Kurkuma, effect, veiligheid en bijwerkingen

Kurkuma is een specerij die afkomstig is van de kurkuma plant. Het wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten. Je kent kurkuma waarschijnlijk als het belangrijkste kruid in curry. Het heeft een warme, bittere smaak en wordt vaak gebruikt om kerrie poeders, mosterd, boter en kazen op smaak te brengen of te kleuren. Maar de wortel van kurkuma wordt ook veel gebruikt om medicijnen te maken. Het bevat een geel gekleurde chemische stof genaamd curcumine, die vaak wordt gebruikt om voedsel en cosmetica te kleuren.

Kurkuma wordt vaak gebruikt voor aandoeningen met pijn en ontsteking, zoals artrose. Het wordt ook gebruikt voor hooikoorts, depressie, hoog cholesterol, een soort leverziekte en jeuk. Sommige mensen gebruiken kurkuma voor brandend maagzuur, denk- en geheugenvaardigheden, inflammatoire darmaandoeningen, stress en vele andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om dit gebruik te ondersteunen.

Gebruik en effectiviteit?


Mogelijk effectief voor

Hooikoorts. Het gebruik van curcumine, een chemische stof die wordt aangetroffen in kurkuma, lijkt hooikoortssymptomen zoals niezen, jeuk, loopneus en congestie te verminderen.

Depressie. Het meeste beschikbare onderzoek toont aan dat het nemen van curcumine, een chemische stof die voorkomt in kurkuma, depressiesymptomen vermindert bij mensen die al een antidepressivum gebruiken.

Hoge concentraties cholesterol of andere vetten (lipiden) in het bloed (hyperlipidemie). Kurkuma lijkt het gehalte aan bloedvetten, triglyceriden genaamd, te verlagen. De effecten van kurkuma op het cholesterolgehalte zijn tegenstrijdig. Er zijn veel verschillende kurkuma producten verkrijgbaar. Het is niet bekend welke het beste werken.

Ophoping van vet in de lever bij mensen die weinig of geen alcohol drinken (niet-alcoholische leververvetting). Onderzoek toont aan dat het nemen van kurkuma-extract markers van leverbeschadiging vermindert bij mensen met een leverziekte die niet door alcohol wordt veroorzaakt. Het lijkt ook de opbouw van meer vet in de lever te helpen voorkomen bij mensen met deze aandoening.

Artrose. Sommige onderzoeken tonen aan dat het nemen van kurkuma-extracten, alleen of in combinatie met andere kruideningrediënten, pijn kan verminderen en de functie kan verbeteren bij mensen met artrose in de knie. In sommige onderzoeken werkte kurkuma ongeveer even goed als ibuprofen voor het verminderen van artrosepijn. Maar het lijkt niet zo goed te werken als diclofenac voor het verbeteren van pijn en functie bij mensen met artrose.

Jeuk. Onderzoek suggereert dat het driemaal daags gedurende 8 weken innemen van kurkuma de jeuk vermindert bij mensen met een langdurige nierziekte. Vroeg onderzoek suggereert ook dat het dagelijks innemen van een specifiek combinatieproduct (C3 Complex, Sami Labs LTD) met curcumine plus zwarte peper of lange peper gedurende 4 weken de ernst van de jeuk vermindert en de kwaliteit van leven verbetert bij mensen met chronische jeuk veroorzaakt door mosterdgas.

Mogelijk niet effectief voor

Ziekte van Alzheimer. Het gebruik van kurkuma of een chemische stof in kurkuma genaamd curcumine lijkt de symptomen van de ziekte van Alzheimer niet te verbeteren. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat kurkuma het denken bij mensen met deze aandoening kan verergeren. Hoewel de studies tot nu toe klein en van lage kwaliteit waren, ondersteunt het huidige bewijs het gebruik van kurkuma voor de ziekte van Alzheimer niet.

Maagzweren. Sommige onderzoeken suggereren dat het driemaal daags innemen van kurkuma gedurende 8 weken maagzweren niet verbetert. Ook lijkt het innemen van kurkuma in poedervorm gedurende zes weken vier keer per dag minder effectief dan het nemen van een conventioneel antacidum.

Huidbeschadiging veroorzaakt door bestralingstherapie (stralingsdermatitis). Curcumine is een chemische stof in kurkuma. Het innemen van curcumine lijkt huidproblemen tijdens de bestralingsbehandeling niet te voorkomen.

Onvoldoende bewijs voor

Afname van geheugen en denkvaardigheden die normaal voorkomen met de leeftijd. Curcumine is een chemische stof in kurkuma. Sommige onderzoeken tonen aan dat curcumine het geheugen en de aandacht bij oudere volwassenen kan verbeteren. Sommige van deze volwassenen vertoonden tekenen van milde mentale achteruitgang voordat ze curcumine innamen. Maar ander onderzoek toont aan dat curcumine de mentale functie niet verbetert bij oudere mensen die geen tekenen van mentale achteruitgang vertonen.

Astma. Het toevoegen van kurkuma aan de standaardtherapie voor astma lijkt de longfunctie niet te verbeteren of de meeste astmasymptomen bij volwassenen of kinderen te verminderen. Maar het toevoegen van kurkuma aan de gebruikelijke astmabehandeling bij kinderen kan de behoefte aan reddingsinhalatoren verminderen en nachtelijk ontwaken verminderen.

Een bloedaandoening die het eiwitgehalte in het bloed verlaagt, hemoglobine genaamd (bèta-thalassemie). Mensen met bèta-thalassemie hebben mogelijk bloedtransfusies nodig. Dit kan te veel ijzer in het bloed veroorzaken. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van curcumine, een chemische stof in kurkuma, de hoeveelheid ijzer in het bloed bij mensen met bèta-thalassemie kan verminderen.

Een ongunstige huidreactie veroorzaakt door medicamenteuze behandeling tegen kanker (door chemotherapie geïnduceerd acraal erytheem). Het gebruik van kurkuma lijkt deze ongunstige huidreactie niet te helpen voorkomen bij mensen die worden behandeld met het kankermedicijn capecitabine. Maar het kan het aantal mensen met een ernstige huidreactie verminderen.

Niet-kankerachtige gezwellen in de dikke darm en het rectum (colorectaal adenoom). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van een kurkuma-extract dat wel doet Het vermindert niet het aantal gezwellen in de darmen van mensen met een aandoening die familiaire adenomateuze polyposis wordt genoemd.

Colonkanker, endeldarmkanker. Vroeg onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van curcumine, een chemische stof in kurkuma, gedurende 30 dagen het aantal precancereuze klieren in de dikke darm van mensen met een hoog risico op kanker kan verminderen.
Nierbeschadiging veroorzaakt door contrastkleurstoffen (contrastgeïnduceerde nefropathie). Curcumine is een chemische stof in kurkuma. Het gebruik van curcumine lijkt het risico op deze aandoening niet te verminderen bij mensen die al een nieraandoening hebben.
Operatie om de bloedtoevoer naar het hart te verbeteren (CABG-operatie). Vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van curcuminoïden, chemicaliën die in kurkuma worden aangetroffen, 3 dagen voor de operatie begint en 5 dagen na de operatie doorgaat, het risico op een hartaanval na een bypassoperatie kan verlagen.

Een type inflammatoire darmaandoening (ziekte van Crohn). Er zijn aanwijzingen dat het dagelijks innemen van curcumine, een chemische stof in kurkuma, gedurende een maand de stoelgang, diarree en maagpijn bij mensen met de ziekte van Crohn kan verminderen.
Suikerziekte. Vroeg onderzoek toont aan dat het gedurende 12 weken innemen van curcumine, een chemische stof die voorkomt in kurkuma, de bloedsuikerspiegel kan verlagen bij mensen met diabetes die dialyse ondergaan.
Indigestie (dyspepsie). Sommige onderzoeken tonen aan dat kurkuma gedurende zeven dagen vier keer per dag via de mond kan helpen bij het verbeteren van een maagklachten.

Spierpijn veroorzaakt door inspanning. Vroeg onderzoek suggereert dat kurkuma spierpijn na inspanning kan verminderen.
Een milde vorm van tandvleesaandoeningen (gingivitis). Vroeg onderzoek toont aan dat het gebruik van een mondspoeling met kurkuma even effectief is als een mondspoeling met medicamenteuze behandeling voor het verminderen van tandvleesaandoeningen bij mensen met gingivitis. Ander vroeg onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van curcumine, een chemische stof die in kurkuma voorkomt, gedurende vier weken tandvleesaandoeningen kan verminderen bij mensen met gingivitis.

Een infectie van het spijsverteringskanaal die kan leiden tot zweren (Helicobacter pylori of H. pylori). Vroeg onderzoek suggereert dat het dagelijks innemen van kurkuma gedurende 4 weken minder effectief is dan een conventionele behandeling voor het elimineren van bepaalde bacteriën (H. pylori) die maagzweren kunnen veroorzaken. Ander onderzoek toont aan dat het nemen van kurkuma samen met conventionele behandelingen voor het elimineren van deze bacteriën (H. pylori) de conventionele behandeling niet effectiever maakt. Maar het kan maagklachten helpen verminderen.

Prediabetes. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van kurkuma diabetes kan voorkomen bij sommige mensen met prediabetes.
Een langdurige aandoening van de dikke darm die maagpijn veroorzaakt (prikkelbare darmsyndroom of IBS). Sommige vroege onderzoeken tonen aan dat het dagelijks innemen van een kurkuma-extract gedurende 8 weken de symptomen van IBS vermindert bij mensen met IBS die verder gezond zijn. Ander vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van een capsule met kurkuma en venkel gedurende 30 dagen de pijn en kwaliteit van leven verbetert bij mensen met IBS.

Gewrichtspijn. Onderzoek toont aan dat het driemaal daags innemen van een specifiek product met kurkuma en andere ingrediënten gedurende 8 weken de ernst van gewrichtspijn vermindert. Maar het lijkt de stijfheid van de gewrichten niet te helpen of de gewrichtsfunctie te verbeteren.

Een ontstekingsaandoening die uitslag of zweren op de huid of mond veroorzaakt (lichen planus). Het innemen van een bepaald product dat chemicaliën bevat die in kurkuma worden aangetroffen, driemaal daags gedurende 12 dagen, kan huidirritatie veroorzaakt door lichen planus verminderen.

Symptomen van de menopauze. Curcumine is een chemische stof in kurkuma. Sommige onderzoeken tonen aan dat het nemen van curcumine opvliegers bij sommige postmenopauzale vrouwen kan verminderen. Maar het lijkt andere symptomen van de menopauze niet te verminderen.

Een groep symptomen die het risico op diabetes, hartaandoeningen en beroertes (metabool syndroom) verhogen. Vroeg onderzoek bij het metabool syndroom van mensen toont aan dat het innemen van curcumine, een chemische stof in kurkuma, gedurende 2-3 maanden het lipoproteïne-cholesterol met lage dichtheid (LDL) of een soort “slecht” cholesterol verlaagt. Curcumine heeft echter geen invloed op het gewicht, de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel of het gehalte aan andere lipiden bij deze mensen.

Zwelling (ontsteking) en zweren in de mond (orale mucositis). Vroeg onderzoek toont aan dat het zesmaal daags gedurende 6 weken zes keer per dag in de mond spoelen van een kurkuma-oplossing het risico op ontstekingen in de mond en / of slokdarm veroorzaakt door bestralingsbehandeling bij mensen met hoofd-halskanker vermindert.

Een ernstige tandvleesontsteking (parodontitis). Vroeg onderzoek toont aan dat het aanbrengen van kurkuma-gel naast het grondig reinigen van de tanden onder de tandvleesrand de tandvleesaandoeningen niet verbetert, maar de tandplak kan verminderen. Ander vroeg onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van curcumine, een chemische stof die in kurkuma voorkomt, gedurende vier weken tandvleesaandoeningen en bloedingen in het tandvlees bij mensen met deze aandoening kan verminderen.

Pijn na een operatie. Vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van curcumine, een chemische stof die voorkomt in kurkuma, na een operatie pijn, zwelling, vermoeidheid en de behoefte aan pijnstillers kan verminderen.
Premenstrueel syndroom (PMS). Onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van een kurkuma-extract gedurende 7 dagen voor een menstruatieperiode en doorgaat

Drie dagen nadat de menstruatie voorbij is, verbetert de pijn, de stemming en het gedrag bij vrouwen met PMS.
Prostaatkanker. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van curcumine, een chemische stof die wordt aangetroffen in kurkuma, een verhoging van het prostaatspecifieke antigeen (PSA) -niveau kan voorkomen en de progressie van kanker bij mannen met prostaatkanker kan vertragen. PSA-waarden worden gemeten om te controleren hoe goed de behandeling van prostaatkanker werkt.

Schilferende, jeukende huid (psoriasis). Vroeg onderzoek toont aan dat het aanbrengen van een tonicum van kurkuma op de hoofdhuid het uiterlijk en de symptomen van psoriasis verbetert bij mensen met psoriasis op de hoofdhuid.

Ontsteking en schade aan het rectum door bestralingstherapie. Vroeg onderzoek bij mensen met rectumschade door bestralingstherapie toont aan dat curcumine, een chemische stof die wordt aangetroffen in kurkuma, de ontsteking van het rectum of de blaas niet vermindert.
Reumatoïde artritis (RA). Vroeg onderzoek suggereert dat curcumine, een chemische stof die wordt aangetroffen in kurkuma, sommige RA-symptomen kan verminderen, waaronder pijn, ochtendstijfheid, wandeltijd en gewrichtszwelling. Ander onderzoek toont aan dat het tweemaal daags nemen van een kurkuma-product RA-symptomen beter vermindert dan conventionele medicatie. Maar curcumine lijkt niet te helpen als het in kleine hoeveelheden wordt gebruikt.

Spanning. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van kurkuma geformuleerd met voedingsvezels stress kan verminderen bij verder gezonde mensen.

Een auto-immuunziekte die een wijdverspreide zwelling veroorzaakt (systemische lupus erythematosus of SLE). Vroeg onderzoek suggereert dat het driemaal daags innemen van kurkuma gedurende 3 maanden de bloeddruk kan verlagen en de nierfunctie kan verbeteren bij mensen met nierontsteking (lupus nefritis) veroorzaakt door SLE.

Een type inflammatoire darmaandoening (colitis ulcerosa). Sommige vroege onderzoeken suggereren dat het nemen van curcumine, een chemische stof in kurkuma, samen met standaardtherapie voor colitis ulcerosa de symptomen kan verbeteren en remissie kan verhogen. Maar deze onderzoeken zijn over het algemeen van lage kwaliteit. En wanneer de resultaten van deze twee onderzoeken en een andere studie samen worden geanalyseerd, lijkt kurkuma de remissiecijfers niet te verbeteren. Er is meer onderzoek van hogere kwaliteit nodig om de rol van kurkuma bij colitis ulcerosa te bepalen.

Afwezigheid van menstruatieperioden (amenorroe).
Acne.
Kneuzingen.
Diarree.
Fibromyalgie.
Hoofdpijn.
Hepatitis.
Infectie van de luchtwegen.
Geelzucht.
Lever- en galblaasproblemen.
Menstruatieproblemen.
Zwaarlijvigheid.
Een pijnlijke mondziekte die het vermogen om de mond te openen vermindert (orale submukeuze fibrose).
Pijn.
Ringworm.
Huidbeschadiging veroorzaakt door bestralingstherapie (stralingsdermatitis).
Roodheid van de huid veroorzaakt door letsel of irritatie (erytheem).
Tuberculose.
Wond genezen.
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om kurkuma voor deze toepassingen te beoordelen.

Bijwerkingen en veiligheid van kurkuma

Bij orale inname: Kurkuma is WAARSCHIJNLIJK VEILIG als het voor korte tijd via de mond wordt ingenomen. Kurkuma-producten die dagelijks tot 8 gram curcumine leveren, lijken veilig te zijn bij gebruik tot 2 maanden, en tot 3 gram kurkuma lijkt veilig bij gebruik tot 3 maanden. Kurkuma veroorzaakt meestal geen ernstige bijwerkingen. Sommige mensen kunnen milde bijwerkingen krijgen, zoals maagklachten, misselijkheid, duizeligheid of diarree. Deze bijwerkingen komen vaker voor bij hogere doses. (!! lees de waarschuwingen hier onder en lees ook het artikel: de lichte en donkere kant van kurkuma)

Indien aangebracht op de huid: Kurkuma is WAARSCHIJNLIJK VEILIG wanneer aangebracht op de huid. Het is MOGELIJK VEILIG wanneer het als mondwater op de huid in de mond wordt aangebracht.

Bij toepassing in het rectum: Kurkuma is MOGELIJK VEILIG wanneer het als klysma wordt gebruikt.

Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Kurkuma is WAARSCHIJNLIJK VEILIG bij orale inname in voedselhoeveelheden tijdens zwangerschap of borstvoeding. Kurkuma is echter WAARSCHIJNLIJK ONVEILIG wanneer het tijdens de zwangerschap in medicinale hoeveelheden via de mond wordt ingenomen. Het kan een menstruatie bevorderen of de baarmoeder stimuleren, waardoor de zwangerschap in gevaar komt. Gebruik geen medicinale hoeveelheden kurkuma als u zwanger bent. Er is onvoldoende betrouwbare informatie om te weten of kurkuma veilig is om in medicinale hoeveelheden te gebruiken tijdens het geven van borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Galblaasproblemen: Kurkuma kan galblaasproblemen verergeren. Gebruik geen kurkuma als u galstenen of een obstructie van de galwegen heeft.

Bloedingsproblemen: het gebruik van kurkuma kan de bloedstolling vertragen. Dit kan het risico op blauwe plekken en bloeding verhogen bij mensen met bloedingsstoornissen.

Hormoongevoelige aandoening zoals borstkanker, baarmoederkanker, eierstokkanker, endometriose of baarmoederfibromen: kurkuma bevat een chemische stof genaamd curcumine, die kan werken als het hormoon oestrogeen. In theorie kan kurkuma hormoongevoelige aandoeningen verergeren. Wees voorzichtig, totdat er meer bekend is, als u een aandoening heeft die kan worden verergerd door blootstelling aan hormonen.

Onvruchtbaarheid: Kurkuma kan de testosteronniveaus verlagen en de beweging van het sperma verminderen bij orale inname door mannen. Dit kan de vruchtbaarheid verminderen. Kurkuma moet met voorzichtigheid worden gebruikt door mensen die proberen een baby te krijgen.

IJzergebrek: het nemen van grote hoeveelheden kurkuma kan de opname van ijzer voorkomen. Kurkuma moet met voorzichtigheid worden gebruikt bij mensen met ijzertekort.

Leverziekte: er bestaat enige bezorgdheid dat kurkuma de lever kan beschadigen, vooral bij mensen met een leveraandoening. Gebruik geen kurkuma als u leverproblemen heeft.

Chirurgie: kurkuma kan de bloedstolling vertragen. Het kan tijdens en na de operatie extra bloedingen veroorzaken. Stop met het gebruik van kurkuma ten minste 2 weken voor een geplande operatie.

Medicijnen die de bloedstolling vertragen (anticoagulantia / plaatjesaggregatieremmers)

Kurkuma kan de bloedstolling vertragen. Het gebruik van kurkuma samen met medicijnen die ook de stolling vertragen, kan de kans op blauwe plekken en bloedingen vergroten.

Sommige medicijnen die de bloedstolling vertragen, zijn onder meer aspirine, clopidogrel (Plavix), diclofenac (Voltaren, Cataflam, anderen), ibuprofen (Advil, Motrin, anderen), naproxen (Anaprox, Naprosyn, anderen), dalteparine (Fragmin), enoxaparine (Lovenox) , heparine, warfarine (Coumadin) en anderen.

ANDERE NAMEN):

Curcuma, Curcuma aromatica, Curcuma domestica, Curcumae longa, Curcumae Longae Rhizoma, Curcumine, Curcumine, Curcuminoid, Curcuminoïde, Curcuminoïdes, Curcuminoïden, Halada, Haldi, Haridra, Indian Saffron, Curcumae, Radjumae, Rajani de Huang, Racine , Rhizoma Cucurmae Longae, Safran Bourbon, Safran de Batallita, Safran des Indes, Kurkumawortel, Yu Jin.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

17 + 2 =