Aziatische ginseng, effectiviteit en bijwerkingen

Aziatische ginseng is afkomstig uit China en Korea en wordt al eeuwen gebruikt tegen allerlei kwaaltjes. Aziatische Ginseng is een van de verschillende soorten echte ginseng (de andere is de Amerikaanse ginseng, Panax quinquefolius). Het kruid genaamd Siberische ginseng of eleuthero (Eleutherococcus senticosus) is geen echte ginseng. 

 

Aziatische ginseng wordt gebruikt om de algehele gezondheid te ondersteunen en het immuunsysteem te stimuleren:

 

verbeteren van de gezondheid van mensen die herstellen van een ziekte

*  het vergroten van een gevoel van welzijn en uithoudingsvermogen;

*verbetering van zowel de mentale en fysieke prestaties; d

*de behandeling van erectiestoornissen,

*hepatitis C,

*en symptomen die verband houden met de menopauze;

*en verlaging van bloed glucose en

*controle van de bloeddruk.
De wortel van de Aziatische ginseng bevat actieve chemische bestanddelen genaamd ginsenosiden (of panaxosides), Van deze stoffen wordt gedacht dat ze verantwoordelijk zijn voor de geacht voor de beweerde geneeskrachtige eigenschappen. De wortel wordt gedroogd en gebruikt om tabletten of capsules, extracten en thee van te maken. Het wordt ook gebruikt om preparaten voor uitwendig gebruik van te maken.

Wat zegt de wetenschap

 • Sommige studies hebben aangetoond dat Ginseng de bloedglucose spiegel verlaagd. Andere studies wijzen op mogelijke positieve effecten op het immuunsysteem.

 • Hoewel Ginseng uitgebreid bestudeerd werd voor een verscheidenheid aan toepassingen, geven de onderzoeksresultaten tot dusver geen overtuigend bewijs dat gezondheidsclaims juist zijn.

Bijwerkingen en Waarschuwingen

• gebruik op korte termijn van ginseng in de aanbevolen doseringen blijkt veilig voor de meeste mensen te zijn. Sommige bronnen suggereren dat langdurig gebruik bijwerkingen kan veroorzaken.

 • De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, slaap en gastro-intestinale problemen.

 • Aziatische ginseng kan allergische reacties veroorzaken.

• Er zijn meldingen van gevoelige borsten, onregelmatige menstruatie, en hoge bloeddruk in verband met de Aziatische ginseng producten, maar componenten van deze producten werden niet geanalyseerd, dus effecten kunnen te wijten zijn aan een ander kruid  in het product.

• Aziatische ginseng kan de bloedsuikerspiegel te verlagen; dit effect kan sterker zijn voor mensen met diabetes. Daarom moeten  mensen met diabetes extra voorzichtig te zijn met Aziatische ginseng, vooral als ze medicijnen gebruiken die de bloedsuikerspiegel te verlagen of als ze andere kruiden nemen, zoals fenegriek. Fenegriek verlaagd eveneens de bloedsuiker spiegel.

 

Zoek je volgende bestemming