Vitamine A

Wat is vitamine A en wat doet het?

Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine die van nature in veel voedingsmiddelen voorkomt. Vitamine A is belangrijk voor normaal zicht, het immuunsysteem en de reproductie. Vitamine A helpt ook het hart, de longen, de nieren en andere organen goed te laten werken.

Teveel vitamine A is gevaarlijk voor zwangere vrouwen en schadelijk voor kinderen

Er zijn twee verschillende soorten vitamine A. Het eerste type, voorgevormde vitamine A, komt voor in vlees, gevogelte, vis en zuivelproducten. Het tweede type, provitamine A, zit in fruit, groenten en andere plantaardige producten. Het meest voorkomende type provitamine A in voedingsmiddelen en voedingssupplementen is bètacaroteen.
Hoeveel vitamine A heb ik nodig?

De hoeveelheid vitamine A die u nodig heeft, is afhankelijk van uw leeftijd en geslacht.

Categorie/leeftijd Dagelijkse aanbeveling
van vitamine A
(microgram)*
Kinderen
6-11 maanden 300
1-2 jaar 300
2-5 jaar 350
6-9 jaar 400
Mannen
9-13 jaar 600
14-17 jaar 900
18 jaar en ouder 800
Vrouwen
9-13 jaar 600
14-17 jaar 700
18 jaar en ouder 680
Zwangere vrouwen 800
Vrouwen die borstvoeding geven 1.100
*Het vitamine A-gehalte in voedingsmiddelen wordt meestal aangegeven in retinol-activiteit
equivalenten (RAE): 1 RAE = 1 microgram retinol = 12 microgram bètacaroteen = 24
microgram alfa-caroteen = 24 microgram bèta-cryptoxanthine.Bronnen:
Volwassenen vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018.
Overige leeftijden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding
geven: Gezondheidsraad 2014.

 

Welk voedsel bevat vitamine A?

Vitamine A komt van nature voor in veel voedingsmiddelen en wordt aan sommige voedingsmiddelen toegevoegd, zoals melk en granen. U kunt aanbevolen hoeveelheden vitamine A krijgen door verschillende soorten voedsel te eten, waaronder:

Runderlever en ander orgaanvlees (maar deze voedingsmiddelen bevatten ook veel cholesterol, dus beperk de hoeveelheid die u eet).
Sommige soorten vis, zoals zalm.
Groene bladgroenten en andere groene, oranje en gele groenten, zoals broccoli, wortels en pompoen.
Fruit, waaronder meloen, abrikozen en mango’s.
Zuivelproducten, die voor Amerikanen een van de belangrijkste bronnen van vitamine A zijn.
Versterkte ontbijtgranen.

Welke soorten vitamine A-voedingssupplementen zijn er beschikbaar?

Vitamine A is verkrijgbaar in voedingssupplementen, meestal in de vorm van retinylacetaat of retinylpalmitaat (voorgevormde vitamine A), bètacaroteen (provitamine A) of een combinatie van voorgevormde en provitamine A. De meeste multivitamine-minerale supplementen bevatten vitamine A. Er zijn ook voedingssupplementen beschikbaar die alleen vitamine A bevatten.
Krijg ik genoeg vitamine A?

De meeste mensen in de Verenigde Staten krijgen voldoende vitamine A uit het voedsel dat ze eten en vitamine A-tekort is zeldzaam. Sommige groepen mensen hebben echter meer kans dan anderen om voldoende vitamine A binnen te krijgen:

Premature baby’s, die in het eerste jaar vaak een laag vitamine A-gehalte hebben.
Zuigelingen, jonge kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven in ontwikkelingslanden.
Mensen met cystische fibrose.

Wat gebeurt er als ik niet genoeg vitamine A krijg?

Vitamine A-tekort is zeldzaam in de Verenigde Staten, hoewel het in veel ontwikkelingslanden gebruikelijk is. Het meest voorkomende symptoom van vitamine A-tekort bij jonge kinderen en zwangere vrouwen is een oogaandoening die xerophthalmia wordt genoemd. Xerophthalmia is het onvermogen om te zien bij weinig licht en kan leiden tot blindheid als het niet wordt behandeld.
Wat zijn enkele effecten van vitamine A op de gezondheid?

Wetenschappers bestuderen vitamine A om te begrijpen hoe het de gezondheid beïnvloedt. Hier zijn enkele voorbeelden van wat dit onderzoek heeft aangetoond.
Kanker

Mensen die veel voedsel eten dat bètacaroteen bevat, hebben mogelijk een lager risico op bepaalde soorten kanker, zoals longkanker of prostaatkanker. Maar tot nu toe hebben onderzoeken niet aangetoond dat vitamine A- of bètacaroteensupplementen kanker kunnen helpen voorkomen of de kans op overlijden aan deze ziekte kunnen verminderen. Studies tonen zelfs aan dat rokers die hoge doses bètacaroteensupplementen gebruiken, een verhoogd risico op longkanker hebben.
Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie

Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD), of het verlies van centraal zicht naarmate mensen ouder worden, is een van de meest voorkomende oorzaken van verlies van gezichtsvermogen bij ouderen. Onder mensen met AMD die een hoog risico lopen om geavanceerde AMD te ontwikkelen, is een supplement met antioxidanten, zink en koper met of zonder bètacaroteen veelbelovend gebleken voor het vertragen van het gezichtsvermogen.
Mazelen

Wanneer kinderen met vitamine A-tekort (wat zeldzaam is in Noord-Amerika) mazelen krijgen, is de ziekte meestal ernstiger. Bij deze kinderen kan het nemen van supplementen met hoge doses vitamine A de koorts en diarree veroorzaakt door mazelen verminderen. Deze supplementen kunnen ook het risico op overlijden verlagen bij kinderen met mazelen die in ontwikkelingslanden wonen waar vitamine A-tekort veel voorkomt.
Kan vitamine A schadelijk zijn?

Ja, een hoge inname van sommige vormen van vitamine A kan schadelijk zijn.

Te veel voorgevormde vitamine A krijgen (meestal uit supplementen of bepaalde medicijnen) kan duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, coma en zelfs de dood veroorzaken. Hoge innames van voorgevormde vitamine A bij zwangere vrouwen kunnen ook geboorteafwijkingen bij hun baby’s veroorzaken. Vrouwen die mogelijk zwanger zijn, mogen geen hoge doses vitamine A-supplementen gebruiken.

Het consumeren van grote hoeveelheden bètacaroteen of andere vormen van provitamine A kan de huid geeloranje maken, maar deze aandoening is onschadelijk. Hoge innames van bètacaroteen veroorzaken geen geboorteafwijkingen of de andere ernstigere effecten veroorzaakt door het krijgen van te veel voorgevormde vitamine A.
Vertel uw arts, apotheker en andere zorgverleners over eventuele voedingssupplementen en medicijnen die u gebruikt. Ze kunnen u vertellen of die voedingssupplementen uw recept of vrij verkrijgbare medicijnen kunnen beïnvloeden of verstoren, of dat de medicijnen kunnen interfereren met hoe uw lichaam voedingsstoffen absorbeert, gebruikt of afbreekt.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

13 − acht =