Vitex agnus-castus (monnikspeper) veiligheid en bijwerkingen

Wat is monnikspeper, waarom wordt het gebruikt als supplement en wat zijn de bijwerkingen.

Vitex agnus-castusboom is een struik die inheems is in het Middellandse Zeegebied en Centraal-Azië. De struik heeft lange, vinger vormige bladeren, blauw violette bloemen en donkerpaarse bessen. Het wordt ook aangeduid als monnikspeper.  De vrucht en het zaad worden gebruikt om medicijnen te maken.

Vitex agnus-castus wordt gebruikt voor aandoeningen die verband houden met de menstruatiecyclus, zoals pijn in de borsten (mastalgie), premenstrueel syndroom (PMS) en ernstigere PMS-symptomen (premenstruele dysfore stoornis of PMDD). Het wordt ook voor veel andere aandoeningen gebruikt, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om de meeste van deze toepassingen te ondersteunen.

Hoe werkt ?

Vitex agnus-castus lijkt veel hormonen te beïnvloeden die betrokken zijn bij de voortplantingscyclus van vrouwen.


Gebruik en effectiviteit?


Mogelijk effectief voor

Borstpijn (mastalgie). Het dagelijks innemen van vitex agnus-castus lijkt de pijn te verlichten bij vrouwen die pijn in de borsten ervaren tijdens de menstruatiecyclus.


Ernstige PMS-symptomen (premenstruele dysfore stoornis of PMDD). Sommige onderzoeken tonen aan dat vitex agnus-castus ongeveer even goed werkt als het voorgeschreven medicijn fluoxetine (Prozac) voor het verlichten van de symptomen van deze aandoening. Vitex agnus-castus lijkt beter te zijn voor fysieke symptomen zoals gevoelige borsten, zwelling en krampen. Fluoxetine lijkt beter te zijn voor een depressieve stemming, nervositeit en gevoel van controle.


Premenstrueel syndroom (PMS). Sommige onderzoeken tonen aan dat het nemen van vitex agnus-castus sommige symptomen van PMS vermindert, met name pijn of gevoeligheid van de borsten, depressieve stemming of humeurigheid, angst, woede en hoofdpijn. Vitex agnus-castus kan net zo effectief zijn als anticonceptie of antidepressiva om deze symptomen te verlichten. Maar het lijkt niet te helpen bij een opgeblazen gevoel.

Mogelijk niet effectief voor

Breuken. Het gebruik van vitex agnus-castus-extract lijkt de genezing van gebroken botten niet te verbeteren.

Onvoldoende bewijs voor

Niet zwanger kunnen worden binnen een jaar nadat u heeft geprobeerd zwanger te worden (onvruchtbaarheid). De effecten van vitex agnus-castus op de vruchtbaarheid zijn niet duidelijk. Sommige vroege onderzoeken tonen aan dat het de kans om zwanger te worden bij vrouwen met onregelmatige menstruatiebloedingen niet verbetert, maar het kan degenen helpen die niet genoeg progesteron produceren.


Insectenwerend. Vroeg onderzoek toont aan dat het aanbrengen van vitex agnus-castus-zaadextract op de huid 6 uur lang teken en vlooien afstoot, muggen 3 tot 8 uur en bijtende vliegen 3 uur.


Symptomen van de menopauze. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van vitex agnus-castus kan helpen bij sommige symptomen van de menopauze, zoals opvliegers en angst. Maar het lijkt niet te helpen bij depressie of problemen met seks.


Abnormaal hevig bloeden tijdens de menstruatie (menorragie). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van vitex agnus-castus de hoeveelheid bloedingen bij de meeste vrouwen niet lijkt te verminderen. Het kan helpen om het bloeden te verminderen wanneer de hevige bloeding wordt veroorzaakt door een spiraaltje (spiraaltje).


Acne.
Dementie.
Vergrote prostaat.
Oogpijn.
Borstvoeding verhogen.
Slapeloosheid.
Nervositeit.
Preventie van miskraam.
Zwelling.
Insectenbeten, indien aangebracht op de huid.
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om de effectiviteit van vitex agnus-castus voor deze toepassingen te beoordelen.


Bijwerkingen en veiligheid van monnikspeper


Bij orale inname: Vitex agnus-castus fruitextract is WAARSCHIJNLIJK VEILIG voor de meeste mensen wanneer het op de juiste manier wordt ingenomen gedurende maximaal 3 maanden. Soms voorkomende bijwerkingen zijn maagklachten, misselijkheid, jeuk, huiduitslag, hoofdpijn, acne, slaapproblemen en gewichtstoename. Sommige vrouwen merken een verandering in de menstruatie wanneer ze vitex agnus-castus gaan gebruiken.

Wanneer aangebracht op de huid: er is onvoldoende betrouwbare informatie om te weten of vitex agnus-castus veilig is of wat de bijwerkingen kunnen zijn.

Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Het gebruik van vitex agnus-castus tijdens zwangerschap of borstvoeding is MOGELIJK ONVEILIG. De zorg is dat vitex agnus-castus hormonen kan verstoren. Gebruik geen vitex agnus-castus als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Hormoongevoelige aandoeningen zoals endometriose; vleesbomen; of kanker van de borst, baarmoeder of eierstokken: Vitex agnus-castus kan hormonen en oestrogeenspiegels beïnvloeden. Gebruik geen vitex agnus-castus als u een hormoongevoelige aandoening heeft.

In-vitrofertilisatie: Vitex agnus-castus kan de effectiviteit van in-vitrofertilisatie verstoren. Gebruik geen vitex agnus-castus als u deze procedure ondergaat.

Ziekte van Parkinson. Vitex agnus-castus bevat chemicaliën die de hersenen beïnvloeden. Deze chemicaliën beïnvloeden de hersenen op dezelfde manier als sommige medicijnen die voor de ziekte van Parkinson worden gebruikt. Daarom kan vitex agnus-castus de behandeling van de ziekte van Parkinson beïnvloeden.

Schizofrenie of andere psychotische stoornissen. Vitex agnus-castus lijkt een chemische stof in de hersenen genaamd dopamine te beïnvloeden. Sommige medicijnen voor psychische stoornissen helpen dopamine te verminderen. Daarom kan het gebruik van vitex agnus-castus de therapie voor bepaalde psychische stoornissen beïnvloeden.
Wees voorzichtig met deze combinatie
!

Anticonceptiepillen (anticonceptiva)

Vitex agnus-castus lijkt de hormoonspiegels in het lichaam te veranderen. Anticonceptiepillen bevatten hormonen. Het gebruik van vitex agnus-castus samen met anticonceptiepillen kan de effectiviteit van anticonceptiepillen verminderen. Als u anticonceptiepillen gebruikt samen met vitex agnus-castus, gebruik dan een aanvullende vorm van anticonceptie, zoals een condoom.

Oestrogenen werken samen met VITEX AGNUS-CASTUS

Vitex agnus-castus lijkt de hormoonspiegels in het lichaam te veranderen. Het gebruik van vitex agnus-castus samen met oestrogeenpillen kan de effecten van oestrogeenpillen verminderen.

Sommige oestrogeenpillen omvatten geconjugeerde paardenoestrogenen (premarin), ethinylestradiol, oestradiol en andere.

Medicijnen voor mentale aandoeningen (antipsychotica) werken samen met VITEX AGNUS-CASTUS

Vitex agnus-castus lijkt een chemische stof in de hersenen genaamd dopamine te beïnvloeden. Sommige medicijnen voor psychische stoornissen helpen dopamine te verminderen. Het gebruik van vitex agnus-castus samen met medicijnen voor mentale aandoeningen kan de effectiviteit van sommige medicijnen voor mentale aandoeningen verminderen.

Sommige medicijnen voor psychische aandoeningen zijn chloorpromazine (Thorazine), clozapine (Clozaril), fluphenazine (Prolixin), haloperidol (Haldol), olanzapine (Zyprexa), perphenazine (Trilafon), prochlorperazine (Compazine), quetiapine (Seroquel), risperidon) , thioridazine (Mellaril), thiothixeen (Navane) en anderen.

Medicijnen die worden gebruikt voor de ziekte van Parkinson (dopamine-agonisten) werken samen met VITEX AGNUS-CASTUS

Vitex agnus-castus bevat chemicaliën die de hersenen beïnvloeden. Deze chemicaliën beïnvloeden de hersenen op dezelfde manier als sommige medicijnen die voor de ziekte van Parkinson worden gebruikt. Het gebruik van vitex agnus-castus met deze medicijnen kan de effecten en bijwerkingen van sommige medicijnen die voor de ziekte van Parkinson worden gebruikt, versterken.

Sommige medicijnen die worden gebruikt voor de ziekte van Parkinson omvatten bromocriptine (Parlodel), levodopa (Dopar, onderdeel van Sinemet), pramipexol (Mirapex), ropinirol (Requip) en andere.

Metoclopramide (Reglan) werkt samen met VITEX AGNUS-CASTUS

Vitex agnus-castus lijkt een bepaalde chemische stof in de hersenen te beïnvloeden. Deze chemische stof wordt dopamine genoemd. Metoclopramide (Reglan) heeft ook invloed op dopamine. Het gebruik van vitex agnus-castus samen met metoclopramide kan de effectiviteit van metoclopramide (Reglan) verminderen.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

2 × 3 =