Helpt vitamine D bij het afvallen?

Mensen met overgewicht hebben de neiging om lagere vitamine D-waarden te hebbenStudies tonen aan dat een hogere body mass index en een hoger percentage lichaamsvet geassocieerd zijn met lagere bloedspiegels van vitamine D.Verschillende theorieën speculeren over de relatie tussen lage vitamine D-spiegels en obesitas. Sommigen beweren dat zwaarlijvige mensen de neiging hebben om minder vitamine D-rijk voedsel te consumeren, wat de associatie verklaart.Anderen wijzen op gedragsverschillen en merken op dat zwaarlijvige personen de neiging hebben om minder huid bloot te stellen en mogelijk niet zoveel vitamine D uit de zon opnemen.Bovendien zijn bepaalde enzymen nodig om vitamine D om te zetten in zijn actieve vorm, en de niveaus van deze enzymen kunnen verschillen tussen zwaarlijvige en niet-zwaarlijvige personen.

Onderzoek

In een onderzoek uit 2012 werd echter opgemerkt dat zodra de vitamine D-spiegels bij zwaarlijvige personen zijn aangepast aan de lichaamsgrootte, er geen verschil is tussen de niveaus bij zwaarlijvige en niet-zwaarlijvige personen.

Dit geeft aan dat uw vitamine D-behoefte afhankelijk is van de lichaamsgrootte, wat betekent dat zwaarlijvige mensen meer nodig hebben dan mensen met een normaal gewicht om dezelfde bloedspiegels te bereiken. Dit zou kunnen helpen verklaren waarom zwaarlijvige mensen meer kans hebben op een tekort.

Interessant is dat afvallen ook uw vitamine D-spiegel kan beïnvloeden.

In theorie zou een vermindering van de lichaamsgrootte een afname van uw vitamine D-behoefte betekenen. Aangezien de hoeveelheid ervan in uw lichaam echter gelijk blijft wanneer u afvallen, zou uw niveau zelfs toenemen.

En de mate van gewichtsverlies kan van invloed zijn op de mate waarin het niveau stijgt.

Een studie wees uit dat zelfs kleine hoeveelheden gewichtsverlies leidden tot een bescheiden verhoging van de bloedspiegels van vitamine D.

Bovendien ondervonden deelnemers die ten minste 15% van hun lichaamsgewicht verloren, toenames die bijna drie keer zo groot waren als die bij deelnemers die 5-10% van hun lichaamsgewicht verloren (10).

Bovendien zijn er aanwijzingen dat het verhogen van vitamine D in het bloed lichaamsvet kan verminderen en gewichtsverlies kan stimuleren.

Overzicht:

Obesitas is een risicofactor voor vitamine D-tekort. Dit komt waarschijnlijk omdat uw dagelijkse behoefte aan vitamine D afhangt van uw lichaamsgrootte.

Hogere vitamine D-niveaus kunnen helpen bij het afvallen

Er zijn aanwijzingen dat het krijgen van voldoende vitamine D het gewichtsverlies en het lichaamsvet kan verminderen.

Ten minste 20 ng / ml (50 nmol / L) wordt beschouwd als een voldoende bloedniveau om sterke botten en algehele gezondheid te bevorderen.

In een studie werden 218 vrouwen met overgewicht en obesitas over een periode van een jaar onderzocht. Ze kregen allemaal een caloriebeperkt dieet en oefeningsroutine. De helft van de vrouwen kreeg een vitamine D-supplement, de andere helft een placebo.

Aan het einde van het onderzoek ontdekten de onderzoekers dat vrouwen die aan hun vitamine D-vereisten voldeden, meer gewichtsverlies leden en gemiddeld 3,2 kg meer afvielen dan vrouwen die niet voldoende bloed hadden.

Een andere studie voorzag vrouwen met overgewicht en obesitas gedurende 12 weken van vitamine D-supplementen. Aan het einde van het onderzoek ervoeren de vrouwen geen gewichtsverlies, maar ze ontdekten wel dat toenemende vitamine D-waarden het lichaamsvet verminderde..

Vitamine D kan ook in verband worden gebracht met een afname van de gewichtstoename.

Een onderzoek onder meer dan 4.600 oudere vrouwen wees uit dat hogere vitamine D-spiegels verband hielden met minder gewichtstoename tussen bezoeken tijdens de periode van het 4,5 jaar durende onderzoek.

Kortom, het verhogen van uw vitamine D-inname kan gewichtsverlies bevorderen, hoewel er meer onderzoek nodig is voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Overzicht:

Het krijgen van voldoende hoeveelheden vitamine D kan het gewichtsverlies bevorderen, het lichaamsvet verminderen en de gewichtstoename beperken.

Hoe helpt vitamine D bij het afvallen?

Verschillende theorieën proberen de effecten van vitamine D op gewichtsverlies te verklaren.

Studies tonen aan dat vitamine D mogelijk de vorming van nieuwe vetcellen in het lichaam kan verminderen.

Het kan ook de opslag van vetcellen onderdrukken, waardoor de vetophoping effectief wordt verminderd.

Bovendien kan vitamine D het serotoninegehalte verhogen, een neurotransmitter die van invloed is op alles, van stemming tot slaapregulatie.

Serotonine kan een rol spelen bij het beheersen van uw eetlust en kan het verzadigingsgevoel verhogen, het lichaamsgewicht verminderen en de calorie-inname verminderen.

Ten slotte kunnen hogere vitamine D-waarden in verband worden gebracht met hogere testosteronspiegels, wat kan leiden tot gewichtsverlies.

Een studie uit 2011 gaf 165 mannen een jaar lang vitamine D-supplementen of een placebo. Het bleek dat degenen die de supplementen kregen een grotere toename van de testosteronniveaus ervoeren dan de controlegroep.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat hogere testosteronspiegels lichaamsvet kunnen verminderen en langdurig gewichtsverlies kunnen ondersteunen.

Het doet dit door uw stofwisseling te stimuleren, waardoor uw lichaam na het eten meer calorieën verbrandt.

Het blokkeert ook de vorming van nieuwe vetcellen in het lichaam.

Overzicht:

Vitamine D kan helpen bij het afvallen door de opslag en vorming van vetcellen te veranderen en de niveaus van serotonine en testosteron te verhogen.

Het is duidelijk dat er een ingewikkelde relatie is tussen de vitamine D-status en het gewicht.

Als u voldoende vitamine D binnenkrijgt, kunt u uw hormoonspiegels onder controle houden en kan het gewichtsverlies en lichaamsvet helpen verminderen.

Afvallen kan op zijn beurt de vitamine D-spiegel verhogen en u helpen de andere voordelen ervan te maximaliseren, zoals het behoud van sterke botten en bescherming tegen ziekten..

Als u beperkt wordt blootgesteld aan de zon of als u een risico loopt op een tekort, kan het een goed idee zijn om supplementen in te nemen.

Suppletie met vitamine D kan helpen om uw gewicht onder controle te houden en uw algehele gezondheid te optimaliseren.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

9 + 5 =