Vitamine D tekort

Symptomen en gezondheidsrisico’s van vitamine D-tekort

Symptomen van botpijn en spierzwakte kunnen betekenen dat u een vitamine D-tekort heeft. Voor veel mensen zijn de symptomen echter subtiel. Maar zelfs zonder symptomen kan te weinig vitamine D gezondheidsrisico’s opleveren. Lage bloedspiegels van de vitamine zijn in verband gebracht met het volgende:

Verhoogd risico op overlijden door hart- en vaatziekten
Cognitieve stoornissen bij oudere volwassenen
Ernstig astma bij kinderen
Kanker

Onderzoek suggereert dat vitamine D een rol zou kunnen spelen bij de preventie en behandeling van een aantal verschillende aandoeningen, waaronder type 1 en type 2 diabetes, hypertensie, glucose-intolerantie en multiple sclerose.


Oorzaken van vitamine D-tekort

Vitamine D-tekort kan om een ​​aantal redenen optreden:

U verbruikt na verloop van tijd niet de aanbevolen hoeveelheden vitamine. Dit is waarschijnlijk als u een strikt veganistisch dieet volgt, omdat de meeste natuurlijke bronnen op dieren zijn gebaseerd, waaronder vis en visolie, eidooiers, verrijkte melk en runderlever.

Uw blootstelling aan zonlicht is beperkt. Omdat het lichaam vitamine D aanmaakt wanneer uw huid wordt blootgesteld aan zonlicht, loopt u het risico op een tekort als u aan huis gebonden bent, op noordelijke breedtegraden woont, lange gewaden of hoofdbedekking draagt ​​om religieuze redenen, of een beroep hebt dat blootstelling aan de zon voorkomt. Tijdens de winter kan vitamine D-tekort vaker voorkomen omdat er minder zonlicht beschikbaar is.

Je hebt een donkere huid. Het pigment melanine vermindert het vermogen van de huid om vitamine D aan te maken als reactie op blootstelling aan zonlicht. Sommige onderzoeken tonen aan dat oudere volwassenen met een donkere huid een hoog risico lopen op vitamine D-tekort.

Uw nieren kunnen vitamine D niet in zijn actieve vorm omzetten. Naarmate mensen ouder worden, zijn hun nieren minder in staat om vitamine D om te zetten in de actieve vorm, waardoor hun risico op vitamine D-tekort toeneemt.

Uw spijsverteringskanaal kan vitamine D niet voldoende opnemen. Bepaalde medische problemen, waaronder de ziekte van Crohn, cystische fibrose en coeliakie, kunnen van invloed zijn op het vermogen van uw darmen om vitamine D uit het voedsel dat u eet, op te nemen.

Je bent zwaarlijvig. Vitamine D wordt door vetcellen uit het bloed gehaald, waardoor de afgifte ervan in de bloedsomloop verandert. Mensen met een body mass index van 30 of hoger hebben vaak een lage bloedspiegel van vitamine D.


Tests voor vitamine D-tekort

De meest nauwkeurige manier om te meten hoeveel vitamine D in uw lichaam aanwezig is, is de 25-hydroxy-vitamine D-bloedtest. Een niveau van 20 nanogram / milliliter tot 50 ng / ml wordt als voldoende beschouwd voor gezonde mensen. Een niveau van minder dan 12 ng / ml duidt op vitamine D-tekort.


Behandeling voor vitamine D-tekort

Behandeling voor vitamine D-tekort houdt in dat u meer vitamine D binnenkrijgt – via voeding en supplementen. Hoewel er geen consensus bestaat over de vitamine D-spiegels die nodig zijn voor een optimale gezondheid – en deze waarschijnlijk verschilt afhankelijk van leeftijd en gezondheidstoestand – wordt een concentratie van minder dan 20 nanogram per milliliter over het algemeen als onvoldoende beschouwd en moet deze worden behandeld.

Als u niet veel tijd in de zon doorbrengt of altijd voorzichtig bent om uw huid te bedekken (zonnebrandcrème remt de productie van vitamine D), moet u uw arts raadplegen over het nemen van een vitamine D-supplement, vooral als u risicofactoren heeft voor vitamine D-tekort. .

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

negen + vier =