Caseine, gluten en autisme

In de zestiger jaren was er een arts die het mogelijk achtte dat mensen met coeliakie meer kans hadden op schizofrenie. Coeliakie is een auto-immuunziekte. Het lichaam kan gluten niet verdragen. Gluten is een proteïne die onder andere voorkomt in tarwe en rogge. Latere onderzoeken hebben nooit aangetoond dat er een verband is tussen gluten en schizofrenie. Deze arts legde wel de basis voor de veronderstelling dat er een link is tussen voeding en neuropsychiatrische aandoeningen.

Gluten, Caseïne en autisme

 

In de zeventiger jaren werd er een link gelegd tussen voeding en autisme. De theorie is, dat kinderen met autisme spectrum stoornissen gluten en caseïne niet goed kunnen afbreken. Caseïne is een eiwit dat voorkomt in melk. Er wordt gedacht dat kinderen met autisme “leaky gut syndrome” hebben, oftewel een “lekkende darm”. Door dit syndroom kunnen stoffen die vrijkomen als gevolg van het niet kunnen afbreken van caseïne en gluten uit het spijsverteringskanaal ontsnappen en in de bloedbaan terecht komen. Via deze weg kunnen ze de hersenen bereiken waar ze voor de symptomen kunnen zorgen die bij autisme horen. Door gluten en caseïne uit het dieet te laten zou je de symptomen van autisme kunnen verminderen.

Dit is althans de theorie. De theorie is nooit bewezen. Ondanks herhaalde onderzoeken is er nooit aangetoond dat minder gluten en caseïne een effect hebben sociale en communicatieve vaardigheden, op het activiteiten niveau, of op het gebied van slaap. Desondanks kan het zijn dat kinderen met autisme die ook maagdarmproblemen hebben wel voordelen kunnen hebben van een glutenvrij en caseïne vrij dieet. Zeker als ze toevallig ook coeliakie hebben.

 

Proberen of niet?

Veel ouders proberen toch om hun kind gluten en caseïne vrij te laten eten. Over het algemeen is het veilig, maar overleg dit altijd met een arts. Veel ouders geven aan dat ze toch positieve veranderingen zien als gevolg van het dieet. Hoewel de wetenschap het dieet niet steunt, is het toch begrijpelijk dat veel ouders het willen proberen. Het is iets dat je zelf kan doen. Het is ook wijsheid om met een diëtist te gaan praten. Het dieet kan een risico zijn op het ontwikkelen van tekorten. Bijvoorbeeld het elimineren van melk kan zorgen voor een calcium tekort, en zo zijn er meer gevaren.

Het dieet kan ook ingewikkeld zijn. Gluten is niet altijd gemakkelijk te identificeren op een etiket. Als je kind al een moeilijke eter is, kan het een behoorlijke opgave zijn om je kind te overtuigen van de koersverandering.

Zoek je volgende bestemming