Omega 3

Omega 3 is te vinden in vette vis en ook in lijnzaad.

Sommige onderzoeken, maar niet alle suggereren ook dat omega 3 een positief effect zou kunnen hebben op neuropsychiatrische stoornissen zoals schizofrenie en adhd. Nu blijkt dat ook gezonde mensen baat kunnen hebben bij omega 3 supplementen.

GEHEUGEN

Jonge volwassenen (18-25 jaar) kunnen hun werkgeheugen verbeteren met omega 3. De deelnemers aan het onderzoek hebben 6 maanden lang supplementen gekregen. Onderzoekers weten niet waarom het werkt. Het onderliggende mechanisme hebben ze helaas nog niet vast kunnen stellen.

Reumatoïde artritis

Een in 2012 uitgevoerd evaluatie onderzoek heeft geconcludeerd dat omega-3 vetzuren in vis en visolie (weliswaar bescheiden) nuttig zijn in het verlichten van de symptomen bij reumatoïde artritis. In de onderzoeken hebben veel deelnemers gemeld, dat wanneer ze visolie namen, ze korter last hadden van ochtendstijfheid, minder zwelling en pijn, en minder behoefte aan anti-inflammatoire geneesmiddelen om hun symptomen onder controle te krijgen.

Hart en vaatziekten

Sinds bleek dat de Eskimo’s bijna geen hart en vaatziekten hadden, hebben onderzoekers de relatie gelegd tussen vis eten en minder kans op hartziekten. Echter is deze relatie nooit echt aangetoond bij het nemen van supplementen. Wel bij het eten van vis (dat rijk is aan omega 3). Het is natuurlijk goed mogelijk dat mensen die vaker vis eten een gezonde levensstijl hebben en daarom minder kans hebben op hartziekten.

Tourette

Sommige ouders zweren bij visolie als ondersteunende behandeling bij de tics van Tourette. Het bewijs voor de effectiviteit van visolie is gering. Uit een klein onderzoek bij kinderen met Tourette bleek dat omega 3 niet beter werkt tegen de tics dan een placebo. Aan de andere kant had omega 3 wel een positief effect op de kinderen.

Zij vonden de tics minder hinderlijk. Er zijn wat aanwijzingen dat omega 3 misschien wat helpt bij depressie. Wat de resultaten betekenen is niet helemaal duidelijk. Het onderzoek naar de relatie tussen visolie en tics had wat tekortkomingen. Zo is olijfolie gebruikt als placebo middel. Het is mogelijk dat olijfolie een indirect effect heeft op de omega 3 niveaus in het lichaam. Ook was de onderzoeksgroep klein. Omega 3 is duidelijk geen magisch middel tegen tics. Meer onderzoek is nodig om verder uit te zoeken welke invloed omega 3 precies heeft.

Een Westers dieet bevat weinig omega 3 en veel omega 6. Deze disbalans wordt als ongezond beschouwd. De onderzoekers zeggen dat het eten van meer vis een goede manier is om meer omega 3 binnen te krijgen.

 

Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat een tekort aan omega 3 gerelateerd is aan een verminderd cognitief functioneren en invloed heeft op de stemming.

 

 Postpartum depressie en omega 3

Een laag gehalte aan omega-3 speelt mogelijk mee bij een postpartum depressie. Dit blijkt uit een literatuuronderzoek onder leiding van Gabriel Shapiro van de Universiteit van Montreal.
Vrouwen lopen het meeste risico op een depressie tijdens hun vruchtbare jaren. De geboorte van een kind kan een depressieve episode in kwetsbare vrouwen activeren. Postpartum depressie is geassocieerd met verminderde gezondheid van moeders en ontwikkelings-en gezondheidsproblemen voor haar kind. “Uit de

 

literatuur blijkt dat er sprake zou kunnen zijn van een verband tussen de zwangerschap, omega-3 en de chemische reactie die serotonine (een stemmings regulator) in staat stelt te worden vrijgegeven in onze hersenen. “Veel vrouwen zouden  hun omega-3 inname op de aanbevolen hoeveelheid moeten afstemmen.” De bevindingen werden aangekondigd in het” Canadian Journal of Psychiatry”.

 

Omdat omega-3 wordt overgedragen van de moeder aan haar foetus en later via haar borstvoeding naar het kind,verlaagd het omega 3 niveau gedurende de zwangerschap. De omega 3 niveaus zijn tenminste 6 weken verlaagd na de geboorte van het kind. Bovendien, naast de specifieke biologische omstandigheden van zwangere vrouwen, is gebleken  dat meeste mensen niet voldoende omega-3 consumeren (in de VS waar de meeste onderzoeken plaats vinden). “Deze bevindingen suggereren dat nieuwe screening strategieën en preventie  nuttig kunnen zijn,” zei Shapiro, erop wijzend dat de studie voorlopig was en dat

verder onderzoek nodig zou zijn om de link te verduidelijken.

Bijwerkingen en Veiligheid van OMEGA 3 supplementen

Omega-3 vetzuur supplementen hebben meestal geen negatieve bijwerkingen

Wanneer bijwerkingen optreden, zijn het meestal kleine gastro-intestinale symptomen, zoals boeren, indigestie of diarree.
Het is onzeker of mensen met vis of schelpdier allergieën  visolie-supplementen veilig kunnen consumeren.
Omega-3 supplementen kunnen bloeden verlengen. Ze hebben effect op de bloedstolling. Dus wees voorzichtig met een combinatie met bloedverdunners of ibuprofen.
Vis lever oliën, zoals levertraan, zijn niet hetzelfde als visolie. Vislever oliën bevatten vitamine A en D en omega-3 vetzuren. Beide vitaminen kunnen giftig in grote doses.
Er is tegenstrijdig bewijs over de vraag of omega-3 vetzuren in vis en visolie de kans op prostaatkanker verhogen. Daar wordt aanvullend onderzoek naar gedaan.

 

Zoek je volgende bestemming