Overdag eten is beter

Laat op de avond of midden in de nacht eten is slechter dan overdag eten. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het lichaam op deze momenten meer voeding omzet in vet. Overdag eten betekent dat het lichaam voedsel omzet in brandstof.

Uit onderzoek bij muizen blijkt dat het vermogen om insuline te reguleren verschilt op verscheidene momenten gedurende de dag. Het verstoren van het slaap-waak ritme zorgde voor meer vetopslag.

Deze bevinding zou kunnen verklaren waarom mensen die ‘snachts werken meer risico lopen op het ontwikkelen van diabetes en zwaarlijvigheid. Het verstoren van de biologische klok heeft tot gevolg dat het metabolisme ook verstoord wordt. Dit leidt tot meer vetopslag, zelfs wanneer evenveel calorieën geconsumeerd worden. Niet alleen wat je eet is belangrijk, maar ook wanneer.

Het verstoren van het slaap-waak ritme zorgt voor insuline resistentie. Dit wil zeggen dat de weefsels in het lichaam minder goed reageren op insuline. Normaal gesproken geeft insuline het signaal af, dat weefsel suiker uit het bloed moet halen en het moeten omzetten in brandstof. Bij insuline resistentie wordt niet goed op dit signaal gereageerd, en wordt suiker omgezet in vet. Insuline resistentie wordt bij mensen in verband gebracht met diabetes en hartziekten.

(Visited 66 times, 1 visits today)