Het South beach dieet

Het South Beach dieet is een populair dieet dat is ontwikkeld door arts Dr. Arthur Agatston. Het is een low-carb dieet dat zich richt op het verminderen van de hoeveelheid koolhydraten in de voeding en het verhogen van de hoeveelheid eiwit en gezonde vetten. Het idee achter het dieet is dat door het verminderen van koolhydraten, de bloedsuikerspiegel stabieler wordt en er minder hongergevoel ontstaat, waardoor mensen makkelijker gewicht kunnen verliezen.

Het South Beach dieet is onderverdeeld in drie fases:

 1. Fase 1: een strikte koolhydraatarme fase die 2 weken duurt, waarbij koolhydraten zoals suiker, brood en pasta worden vermeden.
 2. Fase 2: een iets minder strikte fase waarbij geleidelijk aan koolhydraten worden toegevoegd, zoals volkorenbrood en volle granen.
 3. Fase 3: een onderhoudsfase waarbij men tracht een gezonde balans te behouden in de dagelijkse voeding.

Er zijn diverse studies die het South Beach dieet onderzocht hebben en de meeste studies hebben aangetoond dat het dieet inderdaad helpt om gewicht te verliezen. Echter, het South Beach dieet is niet specifiek gericht op het verminderen van het lichaamsvet, het kan leiden tot een afname van spiermassa en een vermindering van de energiebalans. Zoals bij elk dieet, is het raadzaam om een gezonde balans te behouden in de dagelijkse voeding en te overleggen met een arts of diëtist voordat men begint met een dieet.

Het South Beach dieet is gericht op het eten van gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten in de juiste verhouding. Hieronder staan enkele voedingsmiddelen die toegestaan zijn in het South Beach dieet:

 1. Eiwitrijke voeding: vlees, vis, kip, eieren, kaas, yoghurt
 2. Gezonde vetten: olijfolie, avocado, noten, zaden
 3. Vezelrijke groenten: broccoli, bloemkool, spinazie, courgette, paprika
 4. Lage glycemische koolhydraten: volkorenbrood, volkorenpasta, volle granen, quinoa, havermout
 5. Fruit: bessen, appels, peren, citrusvruchten
 6. Dranken: water, koffie, thee, mager melk

In fase 1 van het dieet worden koolhydraten zoals suiker, brood en pasta vermeden. In fase 2 worden geleidelijk aan koolhydraten toegevoegd zoals volkorenbrood en volle granen. In fase 3 tracht men een gezonde balans te behouden in de dagelijkse voeding.

Het is belangrijk om te onthouden dat het South Beach dieet gericht is op gezonde voeding, het is niet bedoeld als een crash dieet of een snel afvaldieet.

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die verboden zijn in het South Beach dieet, omdat ze een hoog gehalte hebben aan suiker of geraffineerde koolhydraten die de bloedsuikerspiegel kunnen verhogen en kunnen bijdragen aan overgewicht. Hieronder staan enkele voedingsmiddelen die verboden zijn in het South Beach dieet:

 1. Geraffineerde koolhydraten: suiker, witbrood, wit meel, rijst, aardappelen, pasta
 2. Verwerkte voedingsmiddelen: fastfood, gefrituurde voeding, snacks, koekjes, chips
 3. Drinken met toegevoegde suiker: frisdrank, sappen, energiedranken
 4. Alcoholische dranken: bier, wijn, cocktails
 5. Transvetten: margarine, snelkoekjes, gebak
 6. Beperkt fruit: druiven, bananen, mango’s, ananas

In fase 1 van het dieet worden deze voedingsmiddelen vermeden, in fase 2 worden geleidelijk aan sommige koolhydraten toegevoegd zoals volkorenbrood en volle granen, in fase 3 tracht men een gezonde balans te behouden in de dagelijkse voeding.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

11 + 16 =