Ontbijten helpt bij het afvallen

Het ontbijt overslaan is geen goed idee als je wilt afvallen. Tenminste dat blijkt uit onderzoek. Mensen die het ontbijt overslaan, eten de hele dag ongezonder.

Ontbijten helpt om niet teveel te eten en om gezonde voedselkeuzes te maken. Onderzoekers vergeleken de MRI hersenscans van 21 personen die niet hadden ontbeten en een dag later maakten ze een hersenscan nadat dezelfde mensen een ontbijt hadden gegeten van 750 calorieën (!).

Na de scans kregen ze een lunch aangeboden. De onderzoekers observeerden hoeveel de proefpersonen aten tijdens de lunch.

Uit de scans bleek dat mensen die het ontbijt oversloegen een verandering hadden in het patroon van activiteit in de orbitofrontale cortex. Dat gebied in de hersenen wordt gerelateerd aan hoe lekker je voedsel vindt en hoeveel voldoening je er van krijgt.

Foto’s van voedsel met veel calorieën zorgde voor activiteit in dat gedeelte van de hersenen. Wanneer iemand ontbeten had, was de reactie op de foto’s niet zo sterk.

Volgens de onderzoekers is aangetoond dat vasten een slechte dieet strategie is. Het maakt dat mensen zoveel trek krijgen, dat fastfood en andere dikmakers nog aantrekkelijker worden dan ze al zijn. Bovendien ga je er meer van eten. Kortom bij afvallen wel ontbijten!

 

Zoek je volgende bestemming