Osteoporose : 9 supplementen en vitamines die mogelijk helpen

Geneesmiddelen op recept kunnen u helpen sterkere botten te bouwen als u osteoporose heeft. Maar je hebt ook vitamines en mineralen uit je dieet nodig om je lichaam te helpen de belangrijkste voedingsstoffen beter op te nemen om sterke botten op te bouwen.

Soms kunnen dieetbeperkingen, verlies van eetlust, spijsverteringsstoornissen of andere factoren uw vermogen om de verscheidenheid aan voedingsstoffen binnen te krijgen die u nodig heeft, beïnvloeden. In dit geval kunnen supplementen en vitamines een manier zijn om uw voedselinname te verbeteren.

Als u osteoporose heeft, mist uw lichaam verschillende belangrijke voedingsstoffen of kan het die voedingsstoffen niet goed gebruiken om uw botten sterk en gezond te houden.
Calcium

Calcium is waarschijnlijk een van de belangrijkste supplementen die u kunt nemen als u osteoporose heeft.

Idealiter krijgt u genoeg binnen via uw dieet. Als u dat echter niet doet, kunnen supplementen helpen. Hoewel er veel calciumsupplementen beschikbaar zijn, neemt uw lichaam niet alle calciumsupplementen op dezelfde manier op.

Gechelateerd calcium, zoals calciumcitraat, calciumlactaat of calciumgluconaat, wordt bijvoorbeeld gemakkelijker door uw lichaam opgenomen. Gechelateerd betekent dat verbindingen aan een supplement worden toegevoegd om de opname ervan te verbeteren. Calciumcarbonaat is meestal het goedkoopst en bevat 40 procent elementair calcium.

Je lichaam kan fysiek niet meer dan 500 mg calcium per keer opnemen. Het innemen van de supplementen met voedsel kan ook hun opname verbeteren.

Vitamine D

Net als bij calcium is het belangrijk dat u voldoende vitamine D binnenkrijgt als u osteoporose heeft. Dit komt omdat vitamine D essentieel is om uw lichaam te helpen calcium te absorberen en sterke botten op te bouwen.

Het is echter niet van nature in veel voedingsmiddelen aanwezig. Blootstelling aan de zon zorgt ervoor dat uw lichaam vitamine D aanmaakt, maar soms laten de seizoenen uw lichaam niet toe genoeg aan te maken.

Volwassenen ouder dan 50 jaar moeten dagelijks tussen de 800 en 1.000 internationale eenheden, of IU’s, vitamine D innemen.
Supplementen 101: Vitamine D

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals volkoren brood, donkergroene groenten en noten. Magnesium en calcium werken nauw samen om sterke botten te behouden.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium is 300 tot 500 mg. Als u echter veel bewerkte voedingsmiddelen eet, krijgt u waarschijnlijk niet genoeg magnesium binnen via uw dagelijkse voeding.

Hoewel het mogelijk is om een ​​magnesiumsupplement te krijgen, wordt magnesium vaak opgenomen in een dagelijkse multivitamine. Een ideale balans is twee delen calcium op een deel magnesium. Als uw multivitamine 1000 mg calcium bevat, moet het 500 mg magnesium bevatten.

Let op tekenen van overtollig magnesium, zoals maagklachten en diarree. Deze symptomen duiden erop dat u minder magnesium moet gebruiken.

Vitamine K

Vitamine K is een vitamine die calcium helpt binden aan uw botten. Het is echter belangrijk om een ​​zorgvuldige balans te vinden tussen voldoende en te veel vitamine K. De aanbevolen dosering is 150 microgram per dag.

Het nemen van vitamine K kan de bloedverdunnende medicijnen zoals warfarine (Coumadin) verstoren. Praat altijd met uw arts voordat u uw vitamine K-inname verhoogt.

Borium

Borium is een sporenelement, wat betekent dat je lichaam er geen grote hoeveelheden van nodig heeft. Toch is het belangrijk omdat het uw lichaam in staat stelt calcium effectief te gebruiken. Borium heeft ook eigenschappen die helpen bij de behandeling van osteoporose door vitamines en mineralen te activeren die nodig zijn voor een gezonde botvorming.

U heeft tussen de 3 en 5 mg boor per dag nodig om osteoporose te behandelen. Het komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals appels, druiven, noten, perziken en peren.

Borium wordt niet vaak aangetroffen in multivitaminen. Vraag uw arts of u baat zou hebben bij het nemen van een boorsupplement. Als u er toch een neemt, let dan op mogelijke bijwerkingen van overmatige inname, zoals misselijkheid, braken, vermoeidheid en diarree.

Silicium

Silicium is een ander sporen mineraal dat belangrijk is voor de ontwikkeling van gezonde botten, evenals pezen en ligamenten. Het nemen van naar schatting 25 tot 50 mg silicium per dag kan een vrouw met osteoporose helpen.

Net als boor wordt silicium niet vaak aangetroffen in multivitaminen. Vraag nogmaals uw arts of u silicium aan uw dagelijkse supplementenlijst moet toevoegen.
Kruidensupplementen

Sommige vrouwen kiezen ervoor om geen receptplichtige hormoonbehandelingen voor osteoporose te nemen of kunnen deze niet nemen. Alternatieve behandelingen zijn onder meer Chinese kruiden en andere supplementen. Het probleem met veel van deze behandelingen is dat ze niet uitgebreid worden bestudeerd en dat hun volledige effecten niet bekend zijn.

Volgens een recensie uit 2013 van studies gepubliceerd in de Journal of Traditional and Complementary Medicine, werd een combinatie van drie kruiden bestudeerd

vanwege het effect op postmenopauzale vrouwen: Herba epimedii, Fructus ligustri lucidi en Fructus psoraleae werden gegeven in een verhouding van 10: 8: 2.

Deze formule, bekend als ELP, resulteerde in botbeschermende effecten bij postmenopauzale vrouwen. De gebruikte kruiden hebben naar verluidt oestrogeenachtige effecten.

Andere kruiden die mogelijk effecten hebben bij de behandeling van osteoporose zijn onder meer zilverkaars en paardestaart. Het effect van beide kruiden op osteoporose is niet goed bestudeerd.
Wie zou supplementen moeten nemen

Als u in staat bent om een ​​gezond dieet vol magere eiwitten, volle granen, fruit en groenten te eten, krijgt u mogelijk genoeg van de voedingsstoffen die u nodig heeft in uw dagelijkse voeding. Als u echter osteoporose heeft, zal uw arts u waarschijnlijk aanraden om uw dagelijkse voeding aan te vullen.

Andere redenen waarom u calciumsupplementen nodig heeft:

Je eet een veganistisch dieet.
Je hebt een lactose-intolerantie.
U gebruikt langdurig corticosteroïden.
U heeft een spijsverteringsziekte die van invloed kan zijn op het vermogen van uw lichaam om calcium op te nemen, zoals inflammatoire darmaandoeningen of coeliakie.
U wordt momenteel behandeld voor osteoporose.

Als u een nier- of bijschildklieraandoening heeft, kunt u mogelijk geen vitamines of supplementen gebruiken. Deze twee aandoeningen kunnen van invloed zijn op het vermogen van uw lichaam om calcium, vitamine D en andere voedingsstoffen te filteren. Daarom is het belangrijk om altijd met uw arts te praten voordat u iets inneemt dat niet aan u is voorgeschreven.

Onderzoekers zijn het er niet allemaal over eens dat het nemen van vitamines en supplementen, waaronder calcium en vitamine D, voordelen heeft. Sommige geven aan dat de vitamines niet helpen. Anderen denken dat een teveel aan calciumsuppletie verkalking van uw slagaders kan veroorzaken, wat kan bijdragen aan hartaandoeningen.

Als u echter osteoporose heeft, suggereert dit dat u een tekort aan calcium of vitamine D heeft en mogelijk baat zou kunnen hebben bij supplementen. Praat met uw zorgverlener over uw mogelijkheden.

 

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

vijftien + 13 =