Lyme .

Sommige mensen denken dat co-enzym Q – 10 haarverlies tegen gaat.
Sommige mensen denken ook dat co-enzym Q – 10 meer energie geeft . Dit komt omdat co-enzym Q – 10 een rol bij de productie van ATP , een molecuul dat functioneert als een oplaadbare batterij in de overdracht van energie . Co-enzym Q – 10 is onderzocht voor het behandelen van erfelijke of verworven aandoeningen die de energieproductie van cellen beperken ( mitochondriale aandoeningen ) , en voor het verbeteren van sportprestaties .

Sommige mensen gebruiken co-enzym Q – 10 voor het versterken van het immuunsysteem bij hiv / aids , mannelijke onvruchtbaarheid , migraine , en het tegengaan van spierpijn dat soms veroorzaakt wordt door een groep van cholesterolverlagende geneesmiddelen .

Co-enzym Q – 10 is zelfs geprobeerd voor het verhogen van de levensduur . Dit idee begonnen omdat co-enzym Q – 10 niveaus het hoogst zijn in de eerste 20 jaar van het leven. Sommige mensen dachten dat het herstel van het niveau co-enzym Q10 – leidt tot een langer leven wanneer het gebruikt wordt in de laatste levensjaren . Het idee werkt bij bacteriën, maar niet bij proefdieren . Meer onderzoek is nodig om te zien of dit werkt bij mensen .

Roken vermindert ook het niveau aan co-enzym q10.

Hoe effectief is het?

Waarschijnlijk effectief  voor …

Co-enzym Q – 10 -deficiëntie . Dit is een zeer zeldzame aandoening . De symptomen zijn zwakte, vermoeidheid , en epileptische aanvallen .
Aangeboren of verworven aandoeningen die de productie van energie te beperken in de cellen van het lichaam ( mitochondriale aandoeningen ) . Verbetering van de symptomen is traag . Het duurt zes maanden voordat enig effect zichtbaar zou kunnen zijn.

Mogelijk effectief voor …

Congestief hartfalen ( CHF ) . Er is geen bewijs dat het nemen van co-enzym Q – 10 alleen kan helpen. Maar er zijn aanwijzingen (hoewel controversiële ) dat het nuttig zou kunnen zijn wanneer het genomen wordt in combinatie met andere medicijnen en behandelingen .
Verminderen van het risico van extra hartproblemen bij mensen die een hartaanval hebben gehad ( myocardinfarct , MI ) hebben gehad. Wanneer gestart binnen 72 uur na MI en genomen voor een jaar , lijkt co-enzym Q – 10 om het risico van hart-gerelateerde problemen waaronder niet-fatale MI aanzienlijk te verlagen .

Hoge bloeddruk ( hypertensie ) . Inname van co-enzym Q – 10 op zichzelf of samen met andere medicijnen voor de behandeling van hoge bloeddruk lijkt de bloeddruk te verlagen.

.
Het voorkomen van migraine . Inname van co-enzym Q – 10 via de mond lijkt te helpen bij voorkomen migraine . De frequentie van hoofdpijn kan verminderen met ongeveer 30 % en het aantal dagen met hoofdpijn gerelateerde misselijkheid met ongeveer 45 % bij volwassenen.
Ziekte van Parkinson. Uit sommige

onderzoeken blijkt dat het nemen van co-enzym Q – 10 supplementen misschien de ziekte van Parkinson kan vertragen wanneer het zich in een vroeg stadium bevindt.. Maar het nemen van een co-enzym Q – 10 supplement bij mensen met gevorderde Parkinson lijkt de symptomen niet de verbeteren
Verbetering van het immuunsysteem van mensen met hiv / aids .
Spierdystrofie. Voor sommige mensen heeft het een positief effect.


Mogelijk niet effectief voor …

Hoog cholesterol . Inname van co-enzym Q – lijkt niet een te hoog cholesterol te verlagen.

Waarschijnlijk niet effectief voor …

Het verbeteren van atletische prestaties .

Onvoldoende bewijs voor …

Diabetes . Er is tegenstrijdige onderzoek over de effectiviteit van co-enzym Q – 10 voor diabetes .

Borstkanker. Er is voorlopig bewijs dat het nemen van co-enzym Q – 10 via de mond nuttig kan zijn in gevorderde borstkanker , samen met chirurgie en conventionele behandeling plus andere antioxidanten en omega – 3 en omega – 6 vetzuren.
    Mannelijke onvruchtbaarheid . Er zijn aanwijzingen dat co-enzym Q – 10 de dichtheid van sperma bij mensen met bepaalde soorten onvruchtbaarheid kan verbeteren, maar er is niet voldoende onderzoek gedaan .
Pijn op de borst ( angina pectoris )

Fibromyalgie . Er is een aantal voorlopige onderzoeken dat suggereert dat het nemen van co-enzym Q – 10 , samen met ginkgo misschien een gevoel van welzijn en minder pijn kan geven.
Een spier aandoening, de zogenaamde ” statine-geïnduceerde myopathie . ” Statines , een klasse van geneesmiddelen die worden gebruikt om cholesterol te verlagen , kunnen soms leiden tot spierpijn . Er is enig bewijs dat het nemen van co-enzym Q – 10 de pijn kan verminderen, maar niet al het bewijsmateriaal is positief.

Haaruitval verband met gebruik van warfarine

Vermoeidheid.
Ziekte van Lyme.
Andere aandoeningen.

Hoe werkt het ?

Co-enzym Q – 10 is een belangrijke vitamine – achtige stof, vereist voor de juiste werking van vele organen en chemische reacties in het lichaam . Het helpt de levering van energie aan cellen . Co-enzym Q – 10 lijkt ook te werken als anti oxidant . Mensen met bepaalde ziekten zoals hartfalen , hoge bloeddruk , periodontale ziekte , ziekte van Parkinson , sommige spierziekten en AIDS , kunnen lagere niveaus van co-enzym Q – 10 hebben .

Is het veilig en wat zijn de bijwerkingen van Co-enzym Q – 10 ?

Co-enzym Q – 10 is waarschijnlijk veilig voor de meeste volwassenen bij inname via de mond of wanneer het rechtstreeks op het tandvlees wordt aangebracht. Terwijl de meeste mensen co-enzym Q – 10 goed verdragen, kan het een aantal milde bijwerkingen hebben . Het kan maagklachten veroorzaken , verlies van eetlust , misselijkheid , braken en diarree . Het kan allergische huiduitslag veroorzaken bij sommige mensen.

Ook kan het de bloeddruk verlagen, dus wees voorzichtig als je een zeer lage bloeddruk hebt.

De bijwerkingen kunnen verminderen wanneer de totale dagelijkse dosis verdeeld wordt in kleinere hoeveelheden, twee of drie keer per dag. (in plaats van een grote hoeveelheid in een keer)

Co-enzym Q – 10 is wellicht veilig voor kinderen . Maar co-enzym Q – 10 mag niet worden gebruikt bij kinderen zonder medisch toezicht .

Bijzondere voorzorgen en waarschuwingen :


Zwangerschap en borstvoeding : Er is onvoldoende bekend over het gebruik van co-enzym Q – 10 tijdens de zwangerschap en borstvoeding . Blijf aan de veilige kant en gebruik het niet.
Hoge bloeddruk of lage bloeddruk : Co-enzym Q – 10 zou de bloeddruk kunnen verlagen . Het kan de effecten van de medicijnen die worden gebruikt om de bloeddruk te verlagen of te verhogen . Bespreek het gebruik van co-enzym Q – 10 met uw zorgverlener bij bloeddruk problemen.
Chirurgie: Stop het gebruik van co-enzym Q – 10 ten minste twee weken vóór een geplande operatie.

Zijn er interacties met medicijnen ?


Wees voorzichtig met deze combinaties .

Medicijnen voor kanker ( chemotherapie )
Co-enzym Q – 10 is een antioxidant . Er is enige bezorgdheid dat antioxidanten de effectiviteit van sommige medicijnen gebruikt voor kanker kunnen verlagen. Maar het is te vroeg om te weten of de interactie plaatsvindt .

Medicijnen tegen hoge bloeddruk ( antihypertensiva )
Co-enzym Q – 10 lijkt de bloeddruk te verlagen . Inname van co-enzym Q – 10 , samen met medicijnen voor hoge bloeddruk de bloeddruk te veel verlagen.
Sommige medicijnen voor hoge bloeddruk omvatten captopril ( Capoten ) , enalapril ( Vasotec ) , losartan ( Cozaar ) , valsartan ( Diovan ) , diltiazem ( Cardizem ) , amlodipine ( Norvasc ) , hydrochloorthiazide ( HydroDIURIL ) , furosemide ( Lasix ) , en vele anderen .

Warfarine ( Coumadin )
co-enzym Q – 10 kan de werkzaamheid van warfarine ( Coumadin ) verminderen en risico geven op van gevaarlijke stolsels.

Zoek je volgende bestemming