Ontsteking en voeding

Ontstekingen zijn een normale reactie van het lichaam op indringers. Het is een natuurlijk verdedigingsmechanisme. Maar het kan leiden tot ziekte wanneer ontstekingen chronisch worden. Experts van de Universiteit van Alabama zeggen dat er een manier is om ontstekingen te bestrijden: met voeding en dieet.

Het ontstekingsproces heeft 1 doel, namelijk om direct te reageren op gevaarlijke indringers en ze onschadelijk te maken, voordat de schade die ze toebrengen aan het lichaam te groot wordt. Problemen ontstaan wanneer de immuunreactie extreem wordt. Dan kan zelfs de schade die het immuunsysteem zelf toebrengt groter worden dan de schade die de ziekteverwekkers kunnen veroorzaken.

Ernstig overgewicht kan ook voor ontsteking zorgen, wat weer kan leiden tot hart en vaatziekten en ziekten van het metabolisme. Het verliezen van gewicht is gerelateerd aan een vermindering van ontstekingen. Het is aan te raden om voeding te eten met veel vezels, citrus vruchten (vanwege vitamine C en E), donkere bladgroenten, tomaten (vanwege lycopeen) en wilde zalm (vanwege omega 3)

 

Je hoeft niet gelijk je hele voedingspatroon overboord te gooien als het eten van een ontstekingsremmend dieet een overweldigende taak lijkt. Neem kleine stapjes door donkere bladgroenten door je salade te doen bijvoorbeeld. Of eet fruit bij je ontbijt. Neem minder gefrituurde maaltijden. Mensen zijn over het algemeen altijd op zoek naar een snelle oplossing, maar een ontstekingsremmend dieet heeft tijd nodig voordat het effect heeft.

Zoek je volgende bestemming