Hyaluronzuur: effectiviteit en bijwerkingen

Hyaluronzuur is een stof die van nature in het menselijk lichaam aanwezig is. Het wordt in de hoogste concentraties aangetroffen in vloeistoffen in de ogen en gewrichten. Het hyaluronzuur dat als medicijn wordt gebruikt, wordt gewonnen uit hanenkammen of gemaakt door bacteriën in het laboratorium.

Mensen gebruiken hyaluronzuur voor verschillende gewrichtsaandoeningen, urineweginfecties , zure reflux, droge ogen, vaginale pijn, veroudering en vele andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om deze toepassingen te ondersteunen.

Hoe werkt het?


Hyaluronzuur werkt door te werken als een kussen en smeermiddel in de gewrichten en andere weefsels. Bovendien kan het de manier waarop het lichaam op letsel reageert, beïnvloeden.

Gebruik en effectiviteit?


Waarschijnlijk effectief voor

Cataract. Het injecteren van hyaluronzuur in het oog is effectief bij gebruik tijdens staaroperaties door een oogchirurg.
Zwelling (ontsteking) en zweren in de mond (orale mucositis). Hyaluronzuur is effectief voor het behandelen van zweertjes in de mond wanneer het wordt aangebracht als een gel of als spoeling.

Mogelijk effectief voor

Ouder wordende huid. Sommige onderzoeken tonen aan dat het injecteren van een specifiek hyaluronzuurproduct (Juvéderm Ultra Plus, Allergan) in rimpels in het gezicht rimpels tot een jaar kan verminderen. Ook het innemen van een product met hyaluronzuur en andere ingrediënten (GliSODin Skin Nutrients Advanced Anti-Aging Formula) via de mond lijkt rimpels en schade door de zon te verminderen bij gebruik gedurende 3 maanden.

Droge ogen. Het meeste onderzoek toont aan dat het gebruik van oogdruppels met hyaluronzuur tot 8 keer per dag de symptomen van droge ogen helpt verlichten.

Artrose. Hyaluronzuur kan door een zorgverlener in het gewricht worden geïnjecteerd om gewrichtspijn en stijfheid te verminderen. Hyaluronzuur is door de FDA goedgekeurd voor deze aandoening. Maar niet alle mensen lijken baat te hebben bij deze behandeling. Elke verbetering is ook meestal van korte duur. Hyaluronzuur in het gewricht laten injecteren wordt niet aanbevolen voor de meeste mensen met artrose, maar kan met uw arts worden besproken. Sommige vroege onderzoeken tonen aan dat het nemen van hyaluronzuur via de mond de pijn bij sommige mensen met artrose kan verminderen. Maar niet alle onderzoeken zijn het daarmee eens.

Onvoldoende bewijs voor

Voetzweren bij mensen met diabetes. Onderzoek toont aan dat het gebruik van producten die hyaluronzuur en andere ingrediënten bevatten, helpt bij het genezen van diabetische voetulcera in vergelijking met een reguliere behandeling. Het is niet bekend of dit voordeel te wijten is aan hyaluronzuur of andere ingrediënten.

Oogtrauma. Sommige onderzoeken suggereren dat hyaluronzuur in het oog kan worden geïnjecteerd om losgeraakte retina of ander oogletsel te behandelen.

Schouderpijn bij mensen na een beroerte (hemiplegische schouderpijn). Vroeg onderzoek toont aan dat het injecteren van hyaluronzuur de pijn kan verbeteren bij mensen met hemiplegische schouderpijn.

Neusoperatie. Vroeg onderzoek bij mensen die een neusoperatie hebben ondergaan, toont aan dat het gebruik van een neusspoeling met hyaluronzuur de sinuslittekens en korstvorming beter kan verbeteren dan een neusspoeling met zout water.

Een aandoening die de botten en gewrichten aantast, meestal bij mensen met een tekort aan selenium (ziekte van Kashin-Beck). Vroeg onderzoek toont aan dat het injecteren van hyaluronzuur de pijn kan verbeteren bij mensen met de ziekte van Kashin-Beck.
Oorontsteking (otitis media). Vroeg onderzoek toont aan dat het gebruik van een neusspoelmiddel dat hyaluronzuur bevat, oorontstekingen kan helpen voorkomen bij kinderen met chronische oorontstekingen.

Zwelling (ontsteking) van de neusholte en sinussen (rhinosinusitis). Vroeg onderzoek suggereert dat het gebruik van een neusspoeling met hyaluronzuur helpt om symptomen van sinusinfecties te behandelen bij mensen die ook antibiotica en steroïden gebruiken.

Infecties van de nier, blaas of urethra (urineweginfecties). Onderzoek toont aan dat het rechtstreeks in de blaas injecteren van hyaluronzuur met chondroïtinesulfaat het aantal UTI’s bij vrouwen met frequente UTI’s kan verminderen. Sommige onderzoeken suggereren ook dat het innemen van hyaluronzuur via de mond met andere ingrediënten, terwijl ook een vaginale gel wordt gebruikt die oestrogeen bevat, UTI’s helpt voorkomen bij vrouwen met terugkerende UTI’s.

Uitdunnen van vaginaal weefsel (vaginale atrofie). Na de menopauze wordt vaginaal weefsel dunner. Vroeg onderzoek suggereert dat het aanbrengen van een oplossing met hyaluronzuur in de vagina helpt om branderig gevoel, jeuk en pijnlijke omgang bij vrouwen met dunner wordend vaginaal weefsel te verminderen.

Wond genezen. Vroeg onderzoek toont aan dat het aanbrengen van hyaluronzuur op de huid nuttig kan zijn voor de behandeling van brandwonden en huidwonden.
Spierpijn veroorzaakt door inspanning.
Gewrichtspijn.
Aanhoudende brandend maagzuur.
Gerimpelde huid.
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om rade effectiviteit van hyaluronzuur voor deze toepassingen.

Bijwerkingen en veiligheid van hyaluronzuur


Bij orale inname: hyaluronzuur is WAARSCHIJNLIJK VEILIG bij correct gebruik. In zeldzame gevallen kan het allergische reacties veroorzaken.

Indien aangebracht op de huid: Hyaluronzuur is WAARSCHIJNLIJK VEILIG bij correct gebruik. In zeldzame gevallen kan het allergische reacties veroorzaken.

Wanneer gegeven als een injectie: hyaluronzuur is WAARSCHIJNLIJK VEILIG bij correct gebruik. Hyaluronzuur kan roodheid en pijn veroorzaken wanneer het in het gewricht wordt geïnjecteerd.

Bij toepassing in het oog: Hyaluronzuur is WAARSCHIJNLIJK VEILIG bij correct gebruik. Hyaluronzuur kan de oogdruk verhogen wanneer het in het oog wordt geïnjecteerd. Maar dit lost meestal binnen 48 tot 72 uur op.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap: Hyaluronzuur is MOGELIJK VEILIG wanneer het via injectie wordt toegediend tijdens de zwangerschap. Er is echter niet genoeg betrouwbare informatie om te weten of hyaluronzuur veilig is om via de mond in te nemen of op de huid aan te brengen tijdens de zwangerschap. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Borstvoeding: Hyaluronzuur is MOGELIJK VEILIG wanneer het via injectie wordt gegeven tijdens het geven van borstvoeding. Maar onderzoekers weten niet of het de moedermelk beïnvloedt en welk effect dat kan hebben op een baby. Er is onvoldoende betrouwbare informatie om te weten of hyaluronzuur veilig is om via de mond in te nemen of op de huid aan te brengen tijdens het geven van borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Verharding van huid en bindweefsel (sclerodermie): het aanbrengen van hyaluronzuur op de huid kan huidzweren verergeren bij mensen met een aandoening die sclerodermie wordt genoemd. Als u sclerodermie heeft, gebruik dan geen hyaluronzuur op uw huid.

ANDERE NAMEN):

Acide Chlorhydrique de Bétaïne, Betaine, Bétaïne, Betaine Chloorhydraat, Betaine HCl, Bétaïne HCl, Betaine Zoutzuur, Chlorhidrato de Betaína, Chloorhydraat de Bétaïne, Chloorhydraat de Triméthylglycine, TMG, Trimethylglycine, Trimethylglycine, Trimethylglycine, Trimethylglycine, Trimethylglycine, Trimethylglycine.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

vijf × 4 =