Maca, bijwerkingen en veiligheid

Maca is een plant die groeit in centraal Peru op de hoge plateaus van het Andesgebergte. In dit gebied wordt het al minstens 3000 jaar als groenteteelt verbouwd. Maca is een familielid van de radijs en heeft een geur vergelijkbaar met butterscotch. De wortel wordt gebruikt om medicijnen te maken.

Mensen nemen maca voor “vermoeid bloed” (bloedarmoede), verbetering van de vruchtbaarheid, seksuele disfunctie en andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om dit gebruik te ondersteunen.

In voedsel wordt maca gebakken of geroosterd gegeten, bereid als een soep en gebruikt voor het maken van een gefermenteerde drank genaamd maca chicha.

In de landbouw wordt het gebruikt om de vruchtbaarheid van vee te verhogen.

Wat is de werking van maca?


Macawortel bevat veel chemicaliën, waaronder vetzuren en aminozuren. Er is echter niet genoeg informatie om te weten hoe Maca zou kunnen werken.

 Macawortelpoeder is erg voedzaam en is een geweldige bron van verschillende belangrijke vitamines en mineralen.

28 gram maca- wortelpoeder bevat:

Calorieën: 91
Koolhydraten: 20 gram
Eiwit: 4 gram
Vezels: 2 gram
Vet: 1 gram
Vitamine C: 133% van de ADH
Koper: 85% van de ADH
IJzer: 23% van de ADH
Kalium: 16% van de ADH
Vitamine B6: 15% van de ADH
Mangaan: 10% van de ADH

Gebruik en effectiviteit?


Onvoldoende bewijs voor:

Seksuele problemen veroorzaakt door antidepressiva (door antidepressiva veroorzaakte seksuele disfunctie). Vroeg onderzoek suggereert dat maca tweemaal daags gedurende 12 weken de seksuele disfunctie enigszins verbetert bij vrouwen die antidepressiva gebruiken.

Aandoeningen bij een man die hem beletten een vrouw zwanger te maken binnen een jaar na het proberen zwanger te worden (mannelijke onvruchtbaarheid). Vroeg onderzoek toont aan dat het dagelijks nemen van een specifiek Macaproduct gedurende 4 maanden het aantal sperma en sperma bij gezonde mannen verhoogt. Maar het is niet duidelijk of dit resulteert in een verbeterde vruchtbaarheid.

Gezondheidsproblemen na de menopauze / overgangsklachten. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks gebruiken van maca-poeder gedurende 6 weken de depressie en angst bij postmenopauzale vrouwen licht verbetert. Het kan ook seksuele problemen verbeteren. Maar deze voordelen zijn erg klein.

Toenemend seksueel verlangen bij gezonde mensen. Vroeg onderzoek toont aan dat het dagelijks nemen van een specifiek Macaproduct gedurende 12 weken het seksuele verlangen bij gezonde mannen kan verhogen.

Afvallen Er is geen bewijs dat maca zou kunnen helpen bij gewichtsverlies.

Acne Er is geen bewijs dat maca acne zou kunnen verminderen.
“Vermoeid bloed” (bloedarmoede).
Leukemie.
Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).
Verbetering van energie en atletische prestaties.
Verbetering van het geheugen.
Depressie.
Vrouwelijke hormoononbalans.
Menstruatieproblemen
Symptomen van de menopauze.
Osteoporose.
Maagkanker.
Tuberculose.
Versterking van het immuunsysteem.
HIV / AIDS.
Andere condities. Meer bewijs is nodig om de effectiviteit van maca voor deze toepassingen te beoordelen.

Bijwerkingen van maca en veiligheid


Wanneer via de mond ingenomen: Maca is  Waarschijnlijk VEILIG voor de meeste mensen wanneer het wordt ingenomen in hoeveelheden die in levensmiddelen worden aangetroffen. Maca is MOGELIJK VEILIG wanneer het oraal in grotere hoeveelheden als geneesmiddel wordt ingenomen, op korte termijn. Doses tot 3 gram per dag lijken veilig te zijn wanneer ze gedurende maximaal 4 maanden worden ingenomen.

Er is slechts anekdotisch bewijs dat maca slaapproblemen kan veroorzaken.


Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: er is onvoldoende betrouwbare informatie over de veiligheid van het gebruik van maca als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Hormoongevoelige aandoeningen zoals borstkanker, baarmoederkanker, eierstokkanker, endometriose of baarmoederfibromen: extracten van Maca kunnen werken als oestrogeen. Als u een aandoening heeft die door blootstelling aan oestrogeen kan verergeren, gebruik deze extracten dan niet.

ANDERE NAMEN):


Ayak Chichira, Ayak Willku, Ginseng Andino, Ginseng Péruvien, Lepidium meyenii, Lepidium peruvianum, Maca Maca, Maca Péruvien, Maino, Maka, Peruaanse GinsengOverzicht informatie

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

twee × 1 =