fenegriek, informatie en bijwerkingen

Fenegriek zit in de kruidenmix garam masala. Het wordt gebruikt om imitatie ahornsiroop op smaak te brengen en als smaakmaker. De extracten zitten ook in zeep en cosmetica.
Historisch gezien werd fenegriek gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, waaronder spijsverteringsproblemen en om een ​​bevalling te veroorzaken.
Tegenwoordig wordt fenegriek gebruikt als voedingssupplement voor diabetes, om de melkproductie tijdens borstvoeding te stimuleren en voor andere gezondheidsproblemen. Het wordt ook topisch gebruikt als verband voor wonden of eczeem.
Van de zaden worden capsules, poeders, theeën, vloeibare extracten en een verband voor de huid gemaakt.

Hoeveel weten we?

We hebben weinig overtuigend bewijs over de effecten van fenegriek op gezondheidsproblemen, hoewel we wel een behoorlijke hoeveelheid informatie hebben over de mogelijke bijwerkingen.

Enkele kleine studies hebben aangetoond dat fenegriek kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen bij mensen met diabetes (over het algemeen type 2), maar het bewijs is zwak.


Sommige onderzoeken suggereren – maar hebben niet bewezen – dat fenegriek de melkproductie kan verhogen bij vrouwen die borstvoeding geven.
Er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs om het gebruik van fenegriek voor een gezondheidstoestand te ondersteunen.

Wat weten we over veiligheid en bijwerkingen van fenegriek?

Gebruik fenegriek niet tijdens de zwangerschap omdat dit de samentrekkingen van de baarmoeder kan beïnvloeden.
Fenegriek kan als oestrogeen in het lichaam werken en onveilig zijn voor vrouwen met hormoongevoelige kankers.
Bijwerkingen van fenegriek kunnen diarree zijn; een esdoorn-achtige geur van de urine, moedermelk en transpiratie; en een verergering van astma.
Er is weinig informatie over de risico’s van het nemen van fenegriek tijdens het geven van borstvoeding.
Fenegriek mag niet worden gebruikt in plaats van conventionele medische zorg of om het zoeken naar zorg uit te stellen als u gezondheidsproblemen heeft. Dit geldt vooral als u diabetes heeft.

Algemene naam: fenegriek
Latijnse naam:
Trigonella foenum-graecum

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

19 − twee =