PDS (prikkelbare darm syndroom) en dieet

PDS oftewel prikkelbare darm syndroom werd in het verleden veelal afgedaan als een psychologische aandoening. Recent onderzoek toont echter aan dat er bij PDS patienten wel degelijk veranderingen te vinden zijn in de microbiotica van de darmen. Een opgeblazen gevoel is een van de meest voorkomende klachten, en deze klacht is volgens nieuw onderzoek wel degelijk gerelateerd aan voeding. Voeding is dus een belangrijke factor in de beheersing van symptomen. Vooral koolhydraat rijk voedsel, vooral met veel vezels, heeft een negatieve invloed op PDS. Bij sommige mensen leidt dit tot extra winderigheid en gasvorming.
brood, producten met hele granen, brocoli, bonen, kool, bloemkool, spruitjes, selderij, uien,knoflook, artisjokken, (mais, niet altijd), sojabonen, vijgen,  pruimen zorgen voor problemen.
Het FODMAP dieet zorgt volgens onderzoek voor verlichting bij de klachten van PDS, zoals pijn en winderigheid.
(Visited 1.690 times, 1 visits today)