Mangaan (Manganese) effectiviteit en bijwerkingen

Wat is het?


Mangaan is een mineraal dat voorkomt in verschillende voedingsmiddelen, waaronder noten, peulvruchten, zaden, thee, volle granen en groene bladgroenten. Het wordt beschouwd als een essentiële voedingsstof, omdat het lichaam het nodig heeft om goed te functioneren. Mensen gebruiken mangaan als medicijn.

Mangaan wordt via de mond ingenomen vanwege een tekort aan mangaan. Het wordt ook gebruikt voor zwakke en broze botten (osteoporose), artrose en andere aandoeningen.

Mangaan wordt intraveneus (via IV) gegeven voor mangaangebrek en als sporenelement in een voedingspreparaat dat wordt gegeven door IV, genaamd totale parenterale voeding (TPN).

Mangaan wordt op de huid aangebracht voor wondgenezing.

Hoe effectief is het?

Effectief voor …

Mangaangebrek. Mangaan oraal innemen of mangaan intraveneus (via IV) toedienen, helpt bij het behandelen of voorkomen van lage mangaangehaltes in het lichaam. Ook kan het via de mond innemen van mangaan samen met andere vitamines en mineralen de groei bevorderen bij kinderen met een laag mangaangehalte in ontwikkelingslanden.

Onvoldoende bewijs om effectiviteit te beoordelen voor ...

Hooikoorts. Het gebruik van een zoutwater-neusspray met toegevoegd mangaan lijkt het aantal episodes van acute hooikoorts te verminderen, maar een gewone zoutwater-spray kan net zo goed werken.
Een longziekte die het ademen bemoeilijkt (chronische obstructieve longziekte of COPD). Vroeg onderzoek toont aan dat het intraveneus (via IV) toedienen van mangaan, selenium en zink mensen met een verslechterde COPD kan helpen om zelfstandig te ademen zonder de hulp van een machine.
Obesitas. Vroeg onderzoek toont aan dat het gedurende 8 weken oraal innemen van een specifiek product dat mangaan, 7-oxo-DHEA, L-tyrosine, aspergewortelextract, choline-bitartraat, inositol, kopergluconaat en kaliumjodide bevat, het gewicht bij mensen met overgewicht enigszins kan verminderen. Het is onduidelijk of het nemen van alleen mangaan effect heeft op het gewicht.
Artrose. Het nemen van een specifiek product dat mangaan, glucosaminehydrochloride en chondroïtinesulfaat via de mond gedurende 4 maanden bevat, verbetert de pijn en het vermogen om normale activiteiten uit te voeren bij mensen met artrose van de knie en de onderrug. Veel onderzoeken tonen echter aan dat het nemen van glucosamine plus chondroïtine zonder mangaan artrose kan helpen behandelen. Daarom zijn de effecten van mangaan onduidelijk.
Zwakke en broze botten (osteoporose). Het nemen van mangaan via de mond in combinatie met calcium, zink en koper vermindert het botverlies van de wervelkolom bij oudere vrouwen. Ook lijkt het nemen van een specifiek product met mangaan, calcium, vitamine D, magnesium, zink, koper en boor gedurende een jaar de botmassa bij vrouwen met zwakke botten te verbeteren. Veel onderzoeken tonen echter aan dat het nemen van calcium plus vitamine D zonder mangaan osteoporose kan helpen behandelen. Daarom zijn de effecten van mangaan onduidelijk.
Premenstrueel syndroom (PMS). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van mangaan samen met calcium de symptomen van PMS helpt verbeteren, waaronder pijn, huilen, eenzaamheid, angst, rusteloosheid, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, depressie en spanning. Onderzoekers weten niet zeker of de verbetering te wijten is aan calcium, mangaan of de combinatie.
Wond genezen. Vroeg onderzoek toont aan dat het gedurende 12 weken aanbrengen van een verband met mangaan, calcium en zink op chronische huidwonden de wondgenezing kan verbeteren.
Bloedarmoede.
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om de effectiviteit van mangaan voor dit gebruik te beoordelen.

Hoe werkt het?
Mangaan is een essentiële voedingsstof die betrokken is bij veel chemische processen in het lichaam, waaronder de verwerking van cholesterol, koolhydraten en eiwitten. Het kan ook betrokken zijn bij botvorming.

Zijn er veiligheidsproblemen?
Bij orale inname: Mangaan is WAARSCHIJNLIJK VEILIG voor de meeste volwassenen bij orale inname in hoeveelheden tot 11 mg per dag. Mensen die moeite hebben om mangaan uit het lichaam te verwijderen, zoals mensen met een leveraandoening, kunnen echter bijwerkingen krijgen als ze minder dan 11 mg per dag gebruiken. Meer dan 11 mg per dag via de mond innemen is ONVEILIG voor de meeste volwassenen.

Bij inademing: Mangaan is ONVEILIG bij inademing door volwassenen gedurende lange tijd. Overtollig mangaan in het lichaam kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waaronder symptomen die lijken op de ziekte van Parkinson, zoals trillen (trillen).

Niet gebruiken bij zwangerschap. Zeker niet inademen.

Zijn er interacties met medicijnen?

Matig
Wees voorzichtig met deze combinatie.
Antibiotica (chinolon-antibiotica)
Mangaan kan zich hechten aan chinolonen in de maag. Dit vermindert de hoeveelheid chinolonen die door het lichaam kan worden opgenomen. Het gebruik van mangaan samen met sommige chinolonen kan hun effectiviteit verminderen. Om deze interactie te voorkomen, moet u ten minste een uur na chinolon-antibiotica mangaansupplementen nemen.
Sommige chinolonen zijn onder meer ciprofloxacine (Cipro), gemifloxacine (Factive), levofloxacine (Levaquin), moxifloxacine (Avelox) en andere.
Antibiotica (Tetracycline-antibiotica)
Mangaan kan zich hechten aan tetracyclines in de maag. Dit vermindert de hoeveelheid tetracyclines die door het lichaam kan worden opgenomen. Het gebruik van mangaan met tetracyclines kan de effectiviteit van tetracyclines verminderen. Om deze interactie te vermijden, neem je mangaan twee uur voor of vier uur na het innemen van tetracyclines.

Sommige tetracyclines omvatten demeclocycline (Declomycin), minocycline (Minocin) en tetracycline (Achromycin).
Medicijnen voor mentale aandoeningen (antipsychotica)
Antipsychotica worden door sommige mensen gebruikt om psychische aandoeningen te behandelen. Sommige onderzoekers zijn van mening dat het nemen van bepaalde antipsychotica samen met mangaan bij sommige mensen de bijwerkingen van mangaan kan verergeren.

Zijn er interacties met kruiden en supplementen?

Calcium
Het nemen van calcium samen met mangaan kan de hoeveelheid mangaan die het lichaam kan opnemen verminderen.
IP-6 (fytinezuur)
IP-6 in voedingsmiddelen, zoals granen, noten en bonen, en in supplementen kan de hoeveelheid mangaan die het lichaam binnenkrijgt verminderen. Neem mangaan minstens twee uur vóór of twee uur na het eten van voedsel dat IP-6 bevat.
Ijzer
Het nemen van ijzer samen met mangaan kan de hoeveelheid mangaan die het lichaam kan opnemen verminderen.
Zink
Door zink samen met mangaan in te nemen, kan de hoeveelheid mangaan die het lichaam kan opnemen toenemen. Dit kan de bijwerkingen van mangaan vergroten.

Zijn er interacties met voedingsmiddelen?

Vet
Het eten van lage hoeveelheden vet kan de hoeveelheid mangaan die het lichaam kan opnemen verminderen.
Melk proteïnen
Door melkeiwit aan het dieet toe te voegen, kan de hoeveelheid mangaan die het lichaam kan opnemen toenemen.

623/5000

Langdurige leverziekte: mensen met een langdurige leverziekte hebben moeite om mangaan kwijt te raken. Mangaan kan zich bij deze mensen ophopen en beven, mentale problemen zoals psychose en andere bijwerkingen veroorzaken. Als u een leveraandoening heeft, pas dan op dat u niet te veel mangaan binnenkrijgt.

Bloedarmoede door ijzertekort: mensen met bloedarmoede door ijzertekort lijken meer mangaan te absorberen dan andere mensen. Als u deze aandoening heeft, pas dan op dat u niet te veel mangaan binnenkrijgt.

Voeding die intraveneus (via IV) wordt gegeven. Mensen die intraveneus (via IV) voeding krijgen, lopen een verhoogd risico op bijwerkingen als gevolg van mangaan.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

11 − 4 =