IJzer, voordelen en waarschuwingen

IJzer is een mineraal. Het meeste ijzer in het lichaam wordt aangetroffen in het hemoglobine van rode bloedcellen en in het myoglobine van spiercellen. IJzer is nodig voor het transport van zuurstof en kooldioxide. Het heeft ook andere belangrijke rollen in het lichaam. IJzer is te vinden in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, tofu, bonen, spinazie, granen en ander voedsel.

IJzer wordt meestal gebruikt voor het voorkomen en behandelen van bloedarmoede veroorzaakt door een laag ijzergehalte. Het wordt ook gebruikt voor bloedarmoede veroorzaakt door abnormaal hevig bloeden tijdens de menstruatie (menorragie), zwangerschap of nierproblemen.

Hoe werkt ijzer in het lichaam?


IJzer helpt rode bloedcellen zuurstof van de longen naar cellen in het hele lichaam te transporteren. IJzer speelt ook een rol bij veel belangrijke functies in het lichaam.


Gebruik en effectiviteit?


Effectief voor

Laag gehalte aan rode bloedcellen bij mensen met een langdurige ziekte (anemie). Veel ziekten zoals kanker, nierproblemen of hiv / aids kunnen bloedarmoede veroorzaken. Het gebruik van ijzer samen met andere medicijnen zoals epoëtine alfa kan helpen bij de opbouw van rode bloedcellen en het voorkomen of behandelen van bloedarmoede bij mensen met deze aandoeningen. IJzer door injectie krijgen werkt sneller dan ijzer via de mond innemen.

Laag gehalte aan gezonde rode bloedcellen (bloedarmoede) als gevolg van ijzertekort. Het innemen van ijzer via de mond of door injectie is effectief voor het behandelen en voorkomen van bloedarmoede die wordt veroorzaakt door te weinig ijzer in het lichaam. Voor mensen met milde bloedarmoede als gevolg van ijzertekort, kunnen ijzersupplementen om de dag via de mond worden ingenomen om mogelijk bijwerkingen te verminderen. Maar voor mensen met ernstige bloedarmoede kan dagelijkse dosering van orale supplementen de voorkeur hebben vanwege een snellere respons.
Laag ijzergehalte bij zwangere vrouwen. Het gebruik van ijzer via de mond tijdens de zwangerschap kan het risico op bloedarmoede door te weinig ijzer in het lichaam verminderen.

Mogelijk effectief voor

Hoest veroorzaakt door geneesmiddelen die ACE-remmers worden genoemd. Medicijnen die worden gebruikt voor hoge bloeddruk, ACE-remmers genaamd, kunnen soms hoesten als bijwerking veroorzaken. Sommige onderzoeken tonen aan dat het innemen van ijzer via de mond deze bijwerking kan verminderen of voorkomen. De ACE-remmers omvatten captopril (Capoten), enalapril (Vasotec), lisinopril (Prinivil, Zestril) en vele anderen.

Geheugen- en denkvaardigheden (cognitieve functie). Het innemen van ijzer via de mond kan het denken, het leren en het geheugen helpen verbeteren bij kinderen van 6-18 jaar met een laag ijzergehalte. Een vroege studie suggereert dat het nemen van ijzer de aandacht zou kunnen verbeteren bij meisjes van 13-18 jaar met een onbekende ijzerstatus.

Hartfalen. Tot 20% van de mensen met hartfalen hebben ook een laag ijzergehalte. Sommige onderzoeken tonen aan dat het toedienen van ijzer via injectie de symptomen van hartfalen, zoals het vermogen om te oefenen, kan verbeteren. Maar ijzer via de mond innemen lijkt niet te helpen bij symptomen van hartfalen.

Een aandoening die ongemak in de benen veroorzaakt en een onweerstaanbare drang om de benen te bewegen (rustelozebenensyndroom of RLS). Onderzoek toont aan dat het innemen van ijzer via de mond symptomen van RLS vermindert, zoals ongemak in de benen en slaapproblemen. In feite wordt het gebruik van ijzer om de symptomen te verbeteren aanbevolen voor mensen met RLS en een laag ijzergehalte. Sommige mensen met RLS hebben ook verbeterde symptomen nadat ze ijzer in de ader hebben geïnjecteerd (via IV). Maar het is te vroeg om te weten of alle vormen van ijzer werken als ze worden toegediend via IV.

Mogelijk niet effectief voor

Vroeggeboorte. Het gebruik van ijzer tijdens de zwangerschap vanaf het tweede trimester lijkt de duur van de zwangerschap niet te verlengen of het gewicht van het kind bij de geboorte te verhogen. Ook kan het gebruik van ijzer voordat u zwanger wordt en het een paar weken na de zwangerschap doorgaan, het risico op vroeggeboorte vergroten bij vrouwen die in gebieden wonen waar malaria veel voorkomt. Dit kan zijn omdat malaria het vermogen van het lichaam om ijzer te absorberen vermindert. Het overtollige ijzer dat niet wordt opgenomen, kan negatieve effecten hebben op het lichaam, wat kan leiden tot vroeggeboorte bij zwangere vrouwen met malaria.

Onvoldoende bewijs voor

Atletische prestatie. Vroeg onderzoek toont aan dat het innemen van ijzer via de mond het vermogen om te oefenen bij jongere vrouwen en kinderen kan verbeteren.

Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD). Ontwikkelend onderzoek toont aan dat het innemen van ijzer via de mond gedurende 1-3 maanden sommige symptomen van aandachtsproblemen bij kinderen met ADHD en een laag ijzergehalte verbetert.

Ademhalingsaanvallen. Vroeg onderzoek suggereert dat het innemen van ijzer via de mond of via een injectie het aantal ademhalingsaanvallen bij kinderen vermindert.

Kinder ontwikkeling. Vroeg onderzoek toont aan dat ijzer het denken of leren bij zuigelingen en kinderen die geen bloedarmoede hebben niet verbetert. Het is ook niet bekend of ijzer de bewegingsvaardigheden van een kind zal verbeteren. Ander vroeg bewijs toont aan dat het nemen van ijzer de groei bij kinderen niet verhoogt. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat zuigelingen met een laag ijzergehalte de verbale en sociale vaardigheden in de kindertijd hebben vertraagd, maar het is niet bekend of het nemen van ijzer deze problemen oplost.

Kanker van de slokdarm. Vroeg onderzoek toont aan dat mensen die ijzersupplementen gebruiken 32% minder kans hebben op het ontwikkelen van één type slokdarmkanker.

Depressie na de bevalling (postpartumdepressie). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van ijzer de symptomen van depressie na de bevalling kan verminderen.
Een type inflammatoire darmziekte (ziekte van Crohn).
Aften.
Niet zwanger kunnen worden binnen een jaar nadat u heeft geprobeerd zwanger te worden (onvruchtbaarheid).
Abnormaal hevig bloeden tijdens de menstruatie (menorragie).
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om ijzer voor deze toepassingen te beoordelen.

Bijwerkingen en veiligheid van ijzer als supplement


Bij orale inname: ijzer is WAARSCHIJNLIJK VEILIG voor de meeste mensen wanneer het in de juiste hoeveelheden via de mond wordt ingenomen. Het kan bijwerkingen veroorzaken zoals maagklachten en pijn, constipatie of diarree, misselijkheid en braken. Het innemen van ijzersupplementen met voedsel lijkt sommige van deze bijwerkingen te verminderen. Voedsel kan echter ook verminderen hoe goed het lichaam ijzer kan opnemen. IJzer moet indien mogelijk op een lege maag worden ingenomen. Als het te veel bijwerkingen veroorzaakt, kan het met voedsel worden ingenomen. Probeer ijzer te vermijden met voedingsmiddelen die zuivelproducten, koffie, thee of ontbijtgranen bevatten.

Er zijn veel vormen van ijzerproducten zoals ferrosulfaat, ferrogluconaat, ferrofumaraat en andere. Sommige producten, zoals producten met een polysaccharide-ijzercomplex (Niferex-150, enz.), Claimen minder bijwerkingen te veroorzaken dan andere. Maar er is geen betrouwbaar bewijs om deze bewering te ondersteunen.

Sommige ijzerproducten met een maagsapresistente of gecontroleerde afgifte kunnen misselijkheid bij sommige mensen verminderen; het lichaam kan deze producten echter mogelijk niet goed opnemen.

Vloeibare ijzersupplementen kunnen tanden zwart maken.

Bij toediening via IV: IJzer is WAARSCHIJNLIJK VEILIG voor de meeste mensen wanneer het in geschikte hoeveelheden via IV wordt gegeven.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: IJzer is WAARSCHIJNLIJK VEILIG voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven en die voldoende ijzer in hun lichaam hebben opgeslagen wanneer ze worden gebruikt in doses die lager zijn dan de aanvaardbare bovengrens van inname (UL) van 45 mg elementair ijzer per dag. De UL is het hoogste niveau van inname waarbij geen schadelijke bijwerkingen worden verwacht. IJzer is echter WAARSCHIJNLIJK ONVEILIG wanneer het in hoge doses via de mond wordt ingenomen. Als u geen ijzertekort heeft, neem dan niet meer dan 45 mg elementair ijzer per dag. Hogere doses veroorzaken maag- en darmbijwerkingen zoals misselijkheid en braken en kunnen bij sommige vrouwen zelfs vroeggeboorte veroorzaken. Hogere doses ijzer kunnen hoge hemoglobinespiegels in het bloed veroorzaken. Hoge hemoglobinespiegels op het moment van bevalling worden geassocieerd met slechte zwangerschapsresultaten.

Kinderen: Hoge doses ijzer zijn WAARSCHIJNLIJK ONVEILIG, voor kinderen. IJzer is de meest voorkomende oorzaak van sterfgevallen door vergiftiging bij kinderen. Doses van slechts 60 mg / kg kunnen fataal zijn. IJzervergiftiging kan veel ernstige problemen veroorzaken, waaronder maag- en darmklachten, leverfalen, gevaarlijk lage bloeddruk en overlijden. Als u vermoedt dat een kind meer dan de aanbevolen hoeveelheid ijzer heeft ingenomen, bel dan onmiddellijk uw arts of het dichtstbijzijnde antigifcentrum.

Diabetes: er bestaat bezorgdheid dat een dieet met veel ijzer het risico op hartaandoeningen bij vrouwen met diabetes type 2 kan verhogen, hoewel dit niet is bewezen. Als u diabetes heeft, bespreek uw ijzerinname dan met uw zorgverlener.

Hemoglobine-ziekten: het gebruik van ijzer kan ijzerstapeling veroorzaken bij mensen met deze aandoeningen. Als u een hemoglobineziekte heeft, gebruik dan geen ijzer tenzij uw arts u dit heeft voorgeschreven.

Een erfelijke aandoening die de vorming van bloedvaten beïnvloedt (erfelijke hemorragische telangiëctasieën of HHT): het gebruik van ijzer kan het risico op bloedneuzen bij patiënten met HHT verhogen. Voorzichtig gebruiken.

Inflammatoire darmziekte (colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn): ijzer kan irritatie veroorzaken en deze aandoeningen verergeren. Wees voorzichtig met ijzer.

Premature baby’s: het toedienen van ijzer aan premature baby’s met lage bloedspiegels van vitamine E kan ernstige problemen veroorzaken. Lage vitamine E-waarden moeten worden behandeld voordat ijzer wordt toegediend. Praat met uw arts voordat u een te vroeg geboren baby ijzer geeft.

Maag- of darmzweren: ijzer kan irritatie veroorzaken en deze aandoeningen verergeren. Wees voorzichtig met ijzer.

Interacties?
Matige interactie

Wees voorzichtig met deze combinatie
!

Antibiotica (chinolonen-antibiotica) werken samen met IJZER

IJzer kan de hoeveelheid antibioticum die het lichaam absorbeert verminderen. Het gebruik van ijzer samen met sommige antibiotica kan de effectiviteit van sommige antibiotica verminderen. Om deze interactie te voorkomen, moet u twee uur vóór of twee uur na het innemen van antibiotica ijzer innemen.

Sommige van deze antibiotica die kunnen interageren met quercetine zijn ciprofloxacine (Cipro), enoxacine (Penetrex), norfloxacine (Chibroxin, Noroxin), sparfloxacine (Zagam), trovafloxacine (Trovan) en grepafloxacine (Raxar).

Antibiotica (tetracycline-antibiotica)

IJzer kan zich hechten aan tetracycline-antibiotica in de maag en verminderen hoeveel tetracycline-antibiotica het lichaam kan opnemen. Het gebruik van ijzer samen met tetracycline-antibiotica kan de effectiviteit van tetracycline-antibiotica verminderen. Om deze interactie te voorkomen, dient u ijzer twee uur vóór of vier uur na inname van tetracyclines in te nemen.

Sommige tetracycline-antibiotica zijn demeclocycline (Declomycin), minocycline (Minocin) en tetracycline (Achromycin).

Bisfosfonaten

IJzer kan de hoeveelheid bisfosfaat die het lichaam absorbeert verminderen. Het gebruik van ijzer samen met bisfosfaten kan de effectiviteit van bisfosfaten verminderen. Om deze interactie te voorkomen, moet u bisfosfonaat ten minste twee uur vóór het ijzer of later op de dag innemen.

Sommige bisfosfonaten omvatten alendronaat (Fosamax), etidronaat (Didronel), risedronaat (Actonel), tiludronaat (Skelid) en andere.

Levodopa

IJzer kan de hoeveelheid levodopa die het lichaam absorbeert verminderen. Het gebruik van ijzer samen met levodopa kan de werkzaamheid van levodopa verminderen. Gebruik ijzer en levodopa niet tegelijkertijd.

Levothyroxine

Levothyroxine wordt gebruikt voor een lage schildklierfunctie. IJzer kan de hoeveelheid levothyroxine die het lichaam absorbeert verminderen. Het gebruik van ijzer samen met levothyroxine kan de werkzaamheid van levothyroxine verminderen.

Sommige merken die levothyroxine bevatten, zijn onder meer Armor Thyroid, Eltroxin, Estre, Euthyrox, Levo-T, Levothroid, Levoxyl, Synthroid, Unithroid en anderen.

Methyldopa (Aldomet)

IJzer kan de hoeveelheid methyldopa (Aldomet) die het lichaam absorbeert, verminderen. Het gebruik van ijzer samen met methyldopa (Aldomet) kan de effectiviteit van methyldopa (Aldomet) verminderen. Om deze interactie te voorkomen, dient u ijzer ten minste twee uur vóór of na het innemen van methyldopa (Aldomet) in te nemen.

Mycofenolaatmofetil (CellCept)

IJzer kan de hoeveelheid mycofenolaatmofetil (CellCept) die het lichaam absorbeert, verminderen. Het gebruik van ijzer samen met mycofenolaatmofetil (CellCept) kan de werkzaamheid van mycofenolaatmofetil (CellCept) verminderen. Om deze interactie te voorkomen, dient u ijzer ten minste twee uur na mycofenolaatmofetil (CellCept) in te nemen.

Penicillamine (Cuprimine, Depen)

Penicillamine wordt gebruikt voor de ziekte van Wilson en reumatoïde artritis. IJzer kan de hoeveelheid penicillamine die uw lichaam opneemt verminderen en de effectiviteit van penicillamine verminderen. Om deze interactie te voorkomen, dient u ijzer twee uur vóór of twee uur na inname van penicillamine in te nemen.

Kleine interactie

Wees waakzaam met deze combinatie
!

Chloramphenicol

IJzer is belangrijk voor het aanmaken van nieuwe bloedcellen. Chlooramfenicol kan nieuwe bloedcellen doen afnemen. Langdurig gebruik van chlooramfenicol kan de effecten van ijzer op nieuwe bloedcellen verminderen. Maar de meeste mensen nemen chlooramfenicol maar een korte tijd, dus deze interactie is geen groot probleem.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

4 × 5 =