Voedsel voor de hersenen

Wat we eten heeft invloed op aandoeningen en ziekten zoals diabetes, ernstig overgewicht en hartaandoeningen. Er zijn echter ook aanwijzingen dat voeding invloed heeft op het functioneren van onze hersenen. Een ongezond dieet verhoogt mogelijk het risico op depressie en dementie, en een gezond dieet kan het risico hierop verkleinen.

Depressie

Mensen die een mediterraan dieet aanhouden, hebben 30% minder kans op depressie dan mensen die veel vlees en / of  zuivelproducten consumeren. Een mediterraan dieet bestaat uit groente, fruit, noten, vis en hele granen.

Het regelmatig gebruik van olijfolie lijkt het risico op Alzheimer en beroertes wat verminderen.

ADHD

Hoewel het een controversieel onderwerp is, zijn er aanwijzingen dat voeding invloed heeft op ADHD. Wanneer medicijnen niet werken en het gedrag onacceptabel is, is het de moeite waard om het dieet aan te passen. Een gezond dieet en Omega 3 supplementen zijn dan aan te raden. Een onderzoek rapporteerde dat chips, frisdrank, “fast food”,  rood vlees en zuivelproducten met een hoog percentage vet de symptomen van ADHD erger kunnen maken.

Ouders ervaren ook vaak dat aspartaam en suiker een negatieve invloed op ADHD hebben. Er is in de wetenschap nog geen bewijs voor gevonden dat dit ook daadwerkelijk zo is.  Een dieet zonder additieven is lastig samen te stellen, storend en niet erg praktisch en wordt alleen geadviseerd in bepaalde gevallen.

Veroudering van de hersenen

Natuurlijke polyphenolen in bessen en ander fruit, maar ook in groenten en noten hebben een ontstekingsremmende werking en het zijn goede anti-oxidanten. Ze hebben een goede werking op de hersencellen. Recent onderzoek onder (oudere)  ratten  geeft aanwijzingen dat de bessen de “huishoudelijke taken” in de hersenen herstellen.

Alcohol

Een beetje drinken is goed voor de hersenen blijkt uit onderzoek. (Alcoholmisbruik natuurlijk niet.) Mensen die alcohol consumeren hebben een verlaagd risico op dementie. We hebben het dan wel over maximaal 1 glas per dag. Meer dan dat is niet goed voor de hersenen.

Bacopa monnieri

Bacopa monnieri is een oud ayurvedisch kruidengeneesmiddel voor vele aandoeningen. Studies bij mensen tonen aan dat het de hersenfunctie kan stimuleren, ADHD-symptomen kan behandelen en stress en angst kan verminderen. Bacopa monnieri wordt ook wel alzheimer plantje genoemd.

Zoek je volgende bestemming