Tekorten aan voedingsstoffen en het effect op huid, haar en nagels

 De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Huid, haar en nagels zijn een reflectie van je algehele gezondheid. Als je lichaam tekorten heeft in bepaalde voedingsstoffen, dan zal dit vaak zichtbaar zijn aan huid, haar en nagels.

 

Richels in de nagels: Kan komen door een langdurig tekort aan maagzuur. Het tekort aan maagzuur kan het gevolg zijn van gebruik van maagzuurremmers over langere tijd.

Haarverlies: kan het gevolg zijn van een tekort aan foliumzuur, vitamine B, essentiele vetzuren. Het kan ook een gevolg zijn van een teveel aan vitamine A. Je kan ook een teveel aan een vitamine hebben, zeker als het in vet oplosbare vitaminen zijn. Je plast ze dan niet uit, zoals bij in water oplosbare vitaminen.

Hoofdroos: Overweeg de hoeveelheid selenium en essentiele vetzuren in je voeding te verhogen.
Acne: kan het gevolg zijn van tekorten aan zink, essentiele vertzuren of teveel trans vetten.

Een pijnlijke tong kan betekenen dat je een tekort hebt aan vitamine B12, zink, ijzer of foliumzuur.
Een droge huid kan het gevolg zijn van te weinig vitamine A, Vitamine E of essentiele vetzuren.
Rode bultjes aan de achterkant van de armen kunnen het gevolg zijn van een tekort aan vitamine A en E, zink en essentiele vetzuren.
Ga bij twijfel over de gezondheid altijd naar een arts. Neem niet zomaar voedingssupplementen, beter is het om vitamines en mineralen uit voedingsstoffen te krijgen. Voedingssupplementen zijn niet per definitie veilig. Zie in dit verband ook dit artikel.

 

Waar zit het in?
Om een idee te geven van welke vitamines en mineralen in welke voedingsmidddelen zitten is hieronder een lijstje te vinden. Het is niet volledig.

 

Essentiele vetzuren – Deze worden niet aangemaakt door het menselijk lichaam. Deze moeten van buiten komen. Ze zitten o.a. in lijnzaad, koud water vis zoals zalm en tonijn.

Vitamine A – Lever, eieren, melk, groene groenten

Vitamine B – Aardappelen, bananen.

Vitamine C – Broccoli, aardbeien, boerenkool, paprika.

Vitamine D – zonlicht

Vitamin E – Geroosterde Amandelen

Zinc – Pompoenzaden, rood vlees (runder, varken, lam)

Ijzer – Rood vlees

Selenium – Paranoten, knoflook, vis

 

Zoek je volgende bestemming