Stevia, effecten en mogelijke bijwerkingen

Wat is het?
Stevia (Stevia rebaudiana) is een bossige struik die oorspronkelijk voorkomt in het noordoosten van Paraguay, Brazilië en Argentinië. Het wordt nu verbouwd in andere delen van de wereld, waaronder Canada en een deel van Azië en Europa. Het is waarschijnlijk het best bekend als bron van natuurlijke zoetstoffen.
Sommige mensen nemen stevia via de mond in voor medische doeleinden, zoals het verlagen van de bloeddruk, het behandelen van diabetes, brandend maagzuur, hoge urinezuurspiegels in het bloed, om gewicht te verliezen, de hartslag te stimuleren en om water vast te houden.Extracten van de steviabladeren zijn verkrijgbaar als zoetstoffen in Japan, Zuid-Korea, Maleisië, Taiwan, Rusland, Israël, Mexico, Paraguay, Uruguay, Venezuela, Colombia, Brazilië en Argentinië. In de VS zijn steviabladeren en extract niet goedgekeurd voor gebruik als zoetstof, maar ze kunnen wel worden gebruikt als “voedingssupplement” of in huidverzorgingsproducten. In december 2008 heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) de status Generally Recognized as Safe (GRAS) verleend aan rebaudioside A, een van de chemicaliën in stevia, die wordt gebruikt als zoetstof voor levensmiddelenadditieven.Hoe effectief is het?

Natural Medicines Comprehensive Database beoordeelt de effectiviteit op basis van wetenschappelijk bewijs volgens de volgende schaal: Effectief, Waarschijnlijk Effectief, Mogelijk Effectief, Mogelijk Ineffectief, Waarschijnlijk Ineffectief, Ineffectief en Onvoldoende te beoordelen Bewijs.

De effectiviteitsclassificaties voor STEVIA zijn als volgt:
Onvoldoende bewijs om effectiviteit te beoordelen voor …

Diabetes. Onderzoek naar hoe stevia de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes kan beïnvloeden, is inconsistent. Sommige vroege onderzoeken suggereren dat het dagelijks innemen van 1000 mg stevia-bladextract met 91% stevioside de bloedsuikerspiegel na de maaltijd met 18% zou kunnen verlagen bij mensen met diabetes type 2. Ander onderzoek toont echter aan dat driemaal daags 250 mg stevioside innemen de bloedsuikerspiegel of HbA1c (een maat voor de bloedsuikerspiegel in de tijd) na drie maanden behandeling niet verlaagt.
Hoge bloeddruk. Hoe stevia de bloeddruk kan beïnvloeden, is onduidelijk. Sommige onderzoeken suggereren dat het dagelijks innemen van 750-1500 mg stevioside, een chemische verbinding in stevia, de systolische bloeddruk (het hoogste cijfer in een bloeddrukmeting) met 10-14 mmHg en de diastolische bloeddruk (het lagere aantal) met 6 verlaagt. 14 mmHg. Ander onderzoek suggereert echter dat het nemen van stevioside de bloeddruk niet verlaagt.
Hart problemen.
Maagzuur.
Gewichtsverlies.
Water afstotend.
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om de effectiviteit van stevia voor dit gebruik te beoordelen.

Hoe werkt het?
Stevia is een plant die natuurlijke zoetstoffen bevat die in voedingsmiddelen worden gebruikt. Onderzoekers hebben ook het effect van chemicaliën in stevia op de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel geëvalueerd. De onderzoeksresultaten zijn echter gemengd.

Zijn er veiligheidsproblemen?
Stevia en chemicaliën in stevia, waaronder stevioside en rebaudioside A, zijn WAARSCHIJNLIJK VEILIG bij orale inname als zoetstof in voedingsmiddelen. Rebaudioside A wordt algemeen erkend als veilige (GRAS) -status in de Verenigde Staten voor gebruik als zoetstof voor voedsel. Stevioside is veilig gebruikt in onderzoek in doseringen tot 1500 mg per dag gedurende 2 jaar.

Sommige mensen die stevia of stevioside gebruiken, kunnen een opgeblazen gevoel of misselijkheid ervaren. Andere mensen hebben duizeligheid, spierpijn en gevoelloosheid gemeld.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Er is onvoldoende betrouwbare informatie over de veiligheid van het gebruik van stevia als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Allergie voor ambrosia en aanverwante planten: Stevia zit in de plantenfamilie Asteraceae / Compositae. Deze familie omvat ambrosia, chrysanten, goudsbloemen, madeliefjes en vele andere planten. In theorie kunnen mensen die gevoelig zijn voor ambrosia en aanverwante planten ook gevoelig zijn voor stevia.

Diabetes: Sommige onderzoeken in ontwikkeling suggereren dat sommige van de chemicaliën in stevia de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen en de bloedsuikerspiegel kunnen verstoren. Ander onderzoek is het daar echter niet mee eens. Als u diabetes heeft en stevia of een van de zoetstoffen die het bevat, gebruikt, moet u uw bloedsuikerspiegel nauwlettend volgen en uw bevindingen rapporteren aan uw zorgverlener.

Lage bloeddruk: er zijn aanwijzingen, maar niet overtuigend, dat sommige chemicaliën in stevia de bloeddruk kunnen verlagen. Er bestaat bezorgdheid dat deze chemicaliën ervoor kunnen zorgen dat de bloeddruk te laag wordt bij mensen met een lage bloeddruk. Vraag uw arts om advies voordat u stevia of de zoetstoffen die het bevat inneemt als u een lage bloeddruk heeft.

(Visited 282 times, 1 visits today)

Een reactie plaatsen

6 − 5 =