Fodmap FAQ, wat zijn fodmaps

Wat zijn FODMAPs?

FODMAPs (fermenteerbare Oligosaccharides, Disacchariden, Monosacchariden en polyolen) zijn suikers en alcoholen die te vinden zijn  in een verscheidenheid van voedingsmiddelen en dranken. Ze worden over het algemeen slecht geabsorbeerd.

Welke invloed hebben FODMAPs  op de darmen?
Slecht geabsorbeerde suikers passeren de  dunne darm en komen in het colon, waar ze worden gefermenteerd door bacteriën, hierbij wordt gas vrijgegeven  dat in de gevoelige darm een  opgeblazen gevoel, winderigheid en pijn kan veroorzaken. Ze kunnen ook leiden tot vocht in de dikke darm, dit kan  resulteren  in  diarree.

Waarom zijn FODMAPs belangrijk?
Onderzoek heeft aangetoond dat de gevoelige en prikkelbare darm van PDS reageert op de  aanwezigheid van FODMAPs , dit veroorzaakt symptomen als opgeblazen gevoel, winderigheid, pijn en diarree.

 

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan FODMAPs?

•  fruit (zoals pruimen, pruimen, perziken, nectarines, abrikozen.)

• Appels en peren • Peulvruchten (erwten, bonen en linzen)

• Brassica (kool, bloemkool, broccoli en spruitjes)

• Uien, prei en knoflook.

• Rode biet

• Tarwe

• Zuivelproducten bevatten lactose.

• Sorbitol in kauwgom en suikervrije pepermuntjes

• Vruchtensapconcentraat.

 

Heeft iedereen met IBS  dezelfde reactie op hoge FODMAP voedingsmiddelen?
Nee  reacties op voedingsmiddelen met veel fodmaps zullen variëren afhankelijk van de hoeveelheid voedsel en de gevoeligheid van de darm. Zorgen en stress kunnen de darmen gevoeliger maken.

 

Geven alle  voedingsmiddelen met FODMAPs problemen?
Nee Sommige voedingsmiddelen bevatten meer FODMAPs dan anderen. Bijvoorbeeld melk is niet zo’n probleem bij mensen die lactose kunnen verteren (de meeste mensen uit Noord-Europa,) en fructose is ook niet voor iedereen een probleem.

 

Welke voedingsmiddelen bevatten de meeste FODMAPs?
Per gewicht: , pruimen, gedroogde pruimen, bonen, linzen. Tarwe levert een belangrijke bijdrage.

 

Hoe kom ik erachter wat FODMAPs doen bij mijn PDS?
Verminder je inname van alle hoge FODMAP voedingsmiddelen gedurende  vier tot acht weken om te zien of dit de symptomen verbetert. Als dat zo is dan kunt u opnieuw de verschillende categorieën van hoge FODMAP voedingsmiddelen een voor een aan het dieet toevoegen tot je er achter komt welke voedingsmiddelen problemen geven.

 

Kan mijn IBS (pds) worden genezen door het volgen van een FODMAP dieet?
Nee, een lage FODMAP dieet is niet een remedie voor PDS; het vermindert de symptomen door het elimineren van het voedsel waarvoor de darmen bijzonder gevoelig zijn

 

Hoe lang moet ik een laag FODMAP dieet volgen?
4 tot 8 weken moet lang genoeg zijn om te zien of u reageert op een laag FODMAP dieet. Dan kunt u opnieuw voedingsmiddelen een voor een toevoegen om te bepalen waar u gevoelig voor bent.

 

Zijn er nog andere voedingsmiddelen die mijn prikkelbare darm zouden kunnen verstoren?
Ja. De gevoelige darmen kunnen worden beïnvloed door alles wat de darm uitrekt of doet samentrekken. Dit is inclusief koffie, vet voedsel, hete kruiden, bier en voedsel met veel vezels, zoals volkoren brood en muesli.

 

Kan ik het FODMAP dieet op mijn eigen houtje doen?
Ja, maar : het is natuurlijk altijd raadzaam om een dietist te raadplegen.Het is wel belangrijk uit te kijken voor een dieet dat te restrictief is. Je loopt dan kans op voedingstekorten. Kijk uit voor tegenstrijdige adviezen op het internet. Het is een complex en moeilijk vol te houden dieet.

 

Hoe effectief is het FODMAP dieet?

Het FODMAP dieet is effectief voor ongeveer 70% van de mensen met  PDS die het dieet proberen. Het vermindert darmklachten die samenhangen met PDS.  Er is geen bewijs dat het voordelen heeft bij andere klachten die samenhangen met PDS, zoals hoofdpijn, huidproblemen of gewrichtsproblemen.

Zoek je volgende bestemming