Inositol, werking en bijwerkingen

Inositol is een vitamine-achtige stof. Het wordt in veel planten en dieren aangetroffen. Het wordt ook in het menselijk lichaam geproduceerd en kan in een laboratorium worden gemaakt. Inositol is in vele vormen te vinden (isomeren genoemd). De meest voorkomende vormen zijn myo-inositol en D-chiro-inositol.

Inositol wordt gebruikt voor metabool syndroom en polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). Het wordt ook voor veel andere aandoeningen gebruikt, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om de meeste van deze toepassingen te ondersteunen.

Hoe werkt het?
Inositol kan bepaalde chemicaliën in het lichaam in evenwicht brengen om mogelijk te helpen bij mentale aandoeningen zoals paniekstoornis, depressie en obsessief-compulsieve stoornis. Het kan ook helpen om insuline beter te laten werken. Dit kan helpen bij aandoeningen zoals polycysteus ovariumsyndroom of diabetes tijdens de zwangerschap.

Gebruik en effectiviteit
Mogelijk effectief voor

Bijwerkingen veroorzaakt door lithium. Inname van inositol via de mond lijkt psoriasis, een huidaandoening veroorzaakt door lithium, te verbeteren. Maar het lijkt psoriasis niet te helpen bij mensen die geen lithium gebruiken. Inositol lijkt andere bijwerkingen veroorzaakt door lithium niet te verbeteren.

Een groep symptomen die het risico op diabetes, hartaandoeningen en beroertes (metabool syndroom) verhogen. Het gebruik van inositol met of zonder alfa-liponzuur lijkt de insulineresistentie, cholesterol, triglyceriden en bloeddruk te verbeteren bij postmenopauzale vrouwen met metabool syndroom.

Een soort angst gekenmerkt door episodes van intense angst (paniekstoornis). Inositol toont enige belofte voor het beheersen van paniekaanvallen en de angst voor openbare plaatsen of open ruimtes (agorafobie). Een studie wees uit dat inositol net zo effectief is als een voorgeschreven medicijn. Er zijn echter grotere klinische onderzoeken nodig voordat de effectiviteit van inositol voor paniekaanvallen kan worden bewezen.

Een hormonale aandoening die vergrote eierstokken met cysten veroorzaakt (polycysteus ovariumsyndroom of PCOS). Inname van D-chiro-inositol of myo-inositol via de mond lijkt de triglyceriden- en testosteronniveaus te verlagen, de bloeddruk te verlagen en de functie van de eierstokken te verbeteren bij vrouwen met overgewicht of obesitas met PCOS. Het samen nemen van de twee vormen van inositol lijkt de bloeddruk, bloedsuikerspiegel, ovulatie en zwangerschapspercentages beter te verbeteren dan het nemen van een van beide vormen alleen.

Vroeggeboorte. Het gebruik van inositol met foliumzuur tijdens de zwangerschap lijkt de kans op vroeggeboorte te verkleinen in vergelijking met foliumzuur alleen bij vrouwen die een grotere kans hebben op het ontwikkelen van diabetes tijdens de zwangerschap. Het is onduidelijk of inositol nuttig is om vroeggeboorte te voorkomen bij vrouwen die tijdens de zwangerschap geen risico lopen om diabetes te ontwikkelen.

Mogelijk niet effectief voor

Een plotselinge en ernstige longaandoening (acuut respiratory distress syndrome of ARDS). Inositol intraveneus (via IV) toedienen aan premature baby’s met ARDS lijkt niet te helpen. Het kan zelfs schadelijk zijn. De grootste studie tot nu toe laat zien dat inositol het risico op overlijden of blindheid bij deze zuigelingen niet verlaagt. Het kan zelfs het risico op overlijden en blindheid enigszins verhogen.

Ziekte van Alzheimer. Inname van inositol via de mond lijkt de symptomen van de ziekte van Alzheimer niet te verbeteren.

Ongerustheid. Inositol via de mond innemen lijkt de ernst van angstsymptomen niet te verbeteren.

Autisme. Inositol via de mond innemen lijkt de symptomen van autisme niet te verbeteren.

Depressie. Het meeste onderzoek toont aan dat inositol de symptomen van depressie niet verbetert. Hoewel sommige vroege onderzoeken aantonen dat depressieve mensen die 4 weken inositol krijgen, in het begin kunnen verbeteren, lijken ze na een tijdje weer erger te worden.

Er was ook enige verwachting dat inositol antidepressiva, SSRI’s genaamd, beter zou kunnen laten werken. Maar onderzoek heeft tot dusver niet aangetoond dat dit waar is.

Een oogaandoening bij te vroeg geboren baby’s die tot blindheid kan leiden (retinopathie bij prematuren). Het toedienen van inositol intraveneus (via IV) voor een korte tijd en vervolgens via de mond aan premature baby’s lijkt de kans op het ontwikkelen van retinopathie niet te verkleinen. Het kan zelfs het risico op overlijden verhogen.

Schizofrenie. Inname van inositol via de mond lijkt de symptomen van schizofrenie niet te verbeteren.

Waarschijnlijk niet effectief voor:

Zenuwpijn bij mensen met diabetes (diabetische neuropathie). Inname van inositol via de mond verbetert de symptomen van zenuwpijn veroorzaakt door diabetes niet.

Onvoldoende bewijs voor

Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD). Vroege studies tonen aan dat inositol de ADHD-symptomen mogelijk niet helpt verbeteren.
Bipolaire stoornis. Vroeg onderzoek bij kinderen met een bipolaire stoornis toont aan dat het innemen van inositol met een bepaald omega-3-vetzuur de manie en depressieve symptomen verbetert.
Suikerziekte. Vroeg onderzoek bij mensen met overgewicht met diabetes type 1 toont aan dat het nemen van een combinatie van foliumzuur en een vorm van inositol genaamd D-chiro-inositol de bloedglucose meer verlaagt dan het innemen van foliumzuur zelf. Inositol kan ook helpen bij het voorkomen van diabetes tijdens de zwangerschap. Het gebruik van een bepaalde vorm van inositol, myo-inositol genaamd, samen met foliumzuur tijdens de zwangerschap, kan de kans op

diabetes tijdens de zwangerschap bij vrouwen die risico lopen. Maar het geven van inositol aan zwangere vrouwen die al diabetes hebben, lijkt niet te helpen.
Niet zwanger kunnen worden binnen een jaar nadat u heeft geprobeerd zwanger te worden (onvruchtbaarheid). Vroeg onderzoek suggereert dat het toevoegen van myo-inositol aan foliumzuur de zwangerschapspercentages niet verhoogt bij vrouwen die medische vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan.
Longkanker. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van inositol de groei van pre-kankercellen bij mensen met een hoog risico op longkanker niet omkeert.
Een soort angst gekenmerkt door terugkerende gedachten en repetitief gedrag (obsessief-compulsieve stoornis of OCS). Er zijn aanwijzingen dat mensen met ocs die inositol gedurende 6 weken oraal krijgen, een verbetering van ocs-symptomen ervaren. Inositol lijkt OCD-symptomen echter niet te verbeteren bij mensen die al worden behandeld met medicijnen die selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) worden genoemd.
Een soort angst die vaak ontstaat na een angstaanjagende gebeurtenis (posttraumatische stressstoornis of PTSS). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van inositol via de mond het leed bij mensen met PTSD niet verbetert.
Haartrekken (trichotillomanie). Inositol via de mond innemen lijkt de symptomen van dwangmatig haartrekken niet te verbeteren.
Kanker.
Haargroei.
Hoge cholesterol.
Problemen met het metaboliseren van vet.
Slaapproblemen (slapeloosheid).
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om inositol voor deze toepassingen te beoordelen.

Bijwerkingen en veiligheid van inositol


Bij orale inname: Inositol is MOGELIJK VEILIG voor de meeste volwassenen bij orale inname. Het kan bij sommige mensen misselijkheid, buikpijn, vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Kinderen: Inositol is MOGELIJK VEILIG bij orale inname tot 12 weken bij kinderen van 5-12 jaar oud. Het is ook MOGELIJK VEILIG bij gebruik in het ziekenhuis voor premature baby’s met een plotselinge en ernstige longaandoening (acuut respiratory distress syndrome of ARDS) gedurende maximaal 10 dagen. Inositol is echter MOGELIJK ONVEILIG wanneer het langer dan 10 dagen wordt gebruikt bij te vroeg geboren baby’s met ARDS.

Zwangerschap en borstvoeding: Inositol is MOGELIJK VEILIG bij orale inname tijdens de zwangerschap. Er is onvoldoende bekend over het gebruik van inositol tijdens het geven van borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Diabetes: Inositol kan de bloedsuikerspiegel en het hemoglobine A1c-gehalte verlagen. Let op tekenen van een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) en controleer uw bloedsuikerspiegel zorgvuldig als u diabetes heeft en inositol gebruikt.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

2 × vier =