Kanker en voeding

Oncologen van de Thomas Jefferson University Hospital benadrukken de noodzaak voor gestandaardiseerde richtlijnen voor voedingsaanbevelingen bij kanker, en met goede reden. Een nieuwe analyse laat zien dat voedingsrichtlijnen bij kanker inconsequent zijn, zelfs wanneer ze gepubliceerd worden op de website van een instituut.groente

Een onderzoek onder leden van het Amerikaanse kanker netwerk laten zien dat maar vier instituten voedingsrichtlijnen gaven en 7 instituten linken naar externe pagina’s. De meeste (Amerikaanse) websites spraken elkaar tegen. De resultaten werden gepubliceerd in Nutrition and Cancer: An International Journal

 

Recente data laten zien dat voeding uitkomsten kan beïnvloeden bij patiënten die een kankerbehandeling ondergaan. 60% van de onderzochte patiënten zoekt op het internet naar informatie. Het is dus belangrijk dat de informatie die gegeven wordt eenduidig is.

MAAR

De helft van de websites gaf aan dat een dieet met weinig vet, veel koolhydraten belangrijk is om gewicht te behouden. Anderen gaven als richtlijn een 1 op 1 ratio van koolhydraten en vet. Weer andere websites gaven aan dat het belangrijk is veel calorieën binnen te krijgen.
Ook belangrijk was het, dat de informatie niet kanker specifiek is, maar meer algemene aanbevelingen voor alle kankerpatiënten. Het behouden van gewicht is niet zozeer met het oog op overleving, maar meer met het oog op op gewicht blijven tijdens de behandeling.

De meerderheid van vrouwen die behandeld worden voor borstkanker wordt zwaarder tijdens de behandeling, zo blijkt uit onderzoek. Bovendien heeft ander onderzoek uitgewezen dat mannen die  zwaarlijvig zijn tijdens de behandeling van prostaatkanker iets minder kans hebben op overleving. Deze mannen wijzen op een dieet met weinig vet en veel koolhydraten kan eventuele gewichtsproblemen vergroten.

Het is waarschijnlijk dat de aanbeveling om op gewicht te blijven voortkomt uit eerdere onderzoeken over gewicht en kanker. Gewichtsverlies tijdens behandeling wordt geassocieerd met minder kwaliteit van leven, slechtere uitkomsten en een kortere overlevingsduur.

Deze tegengestelde informatie kan problemen opleveren voor sommige patiënten. Te weinig gegevens en niet eenduidige informatie kunnen de dieetgewoonten drastisch wijzigen, afhankelijk van welke website ze gelezen hebben. Veel instituten in het onderzoek geven niet eens voedingsrichtlijnen.

De schrijvers van het artikel in het tijdschrift Nutrition and Cancer: An International Journal

roepen op tot meer onderzoek in het domein van voeding en kanker en noemen het opstellen van eenduidige richtlijnen urgent.

Zoek je volgende bestemming