Bacopa monnieri, veiligheid en bijwerkingen

Bacopa, ook wel brahmi genoemd, is een plant die in de traditionele Indiase geneeskunde (Ayurveda) wordt gebruikt. Pas op dat u brahmi (Bacopa monnieri) niet verwarren met gotuola en andere natuurlijke geneesmiddelen die ook wel brahmi worden genoemd.

Bacopa wordt vaak gebruikt voor de ziekte van Alzheimer, geheugen- en denkvaardigheden (cognitieve functie), angst en aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD), maar er is beperkt wetenschappelijk onderzoek om deze toepassingen te ondersteunen.

Hoe werkt het?
Bacopa kan bepaalde hersenchemicaliën verhogen die betrokken zijn bij denken, leren en geheugen. Sommige onderzoeken suggereren dat het ook hersencellen kan beschermen tegen chemicaliën die betrokken zijn bij de ziekte van Alzheimer.
Gebruik en effectiviteit?
Mogelijk niet effectief voor

Een langdurige aandoening van de dikke darm die maagpijn veroorzaakt (prikkelbare darmsyndroom of IBS). Bacopa lijkt niet te helpen voorkomen dat IBS-symptomen terugkeren nadat ze een tijdje zijn verdwenen.

Onvoldoende bewijs voor

Ongerustheid. Het dagelijks innemen van bacopa-siroop gedurende 4 weken lijkt symptomen van angst te verminderen, waaronder nervositeit, hartkloppingen, slaapproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid, concentratiestoornissen en maagklachten bij sommige mensen met angstgevoelens.
Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD). Het gebruik van bacopa gedurende 6 maanden lijkt bij sommige kinderen met ADHD de symptomen van ADHD, zoals rusteloosheid en leerproblemen, met 20% of meer te verbeteren.
Depressie. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van bacopa samen met het antidepressivum citalopram helpt om de symptomen te verminderen bij mensen die mogelijk een depressie hebben en geen volledige verlichting krijgen van citalopram.
Geheugen- en denkvaardigheden (cognitieve functie). Er is gemengd bewijs over bacopa voor het verbeteren van het geheugen. Sommige onderzoeken tonen aan dat bacopa-extract dat gedurende 12 weken wordt ingenomen het geheugen en de aandacht niet verbetert. Maar ander onderzoek toont aan dat het nemen van bacopa een zekere mate van geheugen verbetert bij verder gezonde oudere volwassenen. Ook lijkt het nemen van bacopa-extract sommige maatregelen van geheugen en hand-oogcoördinatie bij kinderen van 6-8 jaar te verbeteren. Het lijkt erop dat sommige bacopa-extracten het geheugen ten goede kunnen komen, terwijl andere dat niet doen.
Convulsiestoornis (epilepsie). Het gebruik van bacopa-extract gedurende 5 maanden kan bij sommige mensen met epilepsie aanvallen voorkomen.
Slapeloosheid.
Astma.
Rugpijn.
Heesheid.
Geestelijke ziekte.
Gewrichtspijn.
Seksuele problemen.
Vocht vasthouden.
Kanker.
Zweren.
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om bacopa voor deze toepassingen te beoordelen.
Bijwerkingen en veiligheid
Bij orale inname: Bacopa-extract is MOGELIJK VEILIG voor volwassenen wanneer het op de juiste manier via de mond wordt ingenomen tot 12 weken. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn een verhoogde stoelgang, maagkrampen, misselijkheid, droge mond en vermoeidheid.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: er is onvoldoende betrouwbare informatie om te weten of bacopa veilig kan worden gebruikt tijdens zwangerschap of borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Trage hartslag (bradycardie): Bacopa kan de hartslag vertragen. Dit kan een probleem zijn bij mensen die al een lage hartslag hebben.

Verstopping van het maagdarmkanaal: Bacopa kan “congestie” in de darmen veroorzaken. Dit kan problemen veroorzaken bij mensen met een verstopping in hun darmen.

Zweren: Bacopa kan de afscheiding in de maag en darmen verhogen. Er bestaat bezorgdheid dat dit de zweren zou kunnen verergeren.

Longaandoeningen: Bacopa kan de vochtafscheiding in de longen verhogen. Er bestaat bezorgdheid dat dit longaandoeningen zoals astma of emfyseem zou kunnen verergeren.

Schildklieraandoeningen: Bacopa kan het schildklierhormoongehalte verhogen. Bacopa moet met voorzichtigheid worden gebruikt of vermeden als u een schildklieraandoening heeft of schildklierhormoonmedicijnen gebruikt.

Obstructie van de urinewegen: Bacopa kan de secretie in de urinewegen verhogen. Er bestaat bezorgdheid dat dit de urinewegobstructie zou kunnen verergeren.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

negen + vijftien =