Voedselallergie en risico op tekorten

MelkAls je kind allergisch is voor melk (lactose intolerantie) dan kan het zijn dat je kind belangrijke voedingsstoffen mist. Een nieuw onderzoek bij kinderen met voedselallergie in Amerika, laat zien dat een restrictief (beperkend) dieet een tekort aan voedingsstoffen tot gevolg kan hebben. Daardoor kunnen kinderen een groeivertraging oplopen. 245 kinderen met voedselallergie werden bij deze studie onderzocht. Kinderen met een voedselallergie waren over het algemeen kleiner dan andere kinderen. De kinderen met een melk allergie waren kleiner dan kinderen met een andere voedselallergie. Hopelijk krijgen ouders begeleiding van een diëtist om tekorten te voorkomen. De belangrijkste voedingsstoffen in een glas melk zijn verantwoordelijk voor de groei van de botten. Het gaat om calcium, vitamine D en kalium. De voedingsrichtlijn voor melk bij kinderen is:

Calcium

Elk glas melk bevat ongeveer 300mg calcium, ongeacht het vet gehalte. Om melk te vervangen zou je sojamelk kunnen kiezen. Donker groene groenten, zoals boerenkool, spinazie en broccoli bevatten ook een redelijke hoeveelheid calcium. Noten en zaden zoals sesamzaad en amandelen zijn ook een goede keuze.

Vitamine D

Vitamine D zorgt samen met calcium voor sterkte botten en is goed voor de groei van de hersenen. Vitamine D zit in vette vis, zoals zalm, tonijn en makreel, in eieren, garnalen. Vergeet niet dat zonlicht verantwoordelijk is voor vitamine D productie.

Kalium

1 glas magere melk bevat 366mg kalium, een andere voedingsstof die de botten nodig hebben voor de groei. Kalium zit in heel veel voedingsmiddelen, waaronder aardappels, bananen, amandelen, en bonen.

 

Lees de etiketten op voedingsmiddelen zorgvuldig. Er zijn “onzichtbare” bronnen van melk die voor een negatieve reactie kunnen zorgen, zoals caseïne.

Zoek je volgende bestemming