Wat is het Scarsdale-dieet en is het de moeite om het te proberen?

 

Het Scarsdale-dieet was eind jaren zeventig populair.

Gebaseerd op een bestverkocht boek van Dr. Herman Tarnower – een cardioloog in Scarsdale, NY – beloofde het dieet tot 20 pond (9 kg) gewichtsverlies in minder dan 2 weken.

Met zijn extreme beperkingen en ‘quick fix’-ideologie, is het Scarsdale-dieet op enorme kritiek gestuit door de medische gemeenschap.

Toch kunt u zich afvragen of dit dieet echt werkt en of het geschikt voor u is.

Dit artikel bespreekt de voor- en nadelen van het Scarsdale-dieet om aan te tonen of wetenschappelijk bewijs dit ondersteunt.

 

Het Scarsdale-dieet verlaagt uw calorie-inname tot slechts 1.000 per dag met behulp van een strikte lijst van goedgekeurde voedingsmiddelen. De focus op snel gewichtsverlies en extreme beperkingen maken het moeilijk om op lange termijn te volgen, en ook gevaarlijk.

De achtergrond en geschiedenis van het dieet

Het Scarsdale-dieet begon als een dieetblad van twee pagina’s gemaakt door Tarnower om zijn patiënten te helpen af ​​te vallen voor een betere gezondheid van het hart.

Na vele individuele succesverhalen publiceerde Tarnower in 1979 het boek “The Complete Scarsdale Medical Diet”.

Het dieet laat slechts 1.000 calorieën per dag toe, ongeacht uw leeftijd, gewicht, geslacht of activiteitsniveau. Het is rijk aan eiwitten, bestaande uit 43% eiwit, 22,5% vet en 34,5% koolhydraten.

Het dieet verbiedt ook snacks en tal van gezonde voedingsmiddelen, zoals aardappelen, zoete aardappelen, rijst, avocado’s, bonen en linzen.

Tarnower stierf een jaar na de publicatie van het boek. Kort daarna werd het Scarsdale-dieet zwaar bekritiseerd vanwege de extreme beperkingen en onrealistische beloften voor gewichtsverlies. Als zodanig wordt het boek niet meer gedrukt.

 

Het Scarsdale-dieet richt zich op eiwitrijke maaltijden, maar beperkt u tot 1.000 calorieën per dag. Het boek waarop het is gebaseerd, wordt niet langer verkocht of gepromoot vanwege de verschillende gevaren van dit eetpatroon.

Hoe het Scarsdale-dieet te volgen

De regels van het Scarsdale-dieet zijn te vinden in het boek van Tarnower ‘The Complete Scarsdale Medical Diet’. Hoewel het niet langer wordt gedrukt, worden sommige exemplaren nog steeds online verkocht, en sommige onofficiële Scarsdale dieetwebsites vermelden de details ervan.

De belangrijkste regels zijn onder meer het eten van een eiwitrijk dieet, jezelf beperken tot 1.000 calorieën per dag en het volgen van een beperkte lijst met goedgekeurde voedingsmiddelen. Het is verboden om snacks te eten, behalve wortels, selderij en natriumarme groentesoepen, die alleen mogen worden gegeten als dat nodig is.

Je moet minstens 4 kopjes (945 ml) water per dag drinken, maar je kunt ook genieten van zwarte koffie, gewone thee of light frisdrank.

Tarnower benadrukte dat het dieet maar bedoeld is om 14 dagen mee te gaan, waarna je overstapt op het Keep Slim-programma.
Keep Slim-programma

Na het eerste dieet van 14 dagen mag u een paar verboden voedingsmiddelen introduceren, zoals brood (maximaal 2 sneetjes per dag), gebak (als een zeldzame traktatie) en één alcoholische drank per dag.

Hoewel er nog steeds van u wordt verwacht dat u de lijst met goedgekeurde voedingsmiddelen volgt, mag u uw portiegroottes en calorieën vergroten om meer flexibiliteit mogelijk te maken.

Tarnower stelde voor om het Keep Slim-programma te volgen totdat u merkt dat uw gewicht toeneemt. Als u weer aankomt, wordt u geïnstrueerd om het 14-daagse startdieet opnieuw te volgen.

 

De beginfase van het dieet duurt 14 dagen en is zo beperkend dat bijna alle snacks zijn verboden. Je gaat dan over naar het Keep Slim-programma, dat iets flexibeler is.

Voedsel om te eten en te vermijden

Een kleine selectie van voedingsmiddelen is toegestaan ​​in het Scarsdale-dieet. Aangezien u slechts 1.000 calorieën per dag mag, is het van cruciaal belang dat u uw portiegroottes controleert en u aan de goedgekeurde voedingsmiddelen houdt.

Hoewel het tegenstrijdig lijkt, raadt het dieet aan om te eten totdat u tevreden bent.
Voedsel om te eten

Voedingsmiddelen die op het dieet zijn toegestaan, zijn onder meer:

Rauwe, zetmeelvrije groenten: paprika, broccoli, spruitjes, kool, wortelen, bloemkool, selderij, sperziebonen, bladgroenten, sla, ui, radijs, spinazie, tomaten en courgette
Fruit: kies waar mogelijk grapefruit; anders appels, bosbessen, kantaloepen, druiven, citroen, limoen, mango’s, papaja’s, perziken, peren, pruimen, stervrucht, aardbeien en watermeloen
Tarwe en granen: alleen eiwitbrood is toegestaan
Vlees, gevogelte en vis: mager rundvlees (inclusief hamburger), kip, kalkoen, vis, schaaldieren en vleeswaren (behalve Bologna)
Eieren: dooiers en eiwit, maar puur bereid – zonder olie, boter of andere vetten
Zuivel: magere producten, zoals 2% melk, plakjes kaas en kwark
Noten en zaden: slechts zes walnoot- of pecannotenhelften per dag, af en toe
Kruiden: de meeste kruiden en specerijen

zijn toegestaan
Dranken: ongezoete zwarte koffie, thee en water, evenals caloriearme light frisdrank

Eten om te vermijden

Het Scarsdale-dieet verbiedt tal van voedingsmiddelen, waaronder veel gezonde, zoals zoete aardappelen, avocado’s, bonen en linzen. Er zijn geen vermelde redenen waarom deze voedingsmiddelen verboden zijn.

Hoewel grapefruit oorspronkelijk het enige fruit was dat was toegestaan, staan ​​bijgewerkte versies nu de meeste soorten fruit toe, maar bewaar ze als traktatie.

Groenten en zetmeel: bonen, maïs, linzen, erwten, aardappelen (wit en zoet), pompoen en rijst
Vruchten: avocado en jackfruit
Zuivel: volvette zuivelproducten inclusief melk, yoghurt en kaas
Vetten en oliën: alle oliën, boter, ghee, mayonaise en saladedressings
Tarwe en granen: de meeste tarwe- en graanproducten (bijv. Bagels, brood, ontbijtgranen, koekjes, crackers, donuts, pannenkoeken, pasta, pitabroodje, pizza, sandwiches, tortilla’s en wraps)
Meel: alle meel en voedingsmiddelen op basis van meel
Noten en zaden: alle noten en zaden behalve walnoten en pecannoten (in beperkte hoeveelheden)
Vlees: sterk bewerkt vlees, zoals bologna, worst en spek
Snoepjes en desserts: alle zoetigheden en desserts, inclusief chocolade
Bewerkte voedingsmiddelen: fastfood, diepvriesproducten, chips, kant-en-klaarmaaltijden, enz.
Dranken: alcoholische dranken, kunstmatig gezoete dranken, de meeste vruchtensappen, frisdrank en koffiespecialiteiten en theeën

 

Het Scarsdale-dieet beperkt u tot een kleine lijst met goedgekeurde voedingsmiddelen. Veel voedingsmiddelen met veel koolhydraten of vet zijn verboden.

 

 

De belangrijkste bewering van het Scarsdale-dieet is dat het je kan helpen om in 14 dagen 20 pond (9 kg) af te vallen via een eiwitrijk, caloriearm dieet dat voornamelijk bestaat uit mager vlees, eieren, magere zuivelproducten, bladgroenten en wat fruit.

Aangezien het dieet slechts 1.000 calorieën per dag toelaat – ver onder de aanbevolen calorie-inname voor een volwassene – zult u waarschijnlijk afvallen.

Dat komt omdat gewichtsverlies afhankelijk is van een calorietekort, wat betekent dat je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt.

Volwassen mannen en vrouwen hebben echter respectievelijk 2.000-3.000 en 1.600-2.400 calorieën per dag nodig. De 1.000 dagelijkse calorieën die door het Scarsdale-dieet worden voorgeschreven, brengen de meeste mensen met een dagelijks calorietekort van 1.000–2.000 calorieën.

Om de drastische afname van calorieën te compenseren, zal je lichaam vet-, spier- en glycogeenvoorraden gaan gebruiken als energie.

Glycogeen is een opgeslagen vorm van koolhydraten die grote hoeveelheden water bevatten. Terwijl je lichaam glycogeen en spiervoorraden opgebruikt, komt er water vrij, waardoor het gewicht drastisch daalt.

Bovendien raadt het Scarsdale-dieet aan dat 43% van uw dagelijkse calorieën uit eiwitten komt. Van eiwitrijke diëten is aangetoond dat ze gewichtsverlies bevorderen door een vol gevoel te bevorderen, maar ze zijn minder effectief in combinatie met diëten met een zeer laag caloriegehalte zoals deze.

Als zodanig zult u waarschijnlijk afvallen tijdens de eerste 2 weken van het dieet. Diëten met een zeer laag caloriegehalte in combinatie met extreme voedselbeperkingen zijn echter niet vol te houden en leiden waarschijnlijk tot gewichtstoename zodra u stopt met een dieet .

Zelfs met het Keep Slim-onderhoudsprogramma dat iets flexibeler is, zijn er weinig voedingsmiddelen toegestaan ​​en zijn calorieën nog steeds beperkt. Daarom kunnen maar weinig mensen verwachten dat ze dit dieet op lange termijn kunnen volhouden.

Hoewel u snel kunt afvallen, zijn de meeste medische experts het erover eens dat snel afvallen ongezond en onhoudbaar is. In plaats daarvan moet u gezonde levensstijlgewoonten aannemen, zoals portiecontrole, gezonde kooktechnieken, regelmatige lichaamsbeweging en stressmanagement.

Het Scarsdale-dieet bevat zeer weinig calorieën, wat waarschijnlijk leidt tot gewichtsverlies op korte termijn – meestal door watergewicht in plaats van vet. U zult waarschijnlijk weer op gewicht komen als het dieet voorbij is.

Heeft het dieet voordelen?

Ondanks zijn onrealistische beloften voor gewichtsverlies, heeft het Scarsdale-dieet een paar verlossende eigenschappen.

Het is eenvoudig en duidelijk voor degenen die op zoek zijn naar exacte instructies, die de twijfel wegnemen die veel diëten met zich meebrengen.

Bovendien bevordert het bij elke maaltijd naast groenten ook eiwitrijk voedsel. Afhankelijk van uw normale eetpatroon kan dit uw voedingskwaliteit verbeteren.

Ten slotte is het Scarsdale-dieet vrij goedkoop en vereist geen duur voedsel of apparatuur.

 

Hoewel het Scarsdale-dieet gebreken vertoont, is het eenvoudig, stimuleert het eiwitrijk voedsel en is het relatief goedkoop.

Nadelen van het dieet

Het Scarsdale-dieet heeft tal van nadelen en bijwerkingen die uw gezondheid in gevaar kunnen brengen. Daarom is het het beste om het dieet te vermijden.
Zeer restrictief

Om het dieet correct te volgen, moet u veel voedingsmiddelen elimineren, waaronder verschillende voedzame opties.

Dit dieet laat weinig ruimte voor flexibiliteit

en andere belangrijke aspecten van eten, zoals culturele tradities en vieringen. Als uw maaltijden minder plezierig en zelfs overweldigend worden, zal het dieet op de lange termijn moeilijk te volgen zijn .

In veel gevallen kan restrictief eten uw vermogen om uw voedselinname te beheersen schaden of uw risico op te veel eten vergroten.

De beste diëten zijn diëten die alle voedingsmiddelen met mate toelaten, de optimale hoeveelheid voeding bieden via hele voedingsmiddelen en die gemakkelijk te volgen zijn op lange termijn.

Moedigt jojo-diëten aan

Het is de bedoeling dat u 14 dagen het Scarsdale-dieet volgt, daarna het Keep Slim-onderhoudsprogramma. Het is echter de bedoeling dat u terugkeert naar het Scarsdale-dieet als u begint aan te komen.

Deze aanbeveling bewijst dat het dieet niet alleen onhoudbaar is, maar ook vatbaar is voor gewichtsverlies, ook wel jojo-dieet genoemd. Dit patroon omvat een constante cyclus van snel gewichtsverlies gevolgd door gewichtstoename.

Gewichtsfietsen kunnen zowel lichamelijk als geestelijk schadelijk zijn, omdat het kan leiden tot een langzamer metabolisme, een verhoogd risico op gewichtstoename, een slecht lichaamsbeeld en verstoorde eetgedachten en eetgedragingen.
Bevordert calorieën

Het Scarsdale-dieet legt de nadruk op calorie-inname boven voeding.

In feite kan het leiden tot tekorten aan voedingsstoffen, gezien de gevaarlijke vereisten om een ​​magere 1.000 calorieën per dag te eten en volledige voedselgroepen zoals volle granen, zetmeelrijke groenten, avocado’s, volle zuivelproducten, noten en zaden te elimineren.

Bovendien bevordert het dieet de valse overtuiging dat alle calorieën inherent slecht zijn. Diëten die rijk zijn aan voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en die veel calorieën bevatten, zijn eerder gekoppeld aan een lager risico op obesitas, sterfte, hartaandoeningen, diabetes, ontstekingen en bepaalde vormen van kanker.

Daarom moet u zich concentreren op de kwaliteit van voedingsstoffen in plaats van op calorieën. Probeer een dieet te volgen dat rijk is aan voedingsrijke, minimaal bewerkte voedingsmiddelen voor gezond gewichtsverlies.
Geeft prioriteit aan gewichtsverlies boven gezondheid

In plaats van de algehele gezondheid te verbeteren, concentreert het Scarsdale-dieet zich op extreme voedselbeperking en technieken die bijna uithongeren om snel gewichtsverlies te veroorzaken.

De basis van de voeding is dat gewichtsverlies voorop staat voor de gezondheid. Toch kan het aannemen van een gezonde levensstijl, zoals voedzaam eten, regelmatig sporten, voldoende slapen en omgaan met stress, de algehele gezondheid verbeteren met of zonder gewichtsverlies .

Helaas erkent dit dieet niet dat uw gezondheid meer is dan alleen een cijfer op de schaal.

Samenvatting

Het Scarsdale-dieet bevordert onnodige voedselbeperkingen, verlaagt gevaarlijk uw calorie-inname, is niet duurzaam en geeft voorrang aan gewichtsverlies boven gezondheid.

Voorbeeld 3-daags menu

Het Scarsdale-dieet raadt aan elke dag hetzelfde ontbijt te eten en de hele dag lauw water te drinken. Snacks zijn verboden, maar wortelen, selderij of vegetarische soepen met een laag natriumgehalte zijn toegestaan ​​als je niet kunt wachten tot je volgende maaltijd.

Bovendien mag je niet koken met oliën of andere vetten en mag je geen smeersels toevoegen aan je eiwitbrood.

Hier is een voorbeeldmenu van 3 dagen voor het Scarsdale-dieet:
Dag 1

Ontbijt: 1 sneetje proteïnebrood (zonder spread), de helft van een grapefruit en zwarte koffie, thee of light frisdrank
Lunch: salade (zalm uit blik, bladgroenten en azijn en citroendressing), plus fruit, evenals zwarte koffie, thee of light frisdrank
Diner: gebraden kip (geen vel), spinazie, de helft van een paprika, snijbonen en zwarte koffie, thee of light frisdrank

Dag 2

Ontbijt: 1 sneetje proteïnebrood (zonder spread), de helft van een grapefruit en zwarte koffie, thee of light frisdrank
Lunch: 2 eieren (geen vet), 162 gram magere kwark, 1 sneetje proteïnebrood (geen smeerpasta), plus fruit en zwarte koffie, thee of light frisdrank
Diner: een magere hamburger (een grote portie toegestaan), salade (tomaten, komkommers en selderij) met een dressing van citroen en azijn en zwarte koffie, thee of light frisdrank

Dag 3

Ontbijt: 1 sneetje proteïnebrood (zonder spread), de helft van een grapefruit en zwarte koffie, thee of light frisdrank
Lunch: diverse plakjes vlees, spinazie (onbeperkte hoeveelheden), gesneden tomaten en zwarte koffie, thee of light frisdrank
Diner: een gegrilde steak (alle vet verwijderd – een grote portie toegestaan), spruitjes, uien, een halve paprika en zwarte koffie, thee of light frisdrank

Er is beperkte informatie over portiegroottes, maar om ervoor te zorgen dat je binnen de limiet van 1000 calorieën blijft, moet je waarschijnlijk kleine portiegroottes houden voor alle voedingsmiddelen behalve bladgroenten en eiwitten.

Samenvatting

Het Scarsdale-dieet raadt kleine maaltijden aan die bestaan ​​uit eiwitten en groenten, en het moedigt je aan om elke dag hetzelfde ontbijt te eten. Snacks, smeersels of vetrijk voedsel zijn niet toegestaan.

 

Hoewel het Scarsdale-dieet populair was in de jaren zeventig, is het dat niet meer.

Hoewel u snel kunt afvallen, is het dieet extreem restrictief, bevat het weinig calorieën en voedingsstoffen en is het uiteindelijk niet duurzaam.

Als u op zoek bent naar gewichtsverlies op de lange termijn, kunt u beter een dieet volgen dat bestaat uit heel, minimaal verwerkt voedsel en een levensstijl die regelmatige lichaamsbeweging, een goede nachtrust en stressmanagement omvat.

(Visited 12 times, 1 visits today)

Een reactie plaatsen

15 + 17 =