Onderzoek Manuka honing tegen huidinfecties

Honing kalmeert een zere keel. Nieuw onderzoek suggereert dat het ook zou kunnen helpen bij het bestrijden infecties van de huid.

 

Mensen hebben honing al eeuwen gebruikt. Het heeft antibacteriële eigenschappen. Wetenschappers zijn nu aan het ontdekken hoe het werkt.

Bij huidletsel, kunnen veel (normaal gesproken) onschadelijke bacteriën die leven op de huid de wond infecteren. Een streptokokken soort komt bijzonder vaak voor en kan leiden tot hardnekkige wonden die weigeren te genezen. Maar onderzoekers vonden dat honing-in het bijzonder die manuka honing deze bacterie stopt.  De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Microbiology. Bij laboratoriumtests werd de meerderheid van de bacteriele cellen gedood door een klein beetje honing, en het verminderde de hardnekkige biofilms die de bacteriën hadden gevormd.

Het kan wellicht ook worden gebruikt om te voorkomen dat wonden geïnfecteerd raken. Ziekenhuis overgedragen infecties komen maar al te vaak voor. Meer en meer bacteriele stammen ontwikkelen resistentie tegen standaard behandelingen met antibiotica.
Uiteraard is meer onderzoek nodig.

 

Bron:
Sarah Maddocks et al., “Manuka Honey Inhibits the Development of Streptococcus pyogenes Biofilms and Causes Reduced Expression of Two Fibronectin Binding Proteins

Zoek je volgende bestemming