PDS (prikkelbare darm syndroom) en dieet

PDS oftewel prikkelbare darm syndroom werd in het verleden veelal afgedaan als een psychologische aandoening. Recent onderzoek toont echter aan dat er bij PDS patienten wel degelijk veranderingen te vinden zijn in de microbiotica van de darmen. Een opgeblazen gevoel is een van de meest voorkomende klachten, en deze klacht is volgens nieuw onderzoek wel degelijk gerelateerd aan voeding. Voeding is dus een belangrijke factor in de beheersing van symptomen. Vooral koolhydraat rijk voedsel heeft een negatieve invloed op PDS. Bij sommige mensen leidt dit tot extra winderigheid en gasvorming.
brood, producten met hele granen, brocoli, bonen, kool, bloemkool, spruitjes, selderij, uien,knoflook, artisjokken, (mais, niet altijd), sojabonen, vijgen,  pruimen zorgen voor problemen.
Het FODMAP dieet zorgt volgens onderzoek voor verlichting bij de klachten van PDS, zoals pijn en winderigheid.

Laag FODMAP-dieet

FODMAP’s zijn koolhydraten die voor de darmen moeilijk te verteren zijn. Omdat deze koolhydraten meer water in de darm trekken, kunnen mensen met IBS meer gas, opgeblazen gevoel en diarree ervaren na het eten van dit voedsel.

Het acroniem staat voor “fermenteerbare oligosacchariden, disacchariden, monosacchariden en polyolen.” Het tijdelijk beperken of beperken van uw inname van hoog FODMAP-voedsel gedurende zes tot acht weken kan uw symptomen van PDS verbeteren.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle koolhydraten FODMAP’s zijn. Voor het beste resultaat moet u de juiste soorten voedsel verwijderen. Te vermijden voedingsmiddelen zijn onder meer:

lactose (melk, ijs, kaas, yoghurt)
bepaalde soorten fruit (perziken, watermeloen, peren, mango’s, appels, pruimen, nectarines)
peulvruchten
fructose-glucosestroop
zoetstoffen
brood, granen en pasta op basis van tarwe
cashewnoten en pistachenoten
bepaalde groenten (artisjok, asperges, broccoli, uien, spruitjes, bloemkool, champignons)

Houd er rekening mee dat, hoewel dit dieet sommige soorten fruit, noten, groenten en zuivelproducten elimineert, het niet alle voedingsmiddelen uit deze categorieën verwijdert. Als je melk drinkt, kies dan voor lactosevrije melk of andere alternatieven zoals rijst- of sojamelk.

Om al te restrictieve maaltijden te vermijden, dient u een diëtist te raadplegen voordat u met dit dieet begint.

Meer informatie over het fodmap dieet is hier te vinden

Andere mogelijkheden
Iedereen is anders en soms is het uitproberen wat het beste werkt. Hieronder een aantal mogelijkheden:

Vezelrijk dieet

Vezels voegen volume toe aan uw ontlasting, wat helpt bij het bewegen. De gemiddelde volwassene zou 20 tot 35 gram vezels per dag moeten eten. Hoewel dit eenvoudig genoeg lijk is de schatting dat de meeste mensen slechts 5 tot 14 gram per dag eten.

Vezelrijk voedsel, zoals fruit, groenten en volle granen, is voedzaam en helpt constipatie te voorkomen. Als u echter last krijgt van een opgeblazen gevoel door een verhoogde vezelinname, concentreer u dan uitsluitend op oplosbare vezels in fruit en groenten in plaats van granen.

Vezelarm dieet

Hoewel vezels sommige mensen met IBS kunnen helpen, kan het verhogen van de vezelinname de symptomen verergeren als u vaak last heeft van gasvorming en diarree. Voordat u vezels volledig uit uw dieet verwijdert, concentreert u zich op bronnen van oplosbare vezels die in producten worden aangetroffen, zoals appels, bessen, wortels en havermout.

Oplosbare vezels lossen op in water in plaats van extra bulk toe te voegen in verband met onoplosbare vezels. Veelvoorkomende bronnen van onoplosbare vezels zijn onder meer volkoren granen, noten, tomaten, rozijnen, broccoli en kool.

U kunt ook overwegen om 30 minuten voor het eten van vezels geneesmiddelen tegen diarree in te nemen om de effecten te verminderen. Deze methode is vooral handig bij het eten in restaurants en onderweg. Maak er echter geen gewoonte van.

 Glutenvrij dieet

Gluten is een eiwit dat voorkomt in graanproducten zoals brood en pasta. Het eiwit kan de darmen beschadigen bij mensen met een glutenintolerantie. Sommige mensen met een gevoeligheid of intolerantie voor gluten ervaren ook PDS. In dergelijke gevallen kan een glutenvrij dieet de symptomen verminderen.

Verwijder gerst, rogge en tarwe uit uw dieet om te zien of gastro-intestinale problemen verbeteren. Als je een brood- en pastafanaat bent, is er nog steeds hoop. Je kunt glutenvrije versies van je favoriete producten vinden in reformwinkels en veel supermarkten.

Eliminatiedieet

Een eliminatiedieet richt zich op het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen voor een langere periode om te zien of uw PDS-symptomen verbeteren. Kijk speciaal naar  deze vier veelvoorkomende boosdoeners:

koffie
chocolade
onoplosbare vezels
noten

U moet echter afzien van voedsel dat u verdacht vindt. Schrap een voedingsmiddel volledig uit uw dieet gedurende 12 weken per keer. Let op eventuele verschillen in uw symptomen en ga verder met het volgende voedsel op uw lijst.

Vetarm dieet

Chronische consumptie van vetrijk voedsel is een bekende oorzaak van een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, zoals obesitas. Het kan echter vooral moeilijk zijn voor mensen met IBS door de symptomen te verergeren.

Vetrijke voedingsmiddelen bevatten over het algemeen weinig vezels, wat problematisch kan zijn voor IBS-gerelateerde constipatie. Volgens de Cleveland Clinic zijn vette voedingsmiddelen bijzonder slecht voor mensen met gemengde IBS, die wordt gekenmerkt door een combinatie van constipatie en diarree. Een vetarm dieet volgen is goed voor uw hart en kan ongemakkelijke darmklachten verbeteren.

In plaats van gefrituurd voedsel en dierlijke vetten te eten, concentreer je je op mager vlees, fruit, groenten, granen en magere zuivelproducten.

Zoek je volgende bestemming