Lijnzaad: waarom gebruikt men het?

Lijnzaad is het zaad van de plant Linum usitatissimum . Het zaad of het zaad olie wordt gebruikt om medicijnen te maken.

Waar gebruikt men het voor?

Mensen gebruiken lijnzaad voor problemen met het gastro-intestinale ( GI ) stelsel , maag en darmproblemen

Lijnzaad wordt ook gebruikt voor aandoeningen van het hart en bloedvaten, zoals een te hoog cholesterol, ” aderverkalking ” (atherosclerose) , hoge bloeddruk ( hypertensie ) en coronaire hartziekte.

Overige redenen zijn:

adhd

SLE

menopauze

Afvallen

Depressie

Malaria

HIV

blaasontsteking

keelpijn

luchtweginfecties

osteoporose

kanker.

 

diverse huidproblemen.

 

Lijnzaad is een goede bron van voedingsvezels en omega – 3 vetzuren.. Onderzoekers geloven dat deze vezel bindt met cholesterol in de darm, en daardoor voorkomt dat het cholesterol wordt geabsorbeerd . Lijnzaad lijkt ook bloedplaatjes , die betrokken zijn bij bloedstolling bloedcellen , minder plakkerig te maken. Kortom , lijnzaad kan door de effecten op cholesterol en de bloedstolling het risico van “aderverkalking ” ( atherosclerose ) verlagen .

Lijnzaad wordt soms geprobeerd bij kanker omdat het wordt afgebroken door het lichaam in stoffen die vergelijkbaar zijn met het vrouwelijke hormoon oestrogeen . Ze lijken zoveel op oestrogeen dat ze concurreren met oestrogeen. Hierdoor lijken natuurlijke oestrogenen minder krachtig te worden in het lichaam . Sommige onderzoekers zijn van mening dat deze stoffen in staat zijn de voortgang van bepaalde soorten borstkanker en andere soorten kanker die oestrogeen nodig hebben om te gedijen kan remmen.

Bij systemische lupus erythematosus ( SLE ) , wordt gedacht dat lijnzaad de nierfunctie kan verbeteren door het verminderen van de dikte van het bloed, vermindering van het cholesterolgehalte en door verminderen van zwelling.

Lees verder

Is lijnzaad effectief

Zoek je volgende bestemming