Alles wat je wilt weten over knoflook

Knoflook wordt al sinds het begin van de geschreven geschiedenis zowel medicinaal als als voedsel of smaakstof gebruikt. Oude medische teksten van zo ver weg als Egypte, China, India, Griekenland en Rome bespraken de medische toepassingen van knoflook. De Bijbel en de Koran vermelden het, en hoewel de plant afkomstig is uit Centraal-Azië, werden kruidnagel van meer dan 3000 jaar oud gevonden in het graf van koning Tut.

Knoflook maakt deel uit van het geslacht Allium, dat ook uien, sjalotten, prei en bieslook omvat. Sommige van de andere leden van dit geslacht delen bepaalde gezondheidseigenschappen met knoflook. De mogelijke voordelen zijn onder meer:

Cardiale gezondheid
Antimicrobieel
Antikanker

Voedingswaarde-informatie

Voedingsstoffen per portie

In voedsel wordt knoflook in kleine hoeveelheden gebruikt en bevat het zeer weinig calorieën, vet, eiwitten of koolhydraten. De gezondheidsactie komt van de enzymen en unieke verbindingen die het bevat. Een teen knoflook bevat:

Calorieën: 4
Eiwit: 0 gram
Vet: 0 gram
Koolhydraten: 1 gram
Vezels: 0 gram

Potentiële gezondheidsvoordelen van knoflook

Medisch onderzoek koppelt knoflook aan een aantal gezondheidsvoordelen. Sommige onderzoeken hebben echter gesuggereerd dat rauwe knoflook mogelijk effectiever is dan de gekookte versie, terwijl knoflooksupplementen het meest effectief zijn. Knoflookthee behoudt de gezondheidsvoordelen van rauwe knoflook, zolang het maar goed wordt bereid: de sleutel is om je geplette knoflook niet langer dan 3 minuten te koken.

Cardiale gezondheid

Onderzoekers van de Emory University School of Medicine ontdekten dat een bestanddeel van knoflookolie, diallyltrisulfide, het hart helpt beschermen na een hartaanval en tijdens een hartoperatie. Muizen die deze component kregen na een hartaanval hadden 61% minder schade aan het aangetaste hartweefsel dan onbehandelde muizen.

Het onderzoek suggereerde ook dat de component hartvergroting in een muismodel van hartfalen zou kunnen verminderen. Verder onderzoek is nodig om de effecten op mensen te begrijpen.

Knoflooksupplementen, en met name verouderd knoflookextract, hebben ook aangetoond dat ze de bloeddruk verlagen bij mensen met hypertensie. Het lijkt dit gedeeltelijk te doen door vasoconstrictie of vernauwing van bloedvaten te voorkomen. Hoewel de effecten van knoflook vergelijkbaar zijn met die van standaard bloeddrukmedicijnen, is gebleken dat mensen met onvoldoende vitamine B dit voordeel mogelijk niet ervaren.

Knoflookolie is ook beschermend gebleken tegen cardiomyopathie, een type chronische hartziekte dat de belangrijkste doodsoorzaak is bij diabetespatiënten. Toen diabetische muizen knoflookolie kregen, ontwikkelden ze meer veranderingen die verband hielden met hartbescherming dan diabetische muizen in de controlegroep. Verder onderzoek is nodig om de effecten op mensen te begrijpen.

Minder risico op infecties

Knoflook wordt algemeen erkend vanwege zijn vermogen om bacteriën, virussen, schimmels en zelfs parasieten te bestrijden. Een studie toonde aan dat allicine, een actief bestanddeel van vers geplette knoflook, antivirale eigenschappen had en ook effectief was tegen een breed scala aan bacteriën, waaronder multiresistente stammen van E. coli.

Het ontdekte ook dat allicine schimmelwerende eigenschappen had, ook tegen Candida albicans, dat schimmelinfecties veroorzaakt. De antiparasitaire werking helpt bij het bestrijden van belangrijke darmparasieten, waaronder Giardia. Andere onderzoeken hebben ook aangetoond dat allicine de groei van de bacterie methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) kan helpen remmen.

Verminderde bloedstolling

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat knoflook de kans op bloedstolsels kan verkleinen. Dit kan voor sommige mensen ook een risico zijn. Een gerandomiseerde dubbelblinde studie toonde aan dat verouderd knoflookextract, in tegenstelling tot verse knoflook of andere knoflooksupplementen, het risico op bloedingen niet verhoogt bij patiënten die warfarine gebruiken.

Verminderd risico op kanker

Sommige onderzoeken hebben knoflook – en andere leden van de Allium-familie – in verband gebracht met een verminderd risico op bepaalde kankers. De Iowa Women’s Health Study, waaraan meer dan 40.000 vrouwen tussen 55 en 69 jaar deelnamen, ontdekte dat knoflookconsumptie het risico op het ontwikkelen van darmkanker kan verminderen.

Een 30 jaar durende studie onder 125.000 mensen wees uit dat knoflookconsumptie geassocieerd was met een vermindering van het risico op maagkanker. In die studie hadden deelnemers die 5 of meer keer per week knoflook consumeerden de grootste vermindering, terwijl degenen die het minder dan eens per week consumeerden het grootste risico op maagkanker hadden.

Evenzo bleek uit een Chinese studie onder honderden longkankerpatiënten dat regelmatige consumptie van rauwe knoflook geassocieerd was met een lager risico op longkanker.
Potentiële risico’s van knoflook

De belangrijkste bijwerking van knoflookconsumptie zijn de bloedverdunnende eigenschappen. Als u gewoonlijk geen knoflook eet, neem dan contact op met uw arts voordat u het aan uw dieet toevoegt.

Overmatig bloeden

Omdat knoflook ervoor kan zorgen dat het bloed minder snel stolt, moet u 7 tot 10 dagen vóór een geplande operatie stoppen met eten.

Geneesmiddelinteracties

Vermijd knoflook als u al een anticoagulans gebruikt, zoals Coumadin (warfarine) of Heparin, omdat de bloedverdunnende werking van de medicatie kan worden versterkt.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

negentien − 10 =