Tribulus terrestris

Tribulus terrestris is een fruit producerende mediterrane plant die bedekt is met stekels.

Mensen gebruiken de vrucht, het blad of de wortel van de tribulusplant als medicijn. Sommige formuleringen bevatten ook andere ingrediënten.


Waarom nemen mensen tribulus?

In de loop der jaren hebben mensen tribulus gebruikt in een poging om atletische prestaties, lichaamsopbouw en voor een breed scala aan gezondheidsproblemen te verbeteren, waaronder hart- en bloedsomloop aandoeningen en seksuele problemen.

Maar werkt het? Beperkte studies tonen aan dat het nuttig kan zijn bij het verminderen van symptomen van angina pectoris en bij het verbeteren van atletische prestaties. Er zijn ook enkele onderzoeken die enig voordeel laten zien voor mensen met bepaalde seksuele problemen en voor mensen die aan onvruchtbaarheid lijden.

Er is geen bewijs dat de voordelen van tribulus voor andere gezondheidsproblemen aantoont.

Met een gebrek aan onderzoek om uit te putten, is het niet duidelijk wat een veilige dosering is. Ook kunnen kwaliteit en actieve ingrediënten in supplementen sterk variëren van maker tot maker. Dit maakt het moeilijk om een ​​standaarddosis in te stellen.
Kun je tribulus van nature uit voedsel halen?

Ja. Het met de ruggengraat bedekte fruit moet met de nodige voorzichtigheid worden gegeten.

Wat zijn de risico’s van het nemen van tribulus?

Bijwerkingen. Het is waarschijnlijk veilig om tribulus voor een korte tijd als supplement te gebruiken, mits je gezond bent en niet zwanger bent of borstvoeding geeft. Bijwerkingen kunnen zijn: slaapproblemen, maagklachten en onregelmatige menstruatie.

Risico’s. Labotests op dieren koppelen tribulus aan problemen bij de ontwikkeling van de foetus. Blijf dus uit de buurt van tribulus als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Mannen moeten zich er ook van bewust zijn dat er enige bezorgdheid bestaat over mogelijke verbanden tussen tribulus en prostaatproblemen.

Interacties. Er lijken geen interacties te zijn tussen tribulus en voedsel of andere kruiden en supplementen.

Maar het is bekend dat tribulus in wisselwerking staat met bepaalde medicijnen. Niet gebruiken als u hart- en bloeddrukmedicijnen gebruikt. zoals:

Bètablokkers
Digoxine
Calciumantagonisten
Diuretica
ACE-remmers
Nitraten

Als u diabetesmedicatie gebruikt, kan tribulus uw bloedsuikers tot gevaarlijk lage niveaus verlagen. Het kan ook het effect van steroïden op uw lichaam versterken.

Zorg ervoor dat u uw arts op de hoogte stelt van alles wat u gebruikt, ook al zijn ze natuurlijk. Op die manier kan uw arts eventuele bijwerkingen of interacties met medicijnen, voedingsmiddelen of andere kruiden en supplementen controleren. Ze kunnen u laten weten of het supplement mogelijk riskant voor u is.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

twaalf + 18 =