Afvallen lukt ineens niet meer

 Je hebt hard je best gedaan om af te vallen en dat is deels gelukt. En dan ineens, zonder aanwijsbare reden blijft die weegschaal op hetzelfde gewicht staan. Je hebt je eetpatroon niet veranderd, je beweegt nog net zo veel als voorheen. Je valt niet meer af, je bent op een plateau gekomen.

Voordat je het bijltje er bij neergooit: Het is normaal dat het afvallen even wat langzamer gaat, of zelfs helemaal niet meer lukt. Het gebeurt vrijwel iedereen die enige tijd aan het lijnen is.

Oorzaken

Afvallen volgt een typisch patroon. De eerste weken gaat het afvallen snel. Wanneer je gaat lijnen haalt het lichaam zijn energie uit opgeslagen reserves, ook uit de spieren. Hierbij komt veel vocht vrij. De eerste weken verlies je dus vooral ook veel water. Dit is een verklaring voor het snelle gewichtsverlies in het begin. Daarna vertraagd je metabolisme omdat je spierweefsel hebt verloren. Spieren kosten energie, zelfs op rustmomenten. Je lichaam heeft een nieuwe balans gevonden. De calorieën die je eet, zijn de calorieën die je nodig hebt. Om verder af te vallen moet je of minder eten, of meer bewegen. Hetzelfde doen als voorheen zorgt er alleen maar voor dat je niet aankomt, het zorgt niet meer voor gewichtsverlies.

 

Wat te doen

Evalueer je afvalprogramma tot nu toe. Ben je tevreden met hoeveel je bent afgevallen? Dan kun je gewoon doorgaan met wat je tot nu toe gedaan hebt. Niet tevreden?

  1. Heb je de “regels” overtreden? Heb je misschien toch teveel gegeten. Een paar keer geen zin gehad om naar de sportschool te gaan? Wellicht is dit de oorzaak van je plateau.
  2. Verminder het aantal calorieën met 200 per dag. Mits je niet onder de 1200 calorieën terecht komt. Anders heb je de hele tijd trek en wordt het ontzettend moeilijk om verleidingen te weerstaan. Bovendien is het niet gezond.
  3. Beweeg wat meer. Tel 15 tot 30 minuten op bij je dagelijkse beweging.
  4. Probeer meer te bewegen buiten je sportactiviteiten om. Neem de fiets in plaats van de auto. Neem de trap en niet de lift.

Zoek je volgende bestemming