Stevia, effecten en mogelijke bijwerkingen


Stevia (Stevia rebaudiana) is een bossige struik die oorspronkelijk voorkomt in het noordoosten van Paraguay, Brazilië en Argentinië. Het wordt nu verbouwd in andere delen van de wereld, waaronder Canada en een deel van Azië en Europa. Het is waarschijnlijk het best bekend als bron van natuurlijke zoetstoffen.

Sommige mensen nemen stevia voor medische doeleinden, zoals het verlagen van de bloeddruk, het behandelen van diabetes, brandend maagzuur, hoge urine zuurspiegels in het bloed, om gewicht te verliezen, de hartslag te stimuleren en om water vast te houden.

Extracten van de stevia bladeren zijn verkrijgbaar als zoetstoffen in Japan, Zuid-Korea, Maleisië, Taiwan, Rusland, Israël, Mexico, Paraguay, Uruguay, Venezuela, Colombia, Brazilië en Argentinië. In de VS zijn stevia bladeren en extract niet goedgekeurd voor gebruik als zoetstof, maar ze kunnen wel worden gebruikt als “voedingssupplement” of in huidverzorgingsproducten.

Hoe werkt het?
Stevia is een plant die natuurlijke zoetstoffen bevat die in voedingsmiddelen worden gebruikt. Onderzoekers hebben ook het effect van chemicaliën in stevia op de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel geëvalueerd. De onderzoeksresultaten zijn echter gemengd.

Hoe effectief is Stevia?


Er is onvoldoende bewijs om vast te stellen of stevia iets doet bij de volgende toepassingen:

Diabetes. Onderzoek naar hoe stevia de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes kan beïnvloeden, is inconsistent. Sommige vroege onderzoeken suggereren dat het dagelijks innemen van 1000 mg stevia-bladextract met 91% stevioside de bloedsuikerspiegel na de maaltijd met 18% zou kunnen verlagen bij mensen met diabetes type 2. Ander onderzoek toont echter aan dat driemaal daags 250 mg stevioside innemen de bloedsuikerspiegel of HbA1c (een maat voor de bloedsuikerspiegel in de tijd) na drie maanden behandeling niet verlaagt.

Hoge bloeddruk. Hoe stevia de bloeddruk kan beïnvloeden, is onduidelijk. Sommige onderzoeken suggereren dat het dagelijks innemen van 750-1500 mg stevioside, een chemische verbinding in stevia, de systolische bloeddruk (het hoogste cijfer in een bloeddrukmeting) met 10-14 mmHg en de diastolische bloeddruk (het lagere aantal) met 6 verlaagt. 14 mmHg. Ander onderzoek suggereert echter dat het nemen van stevioside de bloeddruk niet verlaagt.
Hart problemen.
Maagzuur.
Gewichtsverlies.
Water afstotend.
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om de effectiviteit van stevia voor dit gebruik te beoordelen.

Zijn er veiligheidsproblemen?
Stevia en chemicaliën in stevia, waaronder stevioside en rebaudioside A, zijn WAARSCHIJNLIJK VEILIG bij orale inname als zoetstof in voedingsmiddelen. Rebaudioside A wordt algemeen erkend als veilige (GRAS) -status in de Verenigde Staten voor gebruik als zoetstof voor voedsel. Stevioside is veilig gebruikt in onderzoek in doseringen tot 1500 mg per dag gedurende 2 jaar.

Bijwerkingen van stevia

Sommige mensen die stevia of stevioside gebruiken, kunnen een opgeblazen gevoel of misselijkheid ervaren. Andere mensen hebben duizeligheid, spierpijn en gevoelloosheid gemeld.

Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Er is onvoldoende betrouwbare informatie over de veiligheid van het gebruik van stevia als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Allergie voor ambrosia en aanverwante planten: Stevia zit in de plantenfamilie Asteraceae / Compositae. Deze familie omvat ambrosia, chrysanten, goudsbloemen, madeliefjes en vele andere planten. In theorie kunnen mensen die gevoelig zijn voor ambrosia en aanverwante planten ook gevoelig zijn voor stevia.

Diabetes: Sommige onderzoeken in ontwikkeling suggereren dat sommige van de chemicaliën in stevia de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen en de bloedsuikerspiegel kunnen verstoren. Ander onderzoek is het daar echter niet mee eens. Als u diabetes heeft en stevia of een van de zoetstoffen die het bevat, gebruikt, moet u uw bloedsuikerspiegel nauwlettend volgen en uw bevindingen rapporteren aan uw zorgverlener.

Lage bloeddruk: er zijn aanwijzingen, maar niet overtuigend, dat sommige chemicaliën in stevia de bloeddruk kunnen verlagen. Er bestaat bezorgdheid dat deze chemicaliën ervoor kunnen zorgen dat de bloeddruk te laag wordt bij mensen met een lage bloeddruk. Vraag uw arts om advies voordat u stevia of de zoetstoffen die het bevat inneemt als u een lage bloeddruk heeft.

Zijn er interacties met medicijnen?

Matig
Wees voorzichtig met deze combinatie.
Lithium
Stevia kan een effect hebben zoals een waterpil of ‘diureticum’. Het gebruik van stevia kan verminderen hoe goed het lichaam lithium kwijt raakt. In theorie kan dit de hoeveelheid lithium in het lichaam verhogen en ernstige bijwerkingen veroorzaken. Praat met uw arts voordat u dit product gebruikt als u lithium gebruikt. Mogelijk moet uw lithiumdosis worden gewijzigd.
Minor
Wees waakzaam met deze combinatie.


Medicijnen voor diabetes (antidiabetica)


Sommige onderzoeken tonen aan dat stevia de bloedsuikerspiegel kan verlagen bij mensen met diabetes type 2. In theorie kan stevia een interactie veroorzaken met diabetesmedicatie, waardoor de bloedsuikerspiegel te laag wordt; niet uit alle onderzoeken is echter gebleken dat stevia de bloedsuikerspiegel verlaagt. Daarom is het niet duidelijk of deze potentiële interactie een grote zorg is. Tot er meer bekend is, moet u uw bloedsuikerspiegel nauwlettend volgen als u stevia gebruikt. De dosis van uw diabetesmedicatie moet mogelijk worden gewijzigd.

Sommige medicijnen die voor diabetes worden gebruikt, zijn glimepiride (Amaryl), glyburide (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), insuline, pioglitazon (Actos), rosiglitazon (Avandia), chloorpropamide (Diabinese), glipizide (Glucotrol), tolbutamide (Orinase) en andere .


Medicijnen voor hoge bloeddruk (bloeddrukverlagende medicijnen)
Sommige onderzoeken tonen aan dat stevia de bloeddruk kan verlagen. In theorie kan het nemen van stevia samen met medicijnen die worden gebruikt voor het verlagen van hoge bloeddruk ertoe leiden dat uw bloeddruk te laag wordt. Sommige onderzoeken tonen echter aan dat stevia de bloeddruk niet beïnvloedt. Daarom is het niet bekend of deze potentiële interactie een grote zorg is.

Sommige medicijnen voor hoge bloeddruk zijn captopril (Capoten), enalapril (Vasotec), losartan (Cozaar), valsartan (Diovan), diltiazem (Cardizem), Amlodipine (Norvasc), hydrochloorthiazide (HydroDiuril), furosemide (Lasix) en vele andere .

Zijn er interacties met kruiden en supplementen?

Kruiden en supplementen die de bloeddruk kunnen verlagen
Stevia kan de bloeddruk verlagen. Het samen met andere kruiden en supplementen gebruiken die hetzelfde effect hebben, kan bij sommige mensen het risico op een te lage bloeddruk verhogen. Sommige van deze producten omvatten andrographis, caseïnepeptiden, kattenklauw, co-enzym Q-10, visolie, L-arginine, lycium, brandnetel, theanine en andere.
Kruiden en supplementen die de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen
Stevia kan de bloedsuikerspiegel verlagen.

Als u het samen met andere kruiden en supplementen met hetzelfde effect gebruikt, kan de bloedsuikerspiegel bij sommige mensen te laag worden. Sommige van deze producten omvatten alfa-liponzuur, bittere meloen, chroom, duivelsklauw, fenegriek, knoflook, guargom, paardenkastanjezaad, Panax-ginseng, psyllium, Siberische ginseng en andere.

Zijn er interacties met voedingsmiddelen?

Er zijn geen interacties met voedingsmiddelen bekend.

Welke dosis wordt gebruikt?


De juiste dosis stevia hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd, gezondheid en verschillende andere aandoeningen van de gebruiker. Op dit moment is er niet voldoende wetenschappelijke informatie om een geschikt doseringsbereik voor stevia te bepalen. Houd er rekening mee dat natuurlijke producten niet altijd noodzakelijk veilig zijn en doseringen belangrijk kunnen zijn. Zorg ervoor dat u de relevante aanwijzingen op de productetiketten volgt en raadpleeg uw apotheker of arts of andere beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg voor gebruik.

Wellicht interessant:

zoetstof xylitol

zoetstof aspartaam

Andere namen voor stevia
Azucacaa, Caa-He-É, Ca-A-Jhei, Ca-A-Yupi, Capim Doce, Chanvre d’Eau, Eira-Caa, Erva Doce, Estevia, Eupatorium rebaudianum, Green Stevia, Kaa Jhee, Mustelia eupatoria, Paraguayan Stevioside, Plante Sucrée, Reb A, Rebaudioside A, Rébaudioside A, Rebiana, Stévia, Stevia eupatoria, Stevia Plant, Stevia purpurea, Stevia rebaudiana, Stevioside, Sweet Herb of Paraguay, Sweet Herb, Sweet Leaf of Paraguay, Sweetleaf, Yerba Dulce.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

2 × 5 =