Taurine, nut en bijwerkingen

Taurine wordt vaak een aminozuur genoemd. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Maar taurine is eigenlijk een aminosulfonzuur. Het wordt niet gebruikt om eiwitten op te bouwen, maar heeft veel andere belangrijke functies in het lichaam. Taurine wordt in grote hoeveelheden aangetroffen in de hersenen, het netvlies, het hart en de bloedcellen die bloedplaatjes worden genoemd. De beste voedselbronnen zijn vlees, vis en eieren.

Taurine kan in het lichaam van de meeste mensen worden geproduceerd uit andere aminozuren. Maar sommige mensen kunnen het niet redden en hebben taurine nodig via hun dieet of supplementen. Moedermelk is rijk aan taurine, maar zuigelingen die geen borstvoeding krijgen, krijgen niet genoeg taurine binnen en hebben niet het vermogen om het te maken, daarom wordt taurine vaak toegevoegd aan zuigelingenvoeding. Het wordt ook toegevoegd aan de formules die worden gebruikt voor sondevoeding bij volwassenen.

Mensen nemen taurine voor congestief hartfalen (CHF) en zwelling (ontsteking) van de lever (hepatitis). Het wordt ook gebruikt voor atletische prestaties, het stimuleren van energie, diabetes en andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om dit gebruik te ondersteunen.

Hoe werkt het?
Taurine heeft belangrijke functies in het hart en de hersenen. Het helpt de zenuwgroei te ondersteunen. Het kan ook gunstig zijn voor mensen met hartfalen door de bloeddruk te verlagen en het zenuwstelsel te kalmeren. Dit kan helpen voorkomen dat hartfalen erger wordt.

Gebruik en effectiviteit?
Mogelijk effectief voor

Congestief hartfalen (CHF). Taurine lijkt de hartfunctie, symptomen en het vermogen om te oefenen te verbeteren bij mensen met CHF.
Zwelling (ontsteking) van de lever (hepatitis). Vroeg onderzoek toont aan dat het gebruik van taurine de leverfunctie verbetert bij mensen met hepatitis.

Onvoldoende bewijs voor

Atletische prestatie. Vroeg onderzoek toont aan dat taurine het atletische uithoudingsvermogen met een kleine hoeveelheid kan verbeteren. Maar het is onduidelijk welke atleten er het meest van zullen profiteren.
Misselijkheid en braken veroorzaakt door medicamenteuze behandeling tegen kanker. Vroeg onderzoek toont aan dat taurine de symptomen van misselijkheid en braken verbetert bij patiënten die met geneesmiddelen tegen kanker worden behandeld.
Nierbeschadiging veroorzaakt door kankermedicijnen. Vroeg onderzoek toont aan dat taurine kan helpen bij het voorkomen van nier- en leverschade veroorzaakt door kankermedicijnen.
Leverlittekens (cirrose). Vroeg onderzoek toont aan dat taurine de druk vermindert in de ader die de lever van bloed voorziet. Maar het is onduidelijk of deze verminderde druk tot minder complicaties leidt.
Geheugen- en denkvaardigheden (cognitieve functie). Vroeg klinisch onderzoek toont aan dat taurine, in combinatie met cafeïne en B-vitamines (Red Bull Energy Drink), de aandacht, het redeneren en waakzaamheid kan verbeteren, maar niet het geheugen.
Taaislijmziekte. Taurinesupplementen kunnen nuttig zijn in combinatie met de gebruikelijke behandeling om vet in de ontlasting van kinderen met cystische fibrose te verminderen. Maar het nemen van taurine lijkt de groei, de longfunctie of andere symptomen van cystische fibrose niet te verbeteren.
Suikerziekte. Sommige vroege onderzoeken tonen aan dat taurine de bloedsuikerspiegel en bloedvetten bij mensen met diabetes kan verbeteren. Maar niet alle onderzoeken zijn het daarmee eens.
Vermoeidheid. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van een energiedrank met taurine voorafgaand aan het rijden de vermoeidheid van de bestuurder kan verminderen.
Een infectie van het spijsverteringskanaal die kan leiden tot zweren (Helicobacter pylori of H. pylori). Vroeg onderzoek toont aan dat het gebruik van taurine met conventionele behandelingen de H. pylori-infectie vermindert en de genezing van zweren verbetert.
Hoge bloeddruk. Vroeg onderzoek toont aan dat taurine de bloeddruk verlaagt bij mensen met hoge bloeddruk.
Ontwikkeling van zuigelingen. Onderzoek toont aan dat het voeden van zuigelingen met een formule die taurine bevat gedurende maximaal 12 weken hun groei of gedrag niet beïnvloedt.
Laag gehalte aan gezonde rode bloedcellen (bloedarmoede) als gevolg van ijzertekort. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van taurine met ijzer het aantal rode bloedcellen en het ijzergehalte verbetert bij vrouwen met bloedarmoede als gevolg van ijzertekort.
Spierpijn. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van taurine samen met aminozuren met vertakte ketens (BCAA’s) de spierpijn vermindert die gepaard gaat met lichaamsbeweging bij gezonde mensen die niet regelmatig sporten.
Een groep erfelijke aandoeningen die spierzwakte en spierverlies veroorzaken (spierdystrofie). Vroeg onderzoek toont aan dat taurine de spierontspanning verbetert bij mensen met spierdystrofie.
Herstel na een operatie. Vroeg onderzoek toont aan dat taurine het herstelpercentage niet verbetert of sterfgevallen voorkomt bij ouderen die herstellen van een operatie na een heupfractuur.
Een psychische stoornis gekenmerkt door hallucinaties en waanvoorstellingen (psychose). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van taurine met voorgeschreven medicijnen voor psychose sommige symptomen vermindert bij jonge volwassenen die voor het eerst psychose ervaren.
Gebrek aan slaap (slaapgebrek). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van taurine plus cafeïne of een combinatieproduct dat taurine, cafeïne en B-vitamines bevat, slaperigheid vermindert en de reactietijd verbetert bij mensen die slaapgebrek hebben.
Tourette syndroom. Vroeg onderzoek bij kinderen van 6-16 jaar met deze aandoening toont aan dat het gebruik van taurine samen met het medicijn tiapride tics minder ernstig kan maken dan het gebruik van alleen tiapride.
Een oogziekte die leidt tot verlies van het gezichtsvermogen bij oudere volwassenen (leeftijdsgebonden maculaire degeneratie of AMD).
Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD).
Autisme.
Convulsiestoornis (epilepsie).
Hoge niveaus van cholesterol of andere vetten (lipiden) in het bloed (hyperlipidemie).
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om taurine voor deze toepassingen te beoordelen.

Bijwerkingen en veiligheid
Bij orale inname: Taurine is WAARSCHIJNLIJK VEILIG voor volwassenen bij gebruik in hoeveelheden die in voedingsmiddelen worden aangetroffen. Taurine is MOGELIJK VEILIG voor volwassenen bij gebruik als geneesmiddel gedurende maximaal 3 maanden.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Taurine is WAARSCHIJNLIJK VEILIG bij gebruik in hoeveelheden die in voedingsmiddelen worden aangetroffen. Er is onvoldoende betrouwbare informatie om te weten of taurine veilig is om als geneesmiddel te gebruiken tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Kinderen: Taurine is WAARSCHIJNLIJK VEILIG voor kinderen wanneer het wordt gebruikt in hoeveelheden die in voedingsmiddelen worden aangetroffen. Taurine is MOGELIJK VEILIG voor kinderen bij gebruik als medicijn tot 4 maanden.

Bipolaire stoornis: er bestaat enige bezorgdheid dat het innemen van te veel taurine de bipolaire stoornis verergert.

Interacties?
Matige interactie

Wees voorzichtig met deze combinatie
!

Lithium werkt samen met TAURINE

Taurine kan een effect hebben als een waterpil of ‘diureticum’. Het gebruik van taurine kan de manier waarop het lichaam lithium verwijdert, verminderen. Hierdoor kan de hoeveelheid lithium in het lichaam toenemen, wat kan leiden tot ernstige bijwerkingen. Praat met uw arts voordat u dit product gebruikt als u lithium gebruikt. Uw lithiumdosis moet mogelijk worden gewijzigd.

 

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

4 + zeventien =