Noni, gezondheidsclaims en bijwerkingen

Noni is een groenblijvende struik of kleine boom die groeit  in de tropische gebieden van de Stille Oceaan, van Zuidoost-Azië naar Australië. Noni heeft een geschiedenis van gebruik als een topisch preparaat voor gewrichtspijn en huidaandoeningen. Noni fruit sap wordt gebruikt als volksremedie tegen kanker en chronische ziekten

De noni vrucht wordt meestal gecombineerd met andere vruchten (zoals druiven) om sap te maken. De preparaten van de vruchten en bladeren zijn ook verkrijgbaar in capsules, tabletten, en thee.
De geur en smaak kunnen onplezierig zijn.

Noni supplementen, zijn ze gezond?

In laboratoriumonderzoek is aangetoond dat noni een antioxidante en immuun-stimulerende  werking heeft. Daarbij zijn anti tumor  eigenschappen gevonden. In mensen is het middel niet voldoende onderzocht om conclusies te kunnen trekken over de werkzaamheid tegen aandoeningen en ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten. Er zijn in Amerika wel onderzoeken gaande naar het effect van noni op borstkanker, maar hiervan zijn nog geen resultaten bekend.
De gezondheidsclaims zijn dus nog niet bewezen.

Bijwerkingen en Waarschuwingen

Noni bevat veel kalium. Mensen met nierproblemen en /of mensen die kalium diëten volgen lopen risico bij het gebruik van noni en kunnen het beter niet gebruiken.
De veiligheid van noni is niet voldoende bestudeerd, er zijn
Er zijn meldingen van schade aan de lever door het gebruik van noni geweest. Het moet worden vermeden bij leverziekten heeft omdat het leverproblemen erger kan maken.
Zwangerschap: Vroeger werd noni gebruikt voor het opwekken van abortus/miskramen. Niet gebruiken bij zwangerschap! ook bij het geven van borstvoeding geen noni gebruiken. De effecten zijn onbekend.

Zoek je volgende bestemming