Lijnzaad bijwerkingen en veiligheid

Is lijnzaad veilig?

Lijnzaad is WAARSCHIJNLIJK veilig voor de meeste mensen . Het toevoegen van lijnzaad aan het dieet kan het aantal ontlastingen per dag verhogen . Het kan ook gastro-intestinale ( GI ) bijwerkingen hebben zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, , constipatie , diarree , buikpijn en misselijkheid . Hoe meer je eet, hoe meer bijwerkingen.

Er is enige bezorgdheid dat het nemen van grote hoeveelheden lijnzaad de darmen kan blokkeren. Lijnzaad moet met veel water worden  gebruikt om dit te voorkomen .

Het nemen van lijnzaad extracten dat lignanen (oestrogeen achtige stoffen) in geconcentreerde vorm bevat is misschien veilig . De maximaal onderzochte duur om deze stoffen te nemen is 12 weken. Van langere periodes zijn dus geen gegevens bekend.

Eet geen rauw of onrijp lijnzaad . Lijnzaad in deze vormen kan giftig zijn.

Bijzondere voorzorgen en waarschuwingen :
Zwangerschap en borstvoeding : Het nemen van lijnzaad  tijdens de zwangerschap is mogelijk onveilig . Lijnzaad kan werken als oestrogenen. Sommige zorgverleners zijn bang dat dit tijdens de zwangerschap schadelijk zou kunnen zijn , maar tot op heden is er geen betrouwbaar onderzoek naar de effecten van lijnzaad op zwangerschapsuitkomsten . Het effect van lijnzaad op kinderen die borstvoeding krijgen is onbekend op dit moment . gebruik geen lijnzaad als u zwanger bent of borstvoeding geeft .

Lijnzaad zou bloedstolling kunnen vertragen . Gebruik het niet bij stollingsproblemen.

Diabetes: Er is enig bewijs dat lijnzaad invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Het kan de bloedglucose verlagende effecten van sommige geneesmiddelen vergroten . Dit kan betekenen dat de bloedsuikerspiegel te laag wordt met alle gevolgen van dien.

Gastro-intestinale ( GI ) obstructie: Mensen met een darm obstructie , een vernauwde slokdarm ( de buis tussen de keel en de maag ) , of een ontstoken ( gezwollen ) darm moet lijnzaad vermijden . Het hoge vezelgehalte van lijnzaad kan de obstructie verergeren.

Hormoongevoelige kankers of hormoongevoelige aandoeningen : Omdat stoffen in lijnzaad lijken op oestrogenen, zou het mogelijk kunnen zijn dat lijnzaad invloed heeft op hormoongevoelige kankers en aandoeningen. Het is nog niet vastgesteld of dit effect positief of negatief is.  Totdat er meer bekend is, is het raadzaam om overmatig gebruik van lijzaad te vermijden.

Hoge triglyceriden : Gedeeltelijk ontvette vlaszaad ( lijnzaad met minder alfa- linoleenzuur ) kan triglyceride niveaus verhogen

Zijn er interacties met medicijnen ?

Wees voorzichtig met deze combinaties:

Paracetamol
Er is enig bewijs dat lijnzaad invloed heeft op de werkzaamheid van paracetamol.

oestrogenen
Lijnzaad bevat stoffen die lijken op het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Het kan concurreren met oestrogenen in de pil en in hormoon vervangende behandelingen .

Medicijnen voor diabetes ( zie boven )

Antistollingsmiddelen

Lijnzaad kan de bloedstolling vertragen . Deze combinatie kan leiden tot bloedingen en blauwe plekken.

Dit geldt ook voor kruiden en andere supplementen die effecten hebben op de bloedstolling, zoals

engelwortel, kruidnagel , knoflook, gember , ginkgo , ginseng.

Zoek je volgende bestemming