Ornish dieet: voordelen en nadelen.

Dean Ornish werd begin jaren ’90 als revolutionair beschouwd toen hij suggereerde dat een in wezen vegetarisch dieet de symptomen van hartaandoeningen kan omkeren.

Bovendien kan een vegetarisch dieet in combinatie met lichaamsbeweging stress verminderen en mensen helpen af ​​te vallen. Veel artsen en voedingsdeskundigen bevelen dit populaire dieet nu aan aan mensen die moeten afvallen en die mogelijk hartaandoeningen hebben.

De populariteit van het dieet komt gedeeltelijk voort uit het feit dat het evidence-based is. Een studie toonde aan dat de deelnemers na vijf jaar gemiddeld 24 pond waren afgevallen met het Ornish-dieet, en de meesten waren erin geslaagd om het gewicht er af te houden. Er zijn maar weinig andere belangrijke dieetsystemen die deze prestatie hebben kunnen evenaren.

Het Ornish-dieet heeft echter een groot nadeel: het kan voor sommige mensen moeilijk zijn om het te volgen, vooral op de lange termijn. Het populaire dieet is in wezen een veganistisch dieeten mensen vinden het misschien moeilijk om alle soorten vlees, kip, vis en eidooiers te vermijden. Ook bevat het dieet extreem weinig vetten van alle soorten, en het is vaak vet dat smaak toevoegt aan voedsel en mensen een verzadigd gevoel geeft.

Wat is het Ornish-dieet?

Om het Ornish-dieet te volgen:

    Eet alle bonen, peulvruchten, fruit, granen en groenten die je nodig hebt om een ​​verzadigd gevoel te krijgen.

    Eet met mate zuivelproducten met weinig of niet-vette zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt. Slechts 10 procent van uw calorieën zou uit vet moeten komen.

    Vermijd vlees (rood en wit), oliën en producten die oliën bevatten, waaronder avocado’s, olijven, noten, zaden, volle zuivelproducten en suiker.

    Train vijf keer per week minstens 30 minuten of driemaal per week 60 minuten.

    Beheers stress met yoga en meditatie en door tijd door te brengen met uw dierbaren.

    Schrap ongezonde gewoonten zoals roken of overmatig alcoholgebruik.

    Eet vaker kleinere maaltijden om honger te bestrijden, maar pas op dat u niet te veel eet, want u eet vaker.

Hoe werkt het Ornish-dieet?

Het Ornish Dieet helpt je om af te vallen en je hart gezond te houden doordat je minder calorieën eet en minder hart beschadigend vet binnenkrijgt. “Vet bevat meer dan twee keer zo veel calorieën als koolhydraten. Vet bevat 9 calorieën per gram, terwijl koolhydraten en eiwitten er maar 4 bevatten. Dus als je je vetinname verlaagt, verlaag je je calorieën. Het is ook moeilijk om te veel te eten als je dieet voornamelijk uit vers fruit en groenten en volle granen bestaat. “

Het dieet beveelt ook regelmatige lichaamsbeweging aan, waardoor u kilo’s kwijt kunt raken en de doorbloeding kunt verbeteren. Het verminderen van stress helpt ook om je gelukkig te houden en zorgt ervoor dat je minder snel te veel eet uit frustratie of woede.

Het Ornish-dieet: voorbeeldmenu

Ontbijt: volkoren granen met vetvrije yoghurt en sinaasappelsap

Lunch: gebakken aardappelen gevuld met vetvrije kaas en spinazie en broccoli; aardappelsalade met vetvrije dressing, of een groene salade met vers fruit

Diner: Brood met tomaten en kappertjes, pasta voor de hele maaltijd met groenten en perziken in wijn als toetje

Drankjes: water, thee, koffie, magere melk, vruchtensappen

The Ornish Diet: Voordelen

    Een groot voordeel van het Ornish-plan is dat u de aanbevolen hoeveelheid fruit, groenten en vezels voor een volwassene krijgt op basis van de voedingsrichtlijnen.

    De meeste van de aanbevolen maaltijdschema’s bevatten ook een laag natriumgehalte, wat voor de meeste volwassenen nuttig is.

    U vermindert de hoeveelheid suiker en geraffineerde koolhydraten en alcohol die u consumeert – ze bieden geen voedingsvoordelen en vervangen vaak de meer essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor een dieet om gewicht te verliezen of ziekten te voorkomen.

    Omdat u voedsel eet dat weinig zuur en veel mineralen bevat, kan dit populaire dieet u helpen een betere botgezondheid te krijgen en osteoporose te voorkomen.

    Regelmatige lichaamsbeweging verbetert de gezondheid van het hart en helpt u bij het omgaan met chronische aandoeningen.

The Ornish Diet: Nadelen

    Omdat het dieet extreem laag is in alle soorten vet, kan het op de lange termijn moeilijk zijn om te volgen.

    Het Ornish Dieet beperkt de hoeveelheid ongezouten noten en zaden die u eet. Noten en zaden bevatten omega-3-vetzuren, die belangrijk zijn voor de gezondheid van het hart. Ook kunnen met mate ongezouten noten en notenpasta de smaak van maaltijden verbeteren en u een voller gevoel geven, mits oordeelkundig gebruikt. (zie ook symptomen van een omega 3 tekort)

    Als menu’s niet zorgvuldig zijn gepland, kan het dieet erg laag zijn in calorieën, vitamine B12 en ijzer. Vitaminen en mineralen zijn cruciaal voor een goed cel metabolisme.

    Omdat u geen vlees en snoep eet, kunt u honger krijgen en het moeilijk vinden om u aan het dieetplan te houden.

Het Ornish-dieet: effecten op korte en lange termijn

U zult waarschijnlijk afvallen als u zich aan het Ornish-dieet houdt, vetten vermindert en meer fruit en groenten eet. Als je je aan het Ornish-plan houdt, kan je op korte termijn wat gewicht verliezen, maar je kunt ook honger hebben omdat je veel minder vet eet dan je gewend bent.

U kunt ook uw hartgezondheid verbeteren met dit dieet. Talrijke tests van het Ornish-dieet hebben aangetoond dat dit soort plan hartaandoeningen kan verminderen.

Er zijn echter waarschuwingen over wie dit levenslange dieet zou moeten proberen. Raadpleeg uw arts voordat u dit plan volgt. Jonge kinderen, tieners en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, mogen dit plan niet volgen, omdat het te laag vetgehalte en mogelijk te laag ijzer en vitamine B12 bevat. Er kunnen tekorten ontstaan.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

een × twee =