Lycopeen

Mensen proberen lycopeen voor het verlagen van de bloeddruk en hoge cholesterol, voor hartaandoeningen en kanker, en vele andere aandoeningen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat veel van deze toepassingen ondersteunt.

Hoe effectief is het?

De effectiviteitsbeoordelingen voor LYCOPEEN zijn als volgt:
Mogelijk niet effectief voor …

Blaaskanker. Onderzoek suggereert dat er geen verband is tussen lycopeenconsumptie in het dieet of lycopeenbloedspiegels en het risico op blaaskanker.
Diabetes. Onderzoek suggereert dat verhoogde lycopeenconsumptie in het dieet het risico op diabetes niet vermindert.
Ziekte van Parkinson. Onderzoek suggereert dat verhoogde lycopeenconsumptie in het dieet het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson niet vermindert.

Onvoldoende bewijs om de effectiviteit te beoordelen voor …

Leeftijdsgebonden oogziekte (leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, AMD). Onderzoek naar het effect van lycopeen bij AMD is inconsistent. Er zijn aanwijzingen dat mensen met een laag lycopeengehalte bijna twee keer zoveel kans hebben om AMD te ontwikkelen in vergelijking met mensen met een hoog niveau. Ander onderzoek suggereert echter dat er geen verband bestaat tussen lycopeengehaltes of lycopeeninname en het risico op AMD.

Amyotrofische laterale sclerose (ALS, de ziekte van Lou Gehrig). Lycopeen is een type carotenoïde. Vroeg onderzoek heeft uitgewezen dat diëten die rijk zijn aan carotenoïden zoals lycopeen verband houden met een verlaagd risico op ALS. Maar diëten die specifiek rijk zijn aan alleen lycopeen lijken niet in verband te staan ​​met een verminderd risico op ALS.

Astma. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van een product dat lycopeen bevat, astma-aanvallen niet voorkomt bij mensen met stabiele astma. Maar het kan de longfunctie na het sporten verbeteren bij mensen met astma die de neiging hebben om flare-ups te krijgen na het sporten.

Verharding van de slagaders (atherosclerose). Er zijn aanwijzingen dat hogere lycopeenbloedspiegels geassocieerd zijn met een verminderd risico op verharding van de slagaders. Er zijn ook vroege aanwijzingen dat hogere lycopeenbloedspiegels het risico op hartaandoeningen geassocieerd met verharding van de slagaders kunnen verminderen. Er lijkt echter geen verband te bestaan ​​tussen het lycopeengehalte en het risico op een beroerte.

Vergrote prostaat (goedaardige prostaathyperplasie). Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van lycopeen de snelheid van prostaatgroei kan vertragen en de symptomen bij mensen met deze aandoening kan verbeteren. Ander onderzoek vond echter geen verband tussen de inname van lycopeen in het dieet en de ontwikkeling van een vergrote prostaat.

Borstkanker Onderzoek naar de invloed van lycopeen op het risico op borstkanker is inconsistent. Er zijn aanwijzingen dat hogere bloedspiegels van lycopeen geassocieerd zijn met een lager risico op borstkanker. Ander onderzoek toont echter aan dat noch de inname van lycopeen noch de bloedspiegels van lycopeen verband houden met het risico op borstkanker.

Hartziekte. Sommige onderzoeken tonen aan dat vrouwen met hogere niveaus van lycopeen in hun bloed een verminderd risico hebben op het ontwikkelen van hartaandoeningen of een hartaanval. Maar ander onderzoek toont aan dat diëten die rijk zijn aan lycopeen geen verband houden met een verminderd risico op een hartaanval of beroerte bij vrouwen of mannen met een laag risico op hartaandoeningen. Onderzoek toont ook aan dat het nemen van een lycopeen-supplement de meeste risicofactoren voor hartaandoeningen, zoals hoge bloeddruk of hoge cholesterol, niet vermindert. Het is niet bekend of het gebruik van een lycopeen-supplement het risico op hartaandoeningen zoals een beroerte of een hartaanval vermindert.

Staar. Eén studie suggereert dat hogere lycopeenbloedspiegels geassocieerd zijn met een lager risico op het ontwikkelen van staar. Andere studies hebben echter geen verband gevonden tussen de inname van lycopeen of lycopeenbloedspiegels en het risico op het ontwikkelen van staar.

 
Baarmoederhalskanker. Onderzoek naar de invloed van lycopeen op het risico op baarmoederhalskanker is inconsistent. Er zijn aanwijzingen dat hogere lycopeenbloedspiegels of hogere lycopeeninname in het dieet is gekoppeld aan een lager risico op baarmoederhalskanker. Andere studies hebben deze link niet gevonden.

Darm- en rectumkanker. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat diëten die rijk zijn aan lycopeen verband houden met een verminderd risico op darm- en rectumkanker. Maar ander onderzoek heeft geen verband gevonden tussen de inname van lycopeen in het dieet en het risico op darm- en rectumkanker.

Kanker die de buis aantast die de keel en maag verbindt (slokdarmkanker). Vroeg onderzoek heeft uitgewezen dat diëten die rijk zijn aan lycopeen verband houden met een verminderd risico op slokdarmkanker.

Spierbeschadiging veroorzaakt door inspanning. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van een combinatie van lycopeen en andere ingrediënten de spierschade kan verminderen die optreedt bij een langeafstandsloop van 2 uur.

Hersentumor (glioom). Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het gedurende 3 maanden oraal innemen van lycopeen de respons op radiotherapie en chemotherapie bij mensen met hersentumoren niet verbetert.

Zweren veroorzaakt door een infectie met H. pylori. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het gelijktijdig gebruik van lycopeen en antibiotica niet helpt bij de behandeling van een H. pylori-infectie in vergelijking met alleen antibiotica.

Humaan papillomavirus (HPV) infectie. Vrouwen met hogere niveaus van lycopeen in hun bloed lijken sneller te herstellen van aan kanker gerelateerde HPV-infectie dan vrouwen met lagere lycopeenbloedspiegels.

Hoge cholesterol. Vroeg onderzoek toont aan dat dagelijks 6 maanden dagelijks een specifiek lycopeen supplement (LycoRed, Jagsonpal Pharmaceuticals, India) via de mond wordt ingenomen, het totale cholesterol en lipoproteïne met lage dichtheid (LDL of “slechte”) cholesterol verlaagt en lipoproteïne met een hoge dichtheid verhoogt (HDL of ” goed “) cholesterol. Ander bewijs suggereert echter dat lycopeen geen invloed heeft op het cholesterolgehalte bij gezonde volwassenen of bij mensen met hartaandoeningen.

Hoge bloeddruk. Vroeg onderzoek toont aan dat dagelijks 8 weken lycopeen gebruiken de bloeddruk lijkt te verlagen bij mensen met hoge bloeddruk. Het gebruik van ditzelfde product verlaagde de bloeddruk echter niet bij mensen met pre-hypertensie.

Longkanker. Onderzoek naar de invloed van lycopeen op het risico op longkanker is niet consistent. Sommige onderzoeken tonen aan dat een lagere inname van lycopeen in het dieet is gekoppeld aan een verhoogd risico op longkanker. Ander onderzoek suggereert echter dat er geen verband bestaat tussen de consumptie van lycopeen in het dieet of de bloedspiegels van lycopeen en het risico op longkanker.

Mannelijke vruchtbaarheidsproblemen. Vroeg onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van lycopeen gedurende 3 maanden de spermakwaliteit verbetert bij sommige mannen met vruchtbaarheidsproblemen vanwege onbekende oorzaken.
Menopauzale symptomen. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks 8 weken lang dagelijks gebruiken van een specifiek product dat lycopeen, calcium, vitamine D3, astaxanthine en citrusbioflavonoïden bevat, symptomen van de menopauze, waaronder opvliegers, gewrichtspijn, angst en depressie, vermindert.

Witte pre-kankerachtige vlekken in de mond (orale leukoplakie). Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het tweemaal daags innemen van een specifiek lycopeen-supplement witte pre-kankerachtige plekken in de mond verbetert.

Een mondaandoening die orale submukeuze fibrose wordt genoemd. Sommige mensen met deze aandoening kunnen hun mond niet zo wijd openen als normaal. Het gebruik van lycopeen gedurende 2-3 maanden kan deze mensen helpen hun mond een beetje meer te openen.
Eierstokkanker. Er is inconsistent bewijs over het effect van lycopeen op het risico op eierstokkanker. Sommige onderzoeken tonen aan dat een dieet rijk aan carotenoïden, waaronder lycopeen, lijkt te helpen bij het voorkomen van eierstokkanker bij jonge (premenopauzale) vrouwen. Ander onderzoek toont echter aan dat het risico op het ontwikkelen van eierstokkanker niet gekoppeld is aan lycopeenbloedspiegels of lycopeeninname uit de voeding.

Alvleesklierkanker. Sommige vroege onderzoeken tonen aan dat een dieet met veel lycopeen, voornamelijk uit tomaten, het risico op het ontwikkelen van pancreaskanker lijkt te verlagen.

Tandvleesaandoeningen. Onderzoek naar de effecten van lycopeen op gingivitis is inconsistent. Sommige onderzoeken tonen aan dat het nemen van een specifiek lycopeen-supplement gedurende 2 weken via de mond of het ontvangen van een enkele dosis lycopeengel in het tandvlees tandvleesaandoeningen vermindert. Maar ander onderzoek toont aan dat het nemen van een product dat lycopeen en andere vitamines en mineralen bevat, tandvleesaandoeningen niet vermindert.

Polymorfe lichtuitbarsting (PMLE). Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat een combinatieproduct met lycopeen en andere ingrediënten huidreacties op licht bij mensen met PMLE kan verminderen.

Zoek je volgende bestemming